על גוגל ישראל, “עסקים אונליין”, בוני אתרים ותחרות

(התווסף עדכון בסוף הפוסט ללקוחות פוטנציאליים).

גוגל ישראל בשיתוף התמ”ת, ויזה כא”ל, דואר ישראל, iDigital, חברת WebyDo ועוד כמה גופים הכריזו על מיזם משותף לעסקים קטנים: בוא תקים אתר לעסק שלך בחינם (שנה ראשונה). אתה תקים עם הכלים של WebyDo את האתר שלך, הם גם יארחו אותו, ויהיה לך גישה לכלים של גוגל החל ממודעות ועד רשת חברתית, בלוגים וכו’ וכו’. מי שמעוניין בפרטים ולהתחיל להקים את האתר לעסק שלו, יכול לגלוש לאתר כאן.

התגובות החלו לצאת. רויטל סולומון, בונת אתרים מוכרת כתבה פוסט שמסביר מה החסרונות המהותים של אותה הצעה ובפורום קידום אתרים של ACTV-TEC החל להתפתח דיון עירני על הנושא.

לפי הכתבה (ואני מצטט): “עלות הקמה ותחזוקת אתר אינטרנט עבור עסק קטן גבוה פי שניים בממוצע ביחס למדינות מערביות אחרות. מתוך 14 מדינות שנבדקו, ישראל היא המדינה השנייה הכי יקרה – אחרי דנמרק”. יש לי תחושת בטן שבוני אתרים לא ממש יאהבו את הסטטיסטיקות האלו ויחלקו עליה, אבל יש אמת בדבריו – אם אתה רוצה משהו שהוא לא וורדפרס/דרופל/ג’ומלה + תבנית מוכנה שהבונה לקח ו”שפך” את החומרים שלך והשקיע חצי יום עבודה על זה – תצטרך לשלם ולא מעט. כמובן, יש את אלו שמציינים מחירי רצפה, ואז מתברר לך שאלו שנותנים את מחירי הרצפה הם גם ברוב המקרים הצעירים שלא ממש יודעים לעמוד ב-דד-ליין.

גם האחסון בארץ עדיין אינו זול כלל וכלל למרות שמחירי התשתית לאחסון אתרים צנחה באופן פראי כלפי מטה בשנים האחרונות. בחו”ל פתרו את העניין בכך שציינו שכמות הנתונים והתעבורה היא “בלתי מוגבלת” (אך קריאת ההסכם מראה שהיא מאוד מוגבלת, רק שהם לא טורחים לציין מה המגבלה במספרים ממשיים. יחד עם זאת, אם תהפוך את האחסון ל”כספת” משלך, מהר מאוד תיבעט או שתקבל התראה למחוק דברים, וכמובן שלא תקבל את כספך (ששילמת מראש) בחזרה אם יוחלט לחסום אותך. מדוע אף ספק רציני בארץ לא העתיק את השיטה הזו? שאלה טובה (האחסון המשותף בעסק שלי לא מיועד ללקוחות קצה אלא למפתחים, בוני אתרים, אנשי סיסטם וכו’).

השיטה של גוגל ל”הקמת אתר” היא לדעתי אינה טובה עבור הלקוח: הקמת אתר בכלים של Google Sites או WebyDo היא שיטה יעילה לנעול את המשתמש בתוך המערכת של אותו ספק. רצה הלקוח מחר לעזוב למקום אחר? הוא יצטרך למצוא בונה אתרים, לשלם לו אלפי שקלים ולהתחיל את הכל מחדש, כולל קידום אתרים מ-אפס! (מה לעשות, המערכות המוצעות אינן תומכות ב-Redirect).

אז מצד אחד, לעניות דעתי, טוב שגוגל נכנסה לשטח הזה בארץ (אם כי האתר מלא ב”חורים”: ה”סיפורי הצלחה” מאוחסנים בכל מיני מקומות בארץ ובעולם (כולל גו-דדי, אללה יוסטור, אחד מהסיפורים מדבר בכלל על שימוש ב-Google Sites שהוא חינמי לגמרי ולא רק בשנה הראשונה אם אתה פותח חשבון Google Apps Free. התמיכה היא חינם .. לשעה וחצי הראשונות, אחרי זה כל דקה – המונה דופק, וכמו שציינתי למעלה – הלקוח נעול.

