כבעל עסק הוירטואליזציה (“חץ ביז”) אני (והשותפים העסקיים, כן, יש שותפים) מנסים להוביל את העסק קדימה בכל הקשור לוירטואליזציה (וזאת בניגוד למתחרים רבים שהחליטו להתקין ESXI חינמי וזהו) ואישית אני מנסה למצוא כיצד אפשר להתקדם. הפתרון של VMWare הוא טוב ונחמד, אבל המחיר שלו כבר לא כל כך זול.
את Xen פסלתי בגלל בעיות Scheduling ועד שהם יתאפסו על עצמם, נחפש פתרון וירטואליזציה אחרת, ואותו מצאתי, הלו הוא ה-KVM של רד האט. מבחינת ביצועים – הוא ראש בראש מול VMWare, וזה בסופו של דבר לינוקס על כל המשתמע מכך.
כבר שוחחתי עם מומחים לנושא וכבר התחלתי להתארגן לנושא מבחינת שרתים, ספרות (עקב האכילס של רד-האט, הספרות של KVM לעומת המגוון הענק של ספרות שיש על VMWare או Xen או אפילו Hyper-V!) וכו’. כבר חשבתי להתחיל במו”מ לרכישת רשיונות ל-RHEV החדש ואולי להרים איזה שרת או 2 פיזיים לשם טסטים עם oVirt, שנראה על מה מדובר..
ואז רד האט החליטה לשנות כיוון. במקום להמשיך עם ה-RHEV ועם כל הטרראם של oVirt, הם החליטו לשנות את המוצרים שלהם לכיוון של Open Stack. מי שלא מכיר – Open Stack הוא פתרון מבוסס קוד פתוח שמשתמש ברכיבים שונים כדי לתת פתרון Cloud. בארגון Open Stack חברים כל המי ומי, בין אם זה Dell,HP, VMWare, דרים-הוסט, NASA וכו’ אפשר לראות את הרשימה כאן.
באופן עקרוני, Open Stak מורכב מחלקים שונים, ולא מדובר בפתרון שאתה מוריד, מריץ סקריפט קצר ותוך חצי שעה יש לך מערכת מוכנה. זה פתרון שמצריך מחשבה, תכנון, כמה מפתחים, תקציב ניכר וכו’. חברות כמו Nebula ואחרות מוכרות פתרון Open Stack מוכן, עם מחיר תואם (יש גם גירסת קהילה שהיא הגירסה הישנה יותר במקרה של Nebula).
זוכרים את רד-האט עם RHEV? אז זהו, הם החליטו ש”גם אני איתם”. בהתחלה זו היתה הצטרפות להנהלה, אבל משם הדרך היתה קצרה ורד-האט החליטו לשנות כיוון לחלוטין, גם להם יהיה Open Stack רשמי משלהם (כיום הגירסה הרשמית שאפשר להוריד ללינוקס רצה על פדורה הרשמית האחרונה). קוראים לזה Red Hat Open Stack וגם אתם יכולים להוריד את גירסת ההתנסות בחינם. אתם רוצים להריץ את גירסת החינם הזו? תלוי איזו הפצה יש לכם. CentOS? חה! שכח מזה! זה ירוץ רק על RHEL, כלומר תוציא איזה 900 דולר על הפצת לינוקס בשביל .. טסטים.
זכותם המלאה של רד-האט לשנות כיוון ולהוציא מוצר אחר שמבטל את המוצר הנוכחי שלהם, אבל הם צריכים להתנהג באחריות. חברות צריכות לדעת על מה מדובר ומראש. אם אתם הולכים לאמץ טכנולוגיה XYZ צריך שתהיה מפת דרכים, תהליך מיגרציה מפתרון אחד לפתרון אחר, וצריך גם לשוחח עם הקהילה, לראות לאן הרוח נושבת! כרגע יש כל מיני גרסאות של Open Stack שנמכרות ע”י חברות שונות, ויש מוצרים (כמו Crawbar של Dell) שרצים על גירסה אחת ולא רצים על גירסה אחרת או על גרסאות שיצרנים אחרים שמשתמשים ב-Open Stack מוכרים, בקיצור יש בלאגן לא קטן.
בנוסף, הפתרון עם Open Stack הוא פתרון שמתאים ל-Corporate אבל לא ממש מתאים לפתרונות כמו שהעסק שלי או כל עסק Hosting אחר יכול להציע. המפרט של Open Stack מדבר על אחסון (בדומה ל-S3) שירוץ על Storage. רילי? כי אף ספק שאני מכיר לא רכש ולא ירכוש Storage מ-NetApp, EMC וכו’. כולם מדברים על Storage שמבוסס ברפרוף על משהו כמו GFS2 + עוד כמה חלקים, אבל Open Stack לא נותן שום פתרון קונקרטי שאני יכול לדחוף אותו על שרתים עם המון דיסקים (ואם יש פתרון כזה במסגרת Open Stack, אשמח אם תאירו את עיניי).
