אגף התקשוב בצה"ל ו"קיצוצים"

בצהרים קראתי כתבה על כך שגם לחיל תקשוב בצה"ל הגיעה ההודעה שחייבים לקצץ ו"לחתוך בבשר החי", אז אגף התקשוב שומע ומבצע. האם הוא מבצע בצורה חכמה? אל תצחיקו אותי..

מי שיקרא את הכתבה ויראה מה המצב לפני שאגף התקשוב מתחיל לקצץ, יקבל רושם מוצדק שמבחינת מחשוב, מה שיש בצבא זה בית זונות אחד גדול על חשבון משלם המיסים! מחשבים ניידים מותגים, מדפסות אישיות, אייפדים, ובקיצור – מחשבים מהדור האחרון בשביל ערימת פקידות ופקידים שמשתמשים במחשב ליישומי אופיס ועוד דברים פה ושם.

ומה עכשיו יהיה? אה, מעכשיו במקום שתהיה מדפסת אישית לכל פקיד זב-חוטם, תהיה מדפסת מרכזית, אתם יודעים, כמו המצב שיש ברוב החברות בארץ עם זיהוי של מי שמדפיס. הטכנולוגיה הזו קיימת בערך יותר מ-30 שנה (זוכרים LPQ ושאר אפליקציות הדפסה ביוניקס?), אבל רק עכשיו צה"ל רוצה להכניס אותה. רוצה כי זה עדיין… בפיילוט.

אני עד היום לא מבין מדוע בכלל צה"ל הכניס לשימוש מדפסות אישיות. נכון, ברכישה ראשונה המדפסת היא מאוד זולה, אבל דיו אינו דבר זול (מה חשבתם, שצה"ל קונה חלופות דיו? מקור בלבד!). כמה לעזאזל קשה לחבר את המחשבים למדפסת אחת מקצועית ועוד מדפסת הזרקת דיו צבעונית?

נעבור לעניין המחשוב אישי: עד כה צה"ל רכש מחשבים ניידים ונייחים (הרבה יותר ניידים מאשר נייחים) ממותגים כמובן: Dell, HP, Lenovo ונציגותיהם בישראל בהחלט חייכו בכל פעם שצה"ל הזמין כמה מאות ואלפי מחשבים. בצה"ל במקרים רבים הצדיקו את זה בכך שהמחירים שהצבא מקבל זולים משמעותית ממה שאותם ספקים מוכרים לשוק האזרחי, אבל זה נכון חלקית. החברות הנ"ל מוכרות במחצית מהמחיר האזרחי לצבא ולממשלה את המחשבים והשרתים, אבל על כל פיפס, בין אם זה תוספת זכרון, דיסק יותר גדול (או דיסק SSD) או כל שינוי אחר, הן הצבא והן הממשלה משלמים הרבה יותר ממה שעסק אזרחי משלם, אז נותנים לצבא מחירי רצפה של מחשבים ניידים עם 2 ג'יגה זכרון ואם הצבא רוצה 4 ג'יגה זכרון, מרוויחים יפה מאוד על הזכרון ובכך מכסים לא מעט מההנחה שניתנה מראש לצבא ולממשלה. מה חשבתם, שהנציגויות בארץ יפסידו??

אז הצבא החליט שמעתה הוא ירכוש מחשבים לא ממותגים. וואלה? רגע, בצבע לא יודעים שהיצרנים בסין מייצרים את מחשבי המותג ומחשבים ללא מותג במפעלים כמו Foxconn, Compal ואחרים על אותם פסי יצור עם אותו QA!? אני יודע, רבים חושבים ש-QA שמחשבים נייחים עוברים באותם מפעלים הוא יותר טוב מ-QA שעובר מחשב ללא שם, וכפי שהסביר לי בעבר נציג Compal לפני מספר שנים, זה "לא מדויק" אמר הנציג תוך כדי קריצת עין.

הצבא יכול לחסוך יותר בקטע הזה עם כמה דברים פשוטים:

