אתחיל בסיפור קטן על עצמי: לפני מספר שנים התפטרתי מאחד ממקומות העבודה שעבדתי בהם כשהייתי שכיר. מדוע התפטרתי? בגלל ששמעתי כל מיני "נשמות" טובות שהמקום הולך לקרוס. מכיוון שלא רציתי להיות האחד שהולך יחד עם עוד כמה עשרות אנשים להתחיל לחפש עבודה, החלטתי לעזוב. במקרה יצא לי באותו ערב לשוחח עם אבי והוא נכנס להלם כשהוא שמע שעזבתי מקום עבודה. לדעתו זו היתה טעות גדולה. הוא, אחרי הכל, עבד באותו מקום עבודה 40 שנה עד שסגרו את המפעל, אז מדוע אני לא יכול "להיות יציב" ולמצוא עבודה לכמה עשרות שנים? לך תסביר לו את פער הדורות…
בשנה האחרונה שוק ההיי-טק הישראלי מתחיל קצת "להתפכח" מהזיית פתרון מיקור-חוץ כפתרון הוקוס פוקוס לתחזוקה/הטמעה/פתרון תעסוקתי זול/משתלם. לא תמיד מהסיבות הללו כמובן (חשבתם שמישהו יאמר "פאק, טעיתי בכל המהלך, אני מתפטר!" ?). בנק לאומי לדוגמא החליט לקלוט 300 עובדים ואת השאר לבעוט החוצה, לא כי זה יותר זול לו (וזה יותר זול לו!), אלא כי פשוט הוא לא יכל לקצץ במקומות אחרים מבלי לריב עם הוועד, אז הכי קל לזרוק את המיקור חוץ. (בנק שמרויח מיליארדי שקלים ברבעון ומפטר בשביל לחסוך כמה מיליונים…). חברות אחרות כמו נס טכנולוגיות מקצצת בחופשות העובדים (ויש שמועות, רק שמועות, על דחיית תשלומים לספקים גדולים), צה"ל (משרד הבטחון ליתר דיוק) גם מקצץ בפרוייקטים הקשורים למיקור חוץ וגם בפרוייקטים להטמיע כל מיני פתרונות, כך שגם עובדים מ-יבמ, ונציגויות של NetApp ו-EMC ועוד חברות מרגישות את עניין הקיצוץ עם משרד הבטחון, ויש עוד דוגמאות רבות. (אגב, נקודה חשובה לציין: אינני חושב שתמיד פתרון In House מתאים לכולם כמו שפתרון מיקור חוץ מתאים לכולם. יש מקרים שצריך אנשים מקצועיים לביצוע דברים מסויימים וזה לא מצריך מישהו במשרה מלאה – אז כן, פרילאנסר בהחלט יכול להתאים, אבל מצד שני, אם צריך מישהו במשרה מלאה, שכיר שמועסק In House יהיה יותר זול עבור העסק).
בישראל, כמו בארה"ב, כשמתחילים קיצוצים, הם מגיעים בגלים. רק אתמול אינטל הודיעה שהם מקצצים יותר מ-5000 עובדים, כך שסביר להניח שכמה ישראלים שעובדים באינטל יקבלו כבר בימים הקרובים מכתבי פיטורין. גם ב-HP. בסוף השנה האזרחית הודיעו שגם הם מקצצים 5,000 עובדים ואם נוסיף את החדשות מלמעלה (הנה הלינק), תבינו שהמצב לא משהו … איך אמרו הגששים "המצב בטטה".
אז מה ניתן לעשות? שוחחתי עם כמה חברים שנמצאים בכל מיני דרגי ניהול, מתכנתים, וכאלו ש"בודקים את הדופק" בתחום ההיי-טק הישראלי, ולהלן המלצותיהם. אולי אחד מההמלצות יתאים גם לך:
- שוק הסיסטם: תחום הסיסטם בישראל הוא רווי, במיוחד בכל הקשור למיקרוסופט. אפקט הרוויה מתורגם לכך שיותר ויותר חברות לא מחפשות אנשי סיסטם MS ואם הן כן מחפשות, הן מוכנות לשלם סכומים נמוכים מאוד (לפי מה ששמעתי – בין 7-11, ברוטו כמובן). בתחום סיסטם לינוקס/יוניקס (הווה אומר: לינוקס וסולאריס) יש עדיין דרישה, והתשלום יותר גבוה, אך הדרישה היא יותר למקצוענים (לא רק אלו שיודעים אובונטו או רק יודעים לעבוד בסביבה גרפית) כאשר התשלום נע (למקצוענים) בין 12-20 ברוב המקרים.
