על זיר”ה שחרגה מהזירה, ותוכנת טורנט מעניינת

איגוד זיר”ה (הקישור לוויקיפדיה, אין עדיין אתר רשמי) פשטו ביום שישי (ה-3 לחודש זה) על ביתו של חייל בשם אפרים מור. הבחור, בן 20, משרת כשמגיח כשרות בצה”ל, ובזמנו החופשי הוא מתכנת. הוא כתב תוכנה לשיתוף קבצים עבור אתרים, ונציגי זיר”ה הציגו בפניו צו משפטי המורה על החרמת המחשבים האישיים בביתו. עו”ד אוריה ירקוני כתב על כך ב”חורים ברשת

לו היתה זו פשיטה של זיר”ה על מנת לעצור עוד נער שמפעיל אתר גדול לשיתוף קבצים, ניחא, אך במקרה זה לא מדובר על כך, אלא מדובר על צו המחרים מחשבים כשכל חטאו של אפרים היה … כתיבת תוכנה.

עו”ד ירקוני מעלה תהיה מדוע בית המשפט הסכים לתת צו כזה, והעו”ד היקר צודק לחלוטין. כך לדוגמא, ישראל היא “מעצמה” לא קטנה בכל הקשור לאפליקציות לצרכי הימורים. יש בארץ חברות כמו פלייטק (שמפתחת פלטפורמות ואלגוריתמים לצרכי הימורים), AdGency (שכיום היא חלק מתאגיד William Hills Online) שמפתחת פלטפורמת פרסומות לאותם אתרי הימורים – ויש גם את המתחרים שגם הם כחול לבן: 888 שמפתחים משחקים שלמים, פלטפורמות, ניהול וכו’ וכולם יודעים על כך ולאיש אין בעיה עם העניין למרות שהימורים ומשחקי מזלות אינם מורשים (אבל כן מרשים בארץ לוטו וטוטו עם סיכוי זכיה של 1 ל-500,000 לערך). חברות אלו אינן מוכרות את מוצריהן בארץ אלא מוכרות אותו באירופה ובמקומות אחרים בהם מותרים משחקי מזל. מה שקרה עם אפרים מור הוא מה שלא היה יכול לקרות עם החברות הנ”ל שציינתי. גם אפרים וגם אותן חברות מפתחות משהו שאינו חוקי לשימוש בארץ, אבל איש אינו סבור שפיתוח תוכנות כאלו אסור.

וזה בעצם העניין החשוב – איגוד זיר”ה חורג מהגבולות של מניעת גניבת תוכן, ואסור שאיגוד כמו זיר”ה יקבל בכלל צו אנטון פילר להחרמת ציוד, רק בגלל שמישהו מתכנת דבר כזה! יש גבולות מאוד ברורים ומאוד עצוב שזיר”ה עוקפים אותם: מותר לי באופן אישי לפתח וירוס מחשבים שימחוק לך את המחשב ויהפוך אותו לקומודור 64. מה אסור לי? להפיץ אותו או להשתמש בו על מחשבי אחרים כדי לגרום נזקים ולהפיץ אותו הלאה, כי אז אני חשוף לסוגי תביעות שונות.

מסתבר שגם זיר”ה, כמו הנציגים המקומיים בארצות אחרות של חברות המדיה, מצליחות לעשות את אותם שטויות בנסיון לעצור את הפיראטיות, במקום לחשוב באופן יצירתי על מתן פתרונות נוחים וזולים לקהל הגולשים. יש כסף להקים אגודה כזו שתרדוף אחרי ילדים, אבל משום מה אין כסף (או רצון) להקים אתרים שדרכם הציבור יכול לרכוש ולצרוך תוכן כמו סדרות וסרטים באופן חוקי ולגטימי.