  1. הצבא משלם מחירים מאוד מצחיקים למיקרוסופט, ולא תהיה כל בעיה לשים מחלקות שלמות של פקידים על שרת אחד (או 2) עם Windows 2008 Server ו-Terminal Services וכל פקידה יכולה להתחבר מכל נקודה ב-RDP עם שם המשתמש שלה והסיסמא ולעבוד. גם עלות התחזוקה בשיטה זו יורדת, הואיל והתומך יצטרך לטפל ב-Session שלה או בתקלה כללית, מבלי לרוץ מחשב מחשב.
  2. אין צורך במחשבים חדשים אם משתמשים בשיטה הראשונה. אדרבא, כפי ש"בזק" יכולים להעיד, אפשר להריץ Linux וחיבור RDP (עם תוכנה כמו FreeRDP), כך אפשר לחסוך גם רשיונות של Windows 7 מקומי וניתן גם לחבר כוננים מקומיים לסשן RDP כולל העברת אודיו.
  3. צה"ל יכול לחסוך ברכישת מחשבים נייחים בכך שיוציא מכרז על החלקים ויקים "מחלקה" של טכנאי מחשב צעירים שירכיבו את המחשבים הללו. כיום לא חסרים צעירים שמתגייסים שיש להם ידע ונסיון בהרכבה, צה"ל משלם להם כמו ש-Foxconn משלם לעובדים שלו (הווה אומר: שכר רעב), חלקי מחשב ניתן להזמין במכרז בצורה זולה יותר משמעותית מהמחיר באזרחות, ומכיוון שהכל נעשה In house, העלות תהיה שולית.
  4. לא חייבים PC. ישנם מספיק בשוק "קופסאות" שהן לא יותר מלוח קטן עם מעבד ARM, חיבור VGA ו-2 USB וחיבור רשת וספק, וכל הקופסא עולה כמה עשרות דולרים. קופסא כזו עם Linux ו-FreeRDP יכולה להחליף PC שמשמש לצרכי אופיס (חיבור RDP) כאשר עלות תחזוקת קופסא כזו הן אפסיות וכך גם כמות התקלות בקופסאות הללו.

הכתבה מצביעה על כך שצה"ל קנה עד היום לא מעט אייפדים. בשביל מה אייפדים? אם צריך דוגמא לבזבזנות בלי חשבון באגף התקשוב, האייפדים זו דוגמא מצויינת! יש משהו שאייפד עושה שמחשב נייד לא עושה? הרי לשטח אייפד ממש לא מתאים (אפל אפילו לא שמים Gorilla Glass לזה!), אז מה פתאום יש בצה"ל אייפדים?

טענתי בעבר טענה שאחזור עליה שוב ושוב: צה"ל לא יודע לחסוך. צה"ל גרוע בזה והוא מתפקד כמו מטומטם בכל הנוגע לחישובים וקיצוצים. רק היום נודע כי מילואימניקים בחברון חסמו משאית אספקת אוכל כי מישהו מטומטם למעלה החליט לחסוך באוכל למילואימניקים עד שזה הגיע למצב שהמילואימניקים היו צריכים להזמין אוכל על חשבונם ממסעדות. גם התשובות שניתנו למפקדים היו מטומטמות (כרגיל) ואם ניזכר מה קרה בהפתעה של מלחמת לבנון 2, ניווכח שבצה"ל החליטו אז לקצץ במלאי חרום, במקום לקצץ בפינוקים לאנשי קבע ושאר דברים מיותרים.

איך היה כתוב על אחד הקירות בשירותים היכן שהייתי בטירונות? "צה"ל – ההגיון השתחרר מכאן ממזמן".

Print Friendly, PDF & Email

11 תגובות בנושא “אגף התקשוב בצה"ל ו"קיצוצים"

  1. מכיוון שאף אחד לא הגיב עד כה, אני מוצא לנכון להגיב ולהביע את תהייתי בקשר לעיתוי הפרסום הכתבה על חיל התקשוב והתגובה הזו.
    אם זו מתיחת 1 באפריל אז זו מתיחה מצויינת, לאור העובדה שקשה מאוד לדעת אם זה אמיתי או מתיחה.

    • מתיחה של 1 באפריל או לא, מה שחץ מתאר כאן, הוא מאוד נכון לצערי.
      לאנשי הרכש אין כוח להתעסק ולבדוק הם פשוט שולחים הצעות מחיר ל-2/3 חברות מרכזיות ומקבלים חבילה מוכנה מראש לצרכים שלהם.

      גם הפתרונות שהוא מעלה נראים לי הגיונים מאוד, למה לא מיישים אותם בצה"ל ??!!
      כי ההיגיון לא עבר את הש"ג זה אחת התשובות אני מניח, אבל אני חושב שזה בגלל הגודל והמורכבות שלו, וזהו שמאוד קשה להכניס שינויים לצבא.

  2. מה עם השיטה הישנה שעובדת בהרבה בתי עסק של פשוט לגלגל את המחשבים של בעלי המקצוע (שאכן מחליפים בתדירות גבוהה) עבור הפקידות בבסיס הסמוך?

    חוץ מזה שצוותי אחזקת המחשבים של הצבא מאוד מאוד לא מיומנים. בשרותי הצבאי העדפתי לטפל בציוד שלנו לבד (בהתאם למה שיכולנו על פי הפקודות) מאשר לגלגל את הדברים למחשוב חסר הערך.
    מחשב שהוגדר על ידי המחשוב כמקולקל ושאי אפשר לשחזר ממנו חומר – שטויות. ה-HDD שוחזר על ידי שני חבר'ה במודיעין, והמחשב עצמו טופל בעזרת חלקים ממחשב תקול דומה.