- שינוי תחום: המלצה ששמעתי הרבה היא לאנשים לשנות את התחום שלהם מתחום סיסטם או תחומים קרובים (כמו Helpdesk) יותר לפיתוח (נקודה מעניינת: מכל האנשים ששוחחתי איתם, לא שמעתי אפילו אחד שמחפשים אנשים עם דוט נט) – בשפות כמו: ++C, C, רובי, Perl ו-Python. שפה שהדרישה שלה גדלה משמעותית בשנתיים האחרונות: Java עם נסיון בפיתוח לאנדרואיד (באנדרואיד רוב האפליקציות כתובות ב-JAVA). המשכורות במקרים אלו הרבה יותר גבוהות מאשר בסיסטם או HD (תלוי כמובן בנסיון).
- שינוי לפרילאנס: חלק מאלו ששוחחתי איתם מאוד ממליצים את זה, וחלק ממש לא – תשלום מהעבודה כפרילאנסר (תמורת חשבונית שתוציא להם). היתרון: הסכום שתקבל ביד גבוה ממה שתקבל כשכיר (על אותה עבודה). החסרון: אתה צריך לדאוג לשלם את המסים בעצמך (מע"מ, ביטוח לאומי, מס הכנסה, קופת חולים וכו') ולדאוג לחסכונות כמו קרן השתלמות וכו'. אגב, בישראל מס הכנסה לוקח פחות מעצמאי מאשר מ-שכיר. שימו לב: אם אתם מחליטים לעשות את הצעד הזה, אני ממליץ להיוועץ קודם עם רואה חשבון.
- התמחות ב-X: (מתאים לפרילאנסרים ולאלו שהולכים להיות פרילאנסרים) – הצעה מעניינת ששמעתי ממספר אנשים שונים היא התמחות חזקה מאוד במוצר או סביבת מוצרים, וכשאני מדבר על חזקה מאוד, אני מדבר על הכרת כל "בורג", כל פרמטר, כל פונקציה וכו'. דוגמא: הכרת NetApp בכל רמה אפשרית מהקמה ועד תחזוקת Clusters, הכרת מספר נתבים/מתגים חכמים של מספר חברות ידועות ממש לעומק (ולא רק ידע כללי איך להקים VLAN). התמחות כזו בתוספת קשרים טובים יכולים להכניס הכנסה חודשית נאה.
ולסיום יש את ההמלצות הרגילות: כשאתה שומע שחרב הקיצוצים הולכת לנחות, תתחיל "להטיס" קורות חיים ואל תחכה שתוזמן ל"שימוע" (שבסופו של דבר זו רק דרך להודיע לך שאתה והם = היסטוריה). תשקיע נון סטופ בעצמך, למד את הטכנולוגיות הכי חדשות (יש VM כיום, לא חייבים ברזל פיזי לכל פיפס), תפרסם את עצמך, וכמובן – תמיד, תמיד, אל תסרב לשמוע הצעות חדשות.
שיהיה בהצלחה לכולנו.
תודה חץ, אחלה פוסט!
מסכים עם ההמלצה האחרונה – להתמחות ב X, ולדעת שיש צורך בשוק ל X המסוים הזה, זאת אומרת,
שהביקוש גדול מההיצע. למשל, כמו שהזכרת, לא שווה להתמחות בתשתיות MS, כי השוק כנראה די רווי.
וכמובן הפיסקה האחרונה נכונה ביותר – להשקיע בעצמך בלימוד. כמעט הכל קיים בספרים ובאינטרנט, ואפשר להתנסות בהכל דרך הוירטואליזציה.
באותו הקשר, הנה כתבה בנושא :
http://www.geektime.co.il/biggest-demand-on-high-tech-2013/
כמו שמוזכר בכתבה שלך, אכן הדרישה היא לתוכניתני קוד פתוח (PHP מוזכר שם), ולא ל .NET
כמובן שגם המאמר הקודם שלך חזה את הנושא של ה devops בצורה די יפה (עלייה משמעותית בביקוש).
תחום בולט אחר הוא הפיתוח למובייל. טבעי שזה יקרה.