זה בדיוק המקום שבוני אתרים ומקדמי אתרים יכולים להיכנס אליו ולהסביר ללקוח (שלא מבין הרבה בתחום) שההצעה של גוגל היא נחמדה וטובה, אבל בלי קידום אתרים רציני, אף אחד לא יגיע לאתר שלך, שבשיטה של גוגל אין לך שום אפשרות לעשות כרצונך באתר אלא רק להשתמש בתבניות מוכנות וכלים מסויימים בלבד, ואם תרצה לעזוב את הספק שמארח את האתר (האתרים אינם יושבים בגוגל, למעט האתר עסקים-אוןליין), לא תוכל מבלי להשקיע סכום גדול בבנייה וקידום מ-אפס. טבלה חיננית שמראה את היתרונות של בונה אתר מול המערכת של גוגל יכולה לשכנע אנשים לבנות אצל אותו בונה אתרים, ואם הוא יבנה לעצמו תוכנית עם תשלומים נכונים ומחירים נוחים, הוא יוכל לקחת את אותו לקוח פוטנציאלי ולהרוויח מכל הנושא.

זה גם המקום והזמן של ספקי אחסון שיתופי (שזו ההתמחות שלהם) להזיז את התחת ולבנות חבילות חדשות הרבה יותר זולות ממה שמוצע כיום אצל ספקים קטנים ובינוניים, וכאחד שמכיר את החישובים מבפנים אני יכול לאמר זה אפשרי. קצת חשיבה, זה הכל.

לסיכום: אני חושב שזה מעולה שגוגל עם התמ”ת ושאר החברות נכנסו למיזם כזה, מיזם שיוסיף אנשים רבים המעוניינים באתר עבור העסק שלהם או השרותים שלהם. אני חושב שההצעה שגוגל נותנת היא בסיס טוב למקדמי אתרים ולבוני אתרים להציע את שרותיהם (אם הם יציעו מחירים נוחים) וחברות אחסון אתרים יכולים לסגור דילים טובים עם בוני אתרים כך שהכל יהיה בחבילה אחת.

עדכון: לאלו המעוניינים להקים את האתר, אני מציע להיכנס לדף זה ולקרוא על אלטרנטיבות.

Print Friendly, PDF & Email

14 תגובות בנושא “על גוגל ישראל, “עסקים אונליין”, בוני אתרים ותחרות

  1. עדיין לא ברור לי מה התכולה של אותה הצעה, *מבחינה טכנית*. מה כלול במערכת הזאת ומה לא. יש לי הרגשה שזה לא יהיה כזה נוצץ. מעבר לכך, עם כל ההערות שכתבת ושנכתבו אני די מסכים.
    אולי היתרון הגדול הוא בהעלאת המודעות לנושא אצל בעלי עסקים קטנים "נו, אולי כבר באמת הגיע הזמן להקים איזה אתר קטן…".
    כמו כן, אני לא קונה (אבל גם לא פוסל) את הסטטיסטיקה שמשווה מחירי אתרים בארץ מול העולם. יש לקורא הספקן את כל הסיבות לפקפק בנתונים האלו.

  2. לגבי "שיטה יעילה לנעול את המשתמש":

    חברות לבניית אתרים מנצלות את תמימות הלקוחות וגם "נועלות" אותן בכך שמציאות להן אתר המבוסס על CMS (מערכת לניהול תוכן), ואיחסון על השרת של אותה חברה, כאשר לא ניתן לגשת לקוד במקרים רבים על ידי מפתח שאינו מהחברה.
    במילים פשוטות, חברות לבניית אתרים לא ממהרות למכור את קוד האתר ובכך בכל שינוי שהלקוח דורש לבצע, רק לחברה שבנת את האתר יש את הגישה לקוד ובכך יוצרות תלות של הלקוח בחברה לנצח. על כך שינוי קל שבקלים החברה יכולה לדרוש כל סכום העולה על רוחה, והלקוח נאלץ לשלם כי אין לו ברירה אחרת.
    האפשרות השנייה, כאשר הלקוח מבין קצת, הוא יקנה את קוד האתר במחיר מאד גבוה.

