המאבק לגבי תנאי עבודה של עובדי קבלן במדינה

אנו נמצאים כבר מספר ימים במאבק של ההסתדרות מול האוצר בעניין התנאים של עובדי הקבלן. כבעל עסק, אני יכול לאמר שהשביתה הזו לא עושה טוב לעסק. לקוחות שהעבירו פקסים לבנק להעברות כספים – יושבים בפקסים של הבנק ולא מבוצעים. בחלק מהמקרים צ'קים שהופקדו לטובת העסק לא נכנסים למערכת, ובקיצור – לא מצב נעים.

אבל אני אישית תומך בהסתדרות במאבק הזה, וצר לי לראות את המשחקים של משרד האוצר וההתחמקות שלו ממתן תנאים נאותים לאותם עובדים, גם עבדכם הנאמן היה במצב זה בעבר וסבל מכך רבות.

האוצר כל הזמן "צועק" על כמה מהלך כמה זה יעלה כספים רבים וכמה האוצר והמדינה לא יכולים בכלל לעמוד ברעיון של לקחת את העובדים האלו ולהעניק להם תנאים של עובדי מדינה.

באמת? הבה נבדוק.

במהלך העשור האחרון עלו אתרים ממשלתיים רבים לאוויר, כל משרד העלה אתר שלו שבו ניתן למצוא מידע, וחלק מהאתרים שימושי לצורך תשלומים שונים כמו מס הכנסה, מע"מ, קנסות, ביטוח לאומי, ארנונה וכו'. כמובן שהוצאו מכרזים על מנת לבנות את אותם אתרים, ושיטת ה"מאכר" עבדה שעות נוספות: האוצר משלם מאות אלפי שקלים, ומקבל בתמורה אתר שבשוק החופשי היה עולה לבנות אותו כעשירית מהמחיר ששילם האוצר. כמעט כל האתרים הממשלתיים (כולל אתרי רשויות המס, ביטוח לאומי, בתי המשפט, משרד הפנים ועוד) בנויים לא לפי סטנדרטים (כי כולם חשבו ש"אקספלורר זה מספיק", למרות שאקספלורר בזמנו לא עמד בשום סטנדרט כמעט) וכיום אינך יכול לשלם מע"מ, מס הכנסה וביטוח לאומי דרך דפדפנים כמו פיירפוקס, כרום, אופרה ועוד.

עקרונית, מכיוון שישנם אתרים שדרכם יכול הציבור לשלם את המיסים, ניתן היה לחשוב באופן הגיוני שיהיה איזה צעד של יעילות כמו קיצוץ כח אדם, אבל מה שקרה הוא להיפך, במרוצת העשור האחרון, המדינה דווקא גייסה עובדים נוספים (ובמקרים לא מעטים – מיותרים), רק שלא גייסה אותם רשמית כעובדי מדינה, אלא כעובדי קבלן. כך המדינה לא צריכה לתת להם תנאים, חברות כח האדם מרוויחות את רוב הכסף שמעביר להם האוצר והעובד מקבל גרושים.

חלמאות בהתגלמותה!

האוצר "בוכה" על עלויות עתק? האמת היא שאין צורך באותם עלויות עתק. כל מה שצריך זה יעול ותוכנית קטנה שיכולה לקחת בין מספר חודשים עד שנתיים לביצוע מלא. הנה הסעיפים:

  1. שכתוב אתרי האינטרנט עם כלים מודרניים בקוד פתוח וחיוב הזוכה לתאימות של 100% בכל הדפדפנים: כרום, פייקפורס, אקספלורר, אופרה ודפדפנים ניידים (אנדרואיד, אייפון/אייפד). אני משער שחברות שיגשו למכרז ויראו תנאים אלו, ינסו לבקש כספים נוספים עבור התאימות. לא מגיע להם על כך שקל נוסף! כיום אם כותבים בקוד סטנדרטי וראוי, עלויות בניית התאימות הן זניחות בהשוואה לבניית האתר כולו.
  2. ריכוז התשלומים תחת אתר אחד שבנוי בצורה סטנדרטית! לצערי תשלומי רשויות מקומיות רבות מפוזרים בכל מיני מקומות ואתרים שפשוט לא נגישים לדפדפנים שהם אינם אקספלורר, ובחלק מהמקומות שהם כן נגישים (שלום לעירית ראשל"צ!) המערכת לא יודעת לסלוק כרטיסים מסויימים (כן, גם כרטיסים מקומיים), ובהזדמנות זו גם לתמוך ב-Paypal. קצת מצחיק לראות שמליוני אתרים בעולם וחלק הולך וגדל בארץ תומכים בשיטת תשלום זו, אך שום משרד ממשלתי לא תומך בכך.
  3. חיוב כל המשרדים לפתוח מערכת קריאות (או להשתמש במערכת קריאות מומלצת) שתתמוך בדפדפנים הסטנדרטיים ותחייב את פקידות המשרדים לחזור תוך שעות ספורות (בהתאם לזמן שבה נפתחה הקריאה) עם תשובות מלאות לאזרחים ולפונים, וכמו כן לחייב משרדים ממשלתיים לקבל דרך אותה מערכת מסמכים מהציבור, במקום להטריח את הציבור לרוץ ולהמתין שעות כדי שרוחל'ה תקבל מסמך בין נגיסת ביס למשנהו בסנדביץ' שהיא הביאה מהבית!
  4. מינוי משקיפים מהסקטור הפרטי על מנת לבקר את תהליך קיום מכרזי "שיפוץ"/בניית אתרים ומערכות שונות. כבר מזמן משרד האוצר נהפך לבדיחה בכל הקשור לעלויות, וכמו שציינתי בהתחלה – משרד האוצר משלם הרבה יותר מכל עסק על בניית אתרים והטמעת טכנולוגיות.
  5. מינוי חברה שתבצע בדיקות גלויות וסמויות לגבי יעילות עובדים (כמו: כמות תיקים מטופלת, העדרויות, זמן שלוקח לשרת נציגת ביקורת סמויה, התנהגות מול לקוחות ועוד), ויישום ההמלצות.