ומאיגוד זיר”ה נעבור בכלליות לאותם איגודים המייצגים את אולפני הסרטים והטלויזיה: בעבר, האיגודים שהיו מייצגים את האולפנים (MPAA,RIAA) היו רודפים ותובעים אנשים שהיו מורידים קבצים. מכיוון ששיטה כזו מביאה באופן מהיר מאוד אסונות יחצנ”יים (כמו הנסיון לתבוע עיוורת על הורדת סרטים), החלו האיגודים לתבוע ולהוריד אתרי שיתוף אחרים, החל מנאפסטר, Kazaa ועוד. בדרך הם גם החליטו לתבוע גם אתרים המשמשים מנועי חיפוש לקבצי טורנט, וכפי שראינו בחודש האחרון – לוביסטים מטעם אותם איגודים הצליחו לשכנע הן את הרפובליקנים והן את הדמוקרטים להעביר חוקים כמו PIPA ו-SOPA על מנת למגר את תופעת הפיראטיות, ובדרך הם גם היו דופקים כמחצית מתשתית האינטרנט ואת הגולשים האמריקאיים. הסיפור עם PIPA ו-SOPA לבינתיים נעצר, אך אני בטוח שיהיו עוד יוזמות חדשות מטעם אותם איגודים, הכל כדי “למנוע פיראטיות” ובדרך גם דופקים משתמשים לגטימיים שעשו את הצעד הלוגי ורכשו תוכן בצורה חוקית.

כמו תמיד, עד שהאיגודים האלו זזים, הטכנולוגיה עוקפת אותם. פעם היו צריכים שרתים להוריד מהם את התוכן. עם כניסת רשתות P2P למיניהן (כשביטורנט תופס מקום ראשון בשנים האחרונות), היה צורך בשרתים רק על מנת לקבל קבצי טורנט קטנים שמצביעים מי המשתפים ואיזה חלקים מהקבצים יש להם.

תרשו לי להציג תוכנה שבימים האחרונים תופסת פופולריות רצינית בשם Tribler. זוהי תוכנה (בקוד פתוח כמובן) שיודעת להוריד קבצי ביטורנט, אך יש לה תוספת מאוד מעניינת שתעשה חיים מאוד קשים לאותם איגודים: Tribler עובדת כ”רשת על רשת” (Overlay Network), ומה שהיא עושה בעצם, היא מחברת בין משתמשי התוכנה ויוצרת רשת נקודות (Peers) כאשר בכל מחשב נמצאים קבצי טורנט, וחיפוש של טורנט מתבצע בעצם במחשבים אחרים, כך שאין יותר שרת מרכזי ואין צורך בו יותר – על מנת למצוא תוכנה/סרט/סידרה/שיר וכו’.

כאשר המשתמש מתקין את התוכנה ומפעיל אותה, התוכנה יוצרת תיקיית טורנטים ומתחילה להוריד למחשבו של המשתמש את אותם טורנטים, קבצים קטנים. כאשר אתה מחפש טורנט, המערכת מחפשת אותו בקבצי טורנט שהיא הורידה ולאחר מכן במחשבים אחרים. על מנת לייעל את חיפוש הטורנטים, התוכנה גם בונה באופן מרוכז “ערוצים”, כאשר כל אחד יכול לפתוח ערוץ משלו, להעלות אליו קובץ טורנט ולאחר מספר שניות, כולם יכולים להיכנס לערוץ, ולהתחיל להוריד את אותו טורנט, ושוב – הכל ללא שימוש בשום שרת מרכזי.

hashאז מה? אם מחר יתפסו איגודים כמו זיר”ה מחשב, אפשר להאשים את בעל המחשב שהוא הוריד קבצים, כי יש שם טורנטים, נכון? זהו, שלא. הקבצים עצמם מוצגים כאותיות ומספרים “מעורבלים”, וזה נראה כמו בתמונה כאן מימין, כלומר לא ניתן להבין כלל וכלל לעין האנושית מה זה הקבצים האלו, במיוחד שהם רבים מאוד (מספיק להפעיל את התוכנה במשך שעה, שעתיים, ויהיו לך יותר מ-2000 קבצי טורנט שיקחו בערך כ-100 מגה במחשב שלך, זה ה”מחיר” של השימוש בתוכנה וברשת הזו).