    לגבי מחשבי מותג – דווקא בתקופתי המכונות של IBM עשו את העבודה. הין היו עמידות פיזית ושרדו את הנזקים שבשימושם של מחשבים נייחים כמחשבים ניידים דה פקטו (אנשים שנלקח מהם הנייד, פשוט החזיקו את המחשב הנייח באוטו)

  3. יש המון דברים לא נכונים בכתבה,

    המחשבים המשרדיים שהצבא קונה הם פשוטים לחלוטין, 2GB זכרון וכונן של 250GB. חלק מהגופים קונים דיו מקורי מקרביץ וחלק מקבלים דיו חלופי (זה מעוגן בחוזה אחזקה).

    מבחינת מדפסות, במקום שאני שירתתי בו, בכל 2 משרדים הייתה מדפסת שחור-לבן אחת, בכל קומה היה פקס אחד ומדפסת צבע אחת.

    הרעיון של להקים גוף שירכיב מחשבים – לא פרקטי ולא ישים, המון יחלקים ייהרסו/ייעלמו ולחיילים יימאס אחרי כמה חודשים, זה עבודה מאוד שוחקת, מה שאין כמעט שום הפרש בעלות בין מחשב מורכב למחשב בחלקים (מבחינת הצבא שקונה בסטוקים).

    לגבי שרתים, כל ממר"ם עברו ל-VMWARE, ואין יותר שרתי STANDALONE, או שזה עובר ל-VMWARE או שזה נגרט.

    מחשבים ניידים זה גם סיפור מהפטרה בצבא, קצינים מפחדים להסתובב עם ציוד מסווג (מצלמות, מחשבים) מחוץ לבסיס, השימוש בניידים הוא אפסי וגם במקרה הזה, ברוב היחידות יש 4-5 מחשבים מחלקתיים.

  4. שלום,
    אני חדש פה, אבל בתור אחד שמכיר את הצבא, אתה ממש טועה.
    קודם כל, רוב המחשבים האישיים בצבא ממותגים אבל פשוטים לחלוטין.
    קונים מותגים בגלל כמה סיבות:
    הראשונה – אחריות ושרות, כל מחשב צבאי מקבל בין שלוש לחמש שנות אחריות on site בחלון זמן קצר.
    השניה והעקרית היא עניין המימון שכאן זה לא המקום לפרט אותו.
    ניידים? בצבא זה עונש שלא מהעולם הזה, אף אחד כמעט לא משתמש בניידים. וגם אם כן, הם נקנים בגלל הסיבות שלעיל.
    חומרים מתכלים? יש חוזה מול ספקים במחיר אחיד, הספק מביא לפעמים מקורי, אבל בדרך כלל ממוחזר.
    ועכשיו בקשר לתוכנה:
    נכון מיקרוסופט עמוק בפנים, אבל:
    כל המחשבים כבר מגיעים עם רשיון חלונות.
    את כל יתר תוכנות מיקרוסופט, הצבא מקבל במחירי ריצפה, כולל תמיכה מקצועית ממיקרוסופט עצמה.
    למה לא לינוקס ותוכנה חופשית?
    אין אחריות על המשכיות ותאימות.
    ישנם הבטים אחרים של שמונעים שימוש מסיבי בלינוקס.
    וכמובן בכל זאת ישראל היא מדינת מיקרוסופט.

    אייפדים? צבאיים? נשמע לי הזוי, אולי רק למטרות בדיקה, כרגע בטח שלא לשימוש מסיבי.

    קופסאות רזות? עלויות התמיכה בהן הרבה יותר גדולות ממחשב רגיל (שרתים לדוגמה) והיבטים רבים נוספים.

    אם כבר, דווקא תחום המחשוב מנוהל היטב בצבא.

  5. הרעיון של גלגול, קיים ומיושם.

    בנוגע לבניית סדנאות יזע להרכבת מחשבים. אולי הצבא מעדיף לקחת את אותם ילדים שיש לכם חוש טכני לעשות דברים יותר מורכבים? אולי הם מגיעים לתפקידים שחוסכים לך להעסיק יועץ מבחוץ שאתה משלם לו הרבה יותר מאשר אתה משלם על הפער בהרכבת כל מחשב? אתה יכול לקחת את הכוח אדם של הצבא ממקום למקום, אבל תחשוב איפה אחר אתה מאבד אותו ועל מה תשלם כתוצאה מזה.