    לכן, מנקודת מבטי כל עוד הקוד נבנה על קוד סגור ומאוחסן בחברה עצמה, אין הבדל גדול בין זה לבין החבילה החדשה הנ"ל.
    ממליץ לכל הלקוחות באשר הם כן לבנות אתר באמצעות חברות לבניית אתרים בתנאים הללו:
    1. הקוד הוא פתוח ומבוסס על פלטורת WordPress. היתרון של פלטפורמה זו שהיא קלה לתפעול, והיא מציעה תבניות מוכנות (עיצוב אתר מוכן) בעברית ואף בחינם. ישנן אלפי תבניות באנגלית שיש לעשות להן התאמה לעברית.

    2. אחסון – לקוח יכול לקנות שטח איחסון בעצמו ולהחליט בייעוץ קל מה מתאים לו.

    3. הזהרו ממבצעים אטרקטיביים מידי. תמיד יש איזו מלכודת דבש.

    4. ממליץ לכם מרגע לקחת איש מקצוע שמבין בקידום אתרים שילווה את הפרוייקט מיומו הראשון וידבר בשפתם של אלה שבונים לכם את האתר.

    לסיכום, הפרוייקט החדש של גוגל נוגס בריווחיהם של החברות לבניית אתרים, מה שיגרום לשוק להיות תחרותי יותר. צריך למנוע את החתונה הקתולית הזו בין חברה ללקוח. לקוחות במקרים רבים כבולים לשגעונות החברה שבנתה להם את האתר, ולכן ממליץ שוב על אתר בקוד פתוח.
    אמיר כהן,
    מקדם אתרים

  3. ללא קידום אתרים, אף אחד לא ייכנס לאותם אתרים.
    ומה זה קידום אתרים?
    תשלום לגוגל על מילים שקשורות לאתר, מה שאומר שמחיר הקליק יעלה, ומי מרוויח??

  4. כמפתח אתרים עצמאי, השוואה שטוחה של מחירי האתרים בארץ לעומת מדינות אחרות היא בולשיט. האם ההשוואה הזו נמדדת באופן יחסי לעלויות המחייה במדינות השונות? ביחס לשכר הממוצע? ביחס לאחוזי המיסים? למעמ? לביטוח הלאומי שעלי לשלם ללא שום תמורה בחזרה, אם קיים בכלל מוסד גזלן שכזה במדינות המדוברות? לדעתי תתקבל תמונה אחרת לגמרי אם יעשו זאת.

    ידוע לי שחברות לפיתוח אתרים לוקחות משמעותית יותר כסף מעצמאיים, בעיקר בגלל גזירת הקופונים ובגלל שהם יכולים. מכעיס אותי גם לגלות שחברות לוקחות כסף על מערכות גרועות לניהול תוכן שהן פיתחו. כל זה לא מוצדק ביותר מדי מקרים כשאני נתקל בעוד אתר מצ'וקמק שבנתה חברת קקמייקה כלשהי. הלקוח המסכן משלם את המחיר.

    אגב, לעשות אתר בהתבסס על תבנית זו אופצייה טובה מאוד למי שיש לו תקציב מוגבל, מדוע אתה משמיץ את זה? אתה מקבל עיצוב ופונקציונאליות משובחות במחיר נמוך ומהר מאוד. מי שרוצה משהו שתפור בול לצרכים ולרצונות שלו צריך עבודת עיצוב ותכנות ולכן זה עולה בהתאם. כמה זה אמור לעלות, זו כבר שאלה אחרת.

    בעניין האיחסון, אין שום סיבה לאחסן אתרים בארץ. העשרות מילי שניות שזה משפר פשוט לא שוות את זה במרבית המקרים. עדיף לעשות אופטימיזציות למהירות הטעינה של האתר בעזרת הקוד והשרת כדי להשיג שיפורים משמעותיים. רוב האנשים שמשלמים על הוסטינג בארץ הם אשכרה פרייארים. לא חייבים אגב לאחסן באמריקה, אפשר לאחסן באירופה וכך להשיג שיפור קל ב-round trip time.

    • ובכן עידו,
      בהתייחס ל"השמצה" שלי: אני מסתכל על זה מנקודה של הגבלה מבחינת קידום ושינויים. כמובן שמי שלא מחפש מעבר למה שמוצע בהצעה הנ"ל, הרי שההצעה הזו יכולה להתאים לו, אך מצד שני, מספיק שתרכוש דומיין בכל מקום ותוכל לפתוח בחינם Google Apps שכולל Google Sites, ואז למעט העלות של הדומיין, לא תצטרך להוציא שקל, אם אתה מסתדר עם ההגבלות שיש שם.