התוכנה עצמה מפותחת כבר משנת 2005 וקיימת להורדה ל-Windows, Mac וכמובן גם ל-Linux. השימוש בה די קל לאנשים המתמצאים בטכנולוגיה, והיא כוללת בתוכנה דברים כמו נגן וידאו מובנה, תמיכה בהוספת תרגום בקליק, וגם “צפיה בזרימה” – כלומר אם תלחץ על כפתור play לאחר שבחרת את הטורנט להורדה, התוכנה תסדר את ההורדה כך שהחלקים ירדו מההתחלה ולא בצורה מפוזרת, כך שתוך זמן קצר תוכל להתחיל לצפות בוידאו בזמן שהקובץ יורד. לא רע בכלל..

התוכנה עצמה, כפי שציינתי, מפתחת מ-2005, אולם עדיין היא אינה מתאימה כל כך לקהל הרחב (שלא ממש מבין בטכנולוגיה). יש בה עדיין איטיות מסויימת וחוויית המשתמש לגבי איטיות זו חסרה (יש צורך באינדיקציה למשתמש שפעולה נעשית כרגע לדוגמא), אך הדברים הולכים להשתנות: בימים האחרונים עקב מאמר באתר TorrentFreak, התוכנה צברה כל כך הרבה פופולריות, שהאתר עצמו קרס ומה שמוצג באתר אלו רק גירסאות להורדה, ומכיוון שיש לתוכנה הרבה פופולריות, אני מאמין שבקרוב יכנסו לפרוייקט מפתחים אחרים שיתנו את ה”זריקה” המאסיבית מבחינת חוויית משתמש, ותוכנות טורנט אחרות בוודאי יאמצו את “המילה האחרונה” וישתמשו בטכנולוגיות שמופיעים בתוכנה זו (כמו Overlay Network, פרוטוקול ה”רכילות” [Gossip] ועוד), כך שבסופו של דבר, מי שירצה להשתמש בתוכנות עם פונקציות אלו, ימצא אפליקציות קלות לשימוש.

עם כל היתרונות של התוכנה, עדיין קיימות בה מספר חסרונות מהותיים:

  • אין תמיכה ב-Black List, כך שיהיו בהחלט משתתפים מטעם האולפנים ש”יזרעו” טורנטים מזויפים, ירשמו את כתובות ה-IP שלכם וכו’.
  • מכיוון שאין שום פיקוח על הערוצים שנפתחים, יהיו ערוצים רבים עם הורדות של דברים “מפתים” הכוללים נוזקה/וירוסים ושאר מרעין בישין בתוכן ולכן מומלץ לשים לב מהיכן מורידים. ישנו מדד פופולריות לכל ערוץ וכדאי לשים לב לכך.
  • אין הצפנה לתוכנה – סביר להניח שאם אתם בחו”ל ומשתמשים בתוכנה להנאתכם, יש מצב שהאיגודים האלו יודעים את כתובת ה-IP שלכם ומה אתם משתפים, כך שכדאי מאוד לשים לב לכך.
Print Friendly, PDF & Email

2 תגובות בנושא “על זיר”ה שחרגה מהזירה, ותוכנת טורנט מעניינת

  1. כנראה שהרבה אנשים שכחו שאותו מור (מה הקשר בין הכשרות לאתרים שלו) הפעיל את mytube ו-myupload.
    הוא גם גבה על צפייה $$$,

    אז לא פשטו לו על הבית בגלל תוכנה שהוא כתב, אלא בגלל MYTUBE.co. il

    • אני לא טוען שהוא לא הפעיל אותרים ולא גבה כסף על זה. אם היו תובעים אותו על כך, אז אוקיי, פייר אינאף.
      הנקודה היא על הקטע של תכנות, שזו נקודה (לדעתי) מסוכנת

סגור לתגובות.