  6. פשוט קשקוש! הצבא מסתפק רוב הזמן במחשבים בסיסיים ביותר ובדר"כ הרבה פחות טובים ממה שיש לרוב האנשים בבית וגם כאשר מגיעים מחשבים חדשים את הישנים מעבירים ליחידות אחרות שיש להם מחסור.
    אייפדים? טאבלטים? איפה ראית? אולי רק לצרכים מיוחדים וכנראה מסתכם בכמה בודדים בכל צה"ל.
    מדפסות דיו? רוב המדפסות בצה"ל הן מדפסות לייזר אשר חסכוניות הרבה יותר ממדפסות דיו וגם את הטיונרים ממחזרים.
    מחשבי מותג הם טובים יותר לאורך זמן וכגוף שאמור להחזיק מחשבים ל3-5 שנים עדיף שיהיו מחשבים אמינים.
    מחשבים מסין? שכח מזה – כל ציוד המחשוב שצה"ל קונה משולם בדולר סיוע (כלל לא מכספי משלמי המיסים הישראלים), לא ניתן להוציא כסף זה על תוצרת שאיננה ארה"ב.
    בקיצור, תעשה קצת עבודת שטח ובירור לפני שאתה מפרסם ידיעות כוזבות ומשמיצות.

  7. צה"ל קונה מחשבים בדולר סיוע. לפיכך אין אפשרות לקנות ציוד שלא יוצר בארה"ב.
    המדפסות הן לייזר. אין רכש של ipad.
    לגבי 4: פיספסת כמה שיקולים כאן, כמו המיקום שבו נשמר המידע ותשתית פיזית. אמנם המחשבים הרזים לרוב זולים יותר אבל העלות הכוללת של התשתית לרוב יקרה יותר (אלא אם לא אכפת לך מאיכות השירות ומקטיעות בשעות העומס או משמירת המידע).

    לא ברור לי מאיפה אתה מביא את הנתונים בכתבה הזו. הם נעים בין שטויות לשקרים גסים וחבל.
    זו דמגוגיה זולה.

    תעשה קצת מחקר לפני שאתה מפרסם שטויות.

  8. ציוד שלא יוצר בארה"ב? קח כל מחשב נייד, תהפוך אותו. סביר להניח שתמצא שהוא Made in China. יכול להיות שהצבא רוכש אותו מהחברות בחו"ל, אבל טענתי נשארת בעינה: אם אגב התקשוב רוצה לעבור למחשבים לא ממותגים והם קוראים לכך "חסכון", אז סביר להניח שיש היכן לחסוך ולא מדובר בסכום שחייבים להוציא.

    לגבי סעיף 4: אני דיברתי מצב שיש לך בסיס עם כמה עשרות מחשבי דסקטופ, במקומם אפשר לשים מחשב רזה ולחבר אותם לשרת 2008 שיושב מקומית בבסיס, וכך עלות התחזוקה יורדת. לא דיברתי על מצב שיש מוצב בצפון הארץ והשרת 2008 יושב בקריה, כך שטענת על איכות שרות וקטיעות בשעות העומס לא ממש רלוונטית, אפשר להריץ סימולציית עומס של X עשרות משתמשים מתחברים, ולטפל באותו סימולציה בבעיות שנוצרות.

    מדפסות לייזר הן חסכניות, אבל במקום 5 מדפסות לייזר לדוגמא, אפשר להסתפק באחת רצינית, ועצוב שבצה"ל לא הבינו זאת.

    אינני יודע מהיכן הבאת שהדברים הם "שקרים", הם הובאו מהכתבה שמקושרת לפוסט. אגף תקשור משקר?

    • סעיף 4: עכשיו תוסיף את העלות של ההכשרה לטיפול בשרת בכל חור. זה יסתכם ביותר ממה שזה נראה. צוותי מחשוב מאוד לא מיומנים, גם בשביל המשימות הנוכחיות שלהם. האפשרות של קריאה לטכנאי בכל תקלה הרבה יותר פשוטה.
      במקרה של שרת נדרש יותר ידע (למשל: היכולת להתעסק עם שורת פקודה – ואני לא צוחק). בנוסף מה תעשה אם השרת קרס? תשבית את הבסיס? או שתקים שם חווה כדי לוודא שרידות ואז תתמודד עם עלויות תחזוקה. האפשרות הריכוזית היא היחידה.

      מחשבים נרכשים בדולר סיוע. לפי ממשלת ארה"ב, המוצרים חייבים להיות תוצרת ארה"ב (מעל 50% תוכן) ומוצרי מדף בארצות הברית.
      ייתכן שהמארז יוצר בסין אבל יותר מחצי מחשב יוצר בארה"ב.

      רק דבר אחד נוסף, הצבא מקבל גם את המחשבים וגם את החלקים במחיר נמוך.

      תפרט לגבי מדפסות לייזר בבקשה.

סגור לתגובות.