      לעניין האחסון, אם יש משהו אחד שקשה לאמר על הישראלי בכל הנוגע לאחסון, זה שהוא פראייר. הצעות מאירופה יש גם לעסק שלי וגם למתחרים וגם ישירות מאירופה (למעט OVH שלא מוכנים למכור לישראלים אך יש שיטות עוקפות), ועדיין יהיה לך את ה-100+ מילישניות של Latency שגם אופטימיזציה לא תעזור לה. יש כמובן אפשרויות נוספות (כמו להתחבר לרשתות מתועדפות מהצד של הספק ואז ה-Latency נחתך בשליש אבל המחיר מטורף), אך עדיין כבעל עסק אני יכול להבטיח לך שיש רבים וטובים שמעדיפים את ה-Latency הנמוך פה בארץ, ויש ספקים שנותנים מחירים עם הפרש לא-כזה-גדול בין שם לכאן.

      יחד עם זאת, עדיין אחסון משותף ללקוחות קצה יקר בארץ. בעסק שלי אני יכול לאמר שהמחיר נמוך בהשוואה לכל מקום (אם מתעלמים מהצעות "Unlimited" שמחביאות את ההגבלה של כמות הדיסק וכו'), אבל רוב המתחרים יקרים עדיין וכתבתי על כך פוסט בבלוג העסקי היום, אתה מוזמן לקרוא.

  5. ה-latency לא עד כדי כך משנה אלא אם כן מדובר במשהו קיצוני או שאתה צריך אפליקציה שרצה בזמן קרוב לריל טיים. מה שמשנה זו חוויית הטעינה של האתר.

    אם יש אתר שלא רואים בו כלום ורק לאחר 15 שניות הכל מופיע לפתע זה לא ישנה איפה תאחסן אותו וכמה מאות מילי שניות חסכת. המשתמשים ילחצו על כפתור ה-back הרבה לפני כן. לא נראה לי שהם יותר מדי סלחניים לאתרי פלאש שמראים אנימצית loading במשך איזה דקה.

    לעומת זאת אם המסגרת של האתר, כלומר הטקסטים והעימוד נטענים מהר ורק לאחר מכן מתחילים להטען שאר הפיצ'רים, וכל זה קורה תוך כ-4-5 שניות, המשתמש ישאר. הוא לעולם לא יתלונן שלקח לאתר 200 או אפילו 500 מילישניות יותר להטען. זה סרט שיש משום מה למנהלים.

    מה שבטוח, יש הרבה דברים שמפתחי אתרים יכולים לעשות כדי לשפר את המהירות של האתרים שלהם. לפעמים זה כולה להתקין פלאגין שעושה את זה למערכת ניהול התוכן הרלוונטית. אם לא זה, יש את Google Speed ו-Yslow שעוזרים לנתח ביצועים של עמודים ומציעים איך לשפר אותם. יאהו מחזיקים ברשימה מקיפה של טיפים, תדרשו ממפתח האתר שלכם לקיים אותה עד כמה שאפשר:
    http://developer.yahoo.com/performance/rules.html

    • עידו, רואה את הבלוג הזה? העיצוב הקודם שלו היה העיצוב שמגיע עם וורדפרס. לא היה לו שום תלויות חיצוניות (למעט הצ'אט משמאל וגם זה ברוב המקרים היה מבוטל) – כלומר לפנינו דוגמא של בלוג פשוט בלי פרסומות ובלי כלום עם כמות כניסות בין 400 ל-1500 יוניקים ביום. לא משהו מי יודע מה.
      ואתה יודע מה? הבלוג הזה ישב בארה"ב וקיבלתי תלונות על איטיות מכאן עד הודעה חדשה. ישב בהולנד וגם אז קיבלתי תלונות איטיות. ישב באירלנד על רשת מתועדפת – וגם אז קיבלתי תלונות. העברתי אותו לשרתים של העסק שלי בארץ – וסוף סוף יש לי שקט.