וכאן מתחילה הבעיה: באיזה כיוון ללכת? ועם מה? מה הפתרון של רד-האט יותר טוב מהפתרון של Nebulla או SuSE/Novell? איפה הפתרון של רד-האט מתאים יותר לשוק ה-Hosting? לדרוש מבחינת מפרט שספק VPS יקנה 20 שרתים ואיזה 100 דיסקים, סוויצ’ים וכו’ זה נחמד – אבל אני לא רואה שום מסמך מ-רד-האט איך השקעה כזו עם פתרון הוירטואליזציה שלהם מחזיר את הכסף ונותן משהו מועיל ששווה.
בקיצור, כעסק אני נשאר עם הלשון בחוץ. טכנית אין בעיה לקחת את KVM ולחבר אותו לשורה של פתרונות אחרים, רק שזהו פתרון לא הכי מומלץ כי הוא פתרון די יחודי. תמיד עדיף משהו שרבים משתמשים בו (יותר יציב, פחות באגים וכו’), ורד-האט שוב נתפסת עם התנהגות ילדותית, הם שוכחים שהם הפצת הלינוקס הכי גדולה לעסקים, מה שמחייב אותם בהתנהגות קצת יותר רצינית וקצת יותר אחראית.
בכלל על ההתנהלות שלהם בנושא הוירטואליזציה שערורייתית.. הם מכרו לארגונים פתרון שבעצם לא מוצע יותר והכל בפרק זמן של פחות משנתיים.. מה יהיה עם לקוחות שהשקיעו תוך הבטחות שונות (כמו לבנות קליינט לינוקס)? רק לפני כמה חודשים עשו אירוע גדול שהלך ופיאר את rhev.. עכשיו אני מבין למה כשביקשתי מהם לעשות דמו אצלי לא חזרו אלי עדכונים היום. הפסידו.. אנחנו עכשיו oem של vmware.
אבים,
מה בדיוק לא מוצע יותר?
איזה קליינט ללינוקס חסר לך?
אתה חייב סטורג', סביבה רצינית חייב לרוץ מעל סטורג' שהוא יותר משני HDD שמחוברים לשרת בRAID.
נשמע כאילו רק VMWARE וMS היחידים שמביאים לך היום חבילה נורמלית.
בסביבת Hosting אתה לא יכול לשים סטורג' כי אף לקוח לא ישלם לך על כך. זו הסיבה ששום ספק רציני של פתרונות כמו VPS לא מכניס Storage קלאסי של נט-אפ/EMC, זה פשוט הפסד כספי נטו ולקוחות לא יסכימו לשלם עליו.
אתה לא חייב לרכוש רשיון כדי להתקין redhat. אתה יכול להירשם לתוכנית ההתרשמות ולהוריד כל מה שתרצה במשך חודש. כדאי לשים לב, שהמייל ששימש להרשמה יחסם לנצח מפני רישום שוב לתוכנית הניסיון.
אפשר גם לשנות את ההזדהות של מערכת centos כדי שתציג את עצמה כ- redhat. נתקלתי בזה בהתקנות של אורקל. 🙂
כבר זמן מה שאני חושב לכתוב את הפוסט הרצ"ב, הנוגע לפרוקסמוקס. אחלה וירטואלוזיציה שבעולם. ובחינם. ועל דביאן 🙂
http://blog.k1789.org/?p=2461
זה ממש לא נכון, רד האט תומכת בovirt (פרויקט קוד פתוח) וב RHEVM(מוצר).
רד האט גם מתכננת ליצר מוצר סביב open stack אבל זה אומר כלום לגבי המוצרים האחרים וקהל היעד שמשתמש בהם שונה.
ממליץ לך לנסות את ovirt.
אוהד
אני חושש שפיספסת את הנקודה שלך.
כל מה שאתה אומר הוא נכון, אבל כעסק, אני לא יכול להשקיע מאות אלפי שקלים בהטמעת מוצר כאשר כבר בגירסה הבאה המוצר יהיה אחר לחלוטין ולא תואם אחורה, אז אם RHEV-4 לא יהיה תואם ל-RHEV-3 אני אהיה בצרות אי שם בהמשך הדרך.
אני מבין את מה שאתה אומר לגבי קהל היעד, אבל עדיין אין הבהרה רשמית מ-רד-האט מה הם עושים ולאן הם הולכים. את הבהרה הרשמית צריכים לא רק "חץ ביז" אלא הרבה עסקים אחרים בעולם.
יש לך שגיאת כתיב קטנה במאמר (stak -> stack) והרבה מאד אי דיוקים ומידע חלקי, גם על מה שרד האט מפתחת (ובמקרה RHEV בחלקו הגדול מפותח באתר בארץ), גם על מה שהיא מציעה וגם על מה ש-OpenStack מציע, ולמה הוא נועד.
התקנת את שני המוצרים / פרוייקטים ?
רק דוגמא קטנה – בדקת ב-EPEL לאחרונה אם OpenStack ארוז שם, בידי Red Hat?
(וללא קשר לאי הדיוקים, אין ספק שהשוק גם מבולבל בקשר למה זה OpenStack, אז אתה לא לבד וזו בהחלט משימה ללמד מה-מי-איך-ולמי זה מתאים)