      אני מכיר את כל המספרים שאתה מציין ואת השיטות ו-Page speed וכו', אבל בסופו של דבר, אתרים עם 3 ספרות ומעלה של גולשים ביום – אז בעל האתר מרגיש (בצורת פידבק) את האיטיות, ואם זה לא האיטיות, אז זה השרות המחורבן של בלו-הוסט, דרים הוסט, הוסט-גאטור, גו-דדי וכו' שפעם בחודש האתר שלך למטה לכמה שעות.

      עידו, בסופו של דבר יש לפחות בבלוג הזה הרבה אנשים שמבינים בתכנות ו-Latency והם לא היו מעבירים את האתרים שלהם ארצה אם הם היו מקבלים את התוצאות שהם רוצים בחו"ל, ולבסוף הם העבירו. אני מאמין שיש להם סיבות לכך.

  6. הבעיה היא שרק בוני אתרים קובלים על היוזמה הזו (גילוי נאות – גם אני שייך לתעשייה הזו), כי רק הם מבינים את הדקויות בתחום. מרבית האחרים שומעים "אתר בחינם", והשאר היסטוריה.

  7. אני מסכים עם קודמיי שאומרים שלא משווים כאן משכורות למול חו"ל.
    עכשיו אני ארחיב, העוני במדינות האחרות גדול ביותר, במיוחד בארה"ב כאשר שוק העבודה מוצף בעובדים זרים אינטיליגנטים או בשפת העם בהולנד אנגליה "הודים" או בארה"ב "מקסיקנים".
    אותם הודים מוכרים עיצובים אתרים זולים וגם איכותיים מהסיבה הפשוטה שהם מתקיימים על הדבר הבסיסי ביותר בדיוק כמו בהודו או מכל סיבה אחרת, הם שוברים את השוק ויש לי כרגע חבר בהולנד שטוען שאין עבודה כי אותם הודים גונבים להם אותה מכיוון שהם פשוט זולים!
    אותו דבר נוגע לאנגליה שמקבלת אותם בזרועות פתוחות לאוניברסיטאות שמלמדות אותם את הדברים האלו ואחר כך הם שוברים שם את השוק כמהגרי עבודה.

    בארה"ב המקסיקנים שקיבלו אזרחות ובסך הכל רוצים לעזור להוריהם יעשו עבודות בזול ביותר למרות שיש להם הבנה גדולה בתחום.

    ועכשיו ניגש לישראל, מה לעשות אף תאילנדי או פיליפיני למזלנו לא בא לישראל עם ידע בבניית אתרים ולכן המחירים נשארים היכן שהם צריכים להיות ולא ב"אתר ב100 שקל" (למרות שאלו חלים רק על תלמידי על יסודי חאפרים) ולכן חנו נהנים מרמה גבוהה של חברות ולא תתקיים כאן שבירת שוק כלשהי על ידי עובדים זרים, לפחות משהו טוב בישראל 🙂

  8. הפרויקט ה"ממשלתי" הזה הוא בכייה לדורות.
    הוא מחלק בחינם על חשבון המיסים שלנו שיווק לחברת בניית אתרים פרטית, שבסוף השנה תתחיל לגבות כסף על האתרים האלו, וליצור קהילה עצומה של בעלי עסקים שבעוד שנה יספרו למשפחה שלהם בארוחת שבת איך עבדו עליהם באינטרנט, ועכשיו הם בחיים לא רוצים לפרסם באינטרנט..

  9. ושכחת לציין שהתמיכה שלהם רק באימיילים ולא בטלפון, לא זמינים רוב היום לתמיכה וכיום כבר 4 ימים שהמערכת שלהם תקועה ואי אפשר להיכנס לעריכת האתר

  10. זהירות – כאן אין תמיכה!
    חברים – אני רוצה להזהיר אתכם מפני השירות של חברת webydo או – "עסקים אוןליין" – המערכת עצמה דיי נחמדה ופשוטה. אבל כאשר יש בעיה והאתר נופל, פשוט אין עם מי לדבר. שירות לקוחות שלא מבין כלום (וגם לא זמין רוב הזמן), אין טלפון, לאימיילים לא עונים – בקיצור – כבר 48 שעות שהאתר לא עובד – ואין עם מי לדבר. ראו הוזהרתם. עדיף לשלם קצת יותר ולקבל תמיכה כמו שצריך…

סגור לתגובות.