במדינתנו הנחמדה, החשב הכללי (חשכ"ל) "אלוף" בקבלת מחירי רצפה לציודים כמו שרתים (חוץ מהזמן שבו לחשכ"ל בורח ההגיון, כמו אי אישור רכישת Storage כבר שנה וחצי), אבל כל החסכון בורח מהחלון בכך שהמדינה מעסיקה יותר מדי עצלנים, יותר מדי טיפשים, יותר מדי פקידות שלא מגלה הבנה אפילו בהפעלת מחשב (עד עכשיו אני זוכר את הנציגה במס הכנסה שמנסה להפעיל Outlook רק שרץ לה כבר 6 תהליכים של Outlook במחשב, והיא ממשיכה להתעקש). דברים זזים מאוד לאט ויש אפס יעילות במערכת, כך שהמדינה ממשיכה לשרוף כספים על אי-יעילות (לידיעת הקורא יאיר לפיד שתוהה איפה הכסף, זה רק אחד המקומות שבו הוא נשרף). כיום אם אני רוצה לפנות לרשויות, (כמו במקרה שהיה לי לפני שנתיים שחוייבתי בקנס ענק לעיריית תל אביב על מים כאילו היו לי בבית 2 בריכות שחייה אולימפיות) אני חייב לשלוח פקס והמשרד המקבל מחוייב לענות לי תוך 30 יום. מדוע כל כך הרבה זמן? הרי אם אבוא למשרד, הטיפול יקח דקות ספורות.

אם במשרד האוצר יכניסו מערכת כזו, אז ניתן יהיה לפטר יותר ממחצית מאותה פקידות עצלנית וחסרת יעילות – לטובת שרות מהיר יותר וטוב יותר למי שמממן בסופו של דבר את אותן משכורות, וכך יהיה אפשרי גם לממן קבלת עובדי קבלן מקצועיים ומתאימים להיות עובדי מדינה מבלי שמשרד האוצר יחרוג בצורה רצינית מהתקציב.

מישהו שם למעלה חשב על זה אולי?

Print Friendly, PDF & Email

12 תגובות בנושא “המאבק לגבי תנאי עבודה של עובדי קבלן במדינה

  1. עזוב לשלם רק באקספלורר… גם אחרי שנאלצתי לעבור מהמחשב שלי למחשב עם וינדוס, וגם אחרי שנאלצתי לפתוח את האקספלורר במקום את הפיירפוקס או הכרום, האתרים הממשלתיים כל כך פרימיטיביים שהם דורשים להתקין תוכנה הזויה כלשהי שאמורה לדאוג ל"אבטחה" של החיוב. כמובן שבסוף נאלצתי לשלם בטלפון, כי האתר לא עבד גם עם התוכנה האידיוטית שהוא דרש.

  2. כדי לעשות את כל הדברים שרשמת, יש צורך באישור הוועד.
    ואין סיכוי שהוועד יאשר שינויים שיגרמו ל:
    א. הוספת עבודה ו/או אחריות לפקידים.
    ב. פיטורי פקידים לא יעילים.

    • אני לא מכיר מקרה אחד שההסתדרות התנגדה לפיטורי עובדים לא יעילים.
      מה שכן, במקרים רבים ראש המחלקה/ענף/סקטור – הוא זה שלא רוצה לפטר.

  3. ממליץ לך לשלוח את הפוסט החשוב הזה לחשכ"ל בעצמו, ולמחלקות הרלוונטיות. אולי תפתח להם הראיה.

  4. אין ממש דרך אמיתית או שיטה כלכלית טובה לנהל מדינה.
    הסוציאליזם הוא רחמן אבל מוביל לפשיטת רגל. מה שקורה במדינה סוציאליסטית זה בדיוק מה שקורה בחברת החשמל ובנמל אשדוד. תדמיין לעצמך מדינה שלמה ככה ותסיק את המסקנות.
    הקפיטליזם הוא יעיל אבל חסר רחמים. זקנים וחלשים נרמסים מדי יום בקפיטליזם כי אין בו מקום לחלשים ולמי שאינו מועיל. לכן אתה רואה כל מני טוקבקיסטים מרצים לאנשים אחרים לא להביא ילדים ואם הם מביאים אז זה בעיה שלהם שאין כסף. כי ילדים זה יצור חלש ללא תועלת כלכלית בטווח הקצר. מצד שני הקפטילזים (בגלל האכזריות שלו) יכול לשרוד יחסית זמן רב (אם כי לא לעד כי בסופו הקפיטליזם הופך למעין מונרכיה).
    המסקנה שאני הגעתי אלי היא שזה לא משנה מי יושב בשלטון, מלך, ראש ממשלה, נשיא… אם אכפת להם מהעם אז לעם יהיה טוב, אם הם לא רואים את העם ממטר והם אנשים מושחתים אז לעם יהיה רע וזה לא משנה צורת הממשל.
    לגבי השחיתות במדינה ספרים על גבי ספרים נכתבו על כך החל משנותיה הראשונים של המדינה ולי אין מה להוסיף.
    לגבי הרוע ובכן, במקום בו חברי כנסת בשבוע אחד מצביעים פה אחד על העלאת שכרם באלפי שקלים ומאידך משביתים את המדינה בשביל למנוע מאחרים מחיה בכבוד אומר רק דבר אחד, שזה לא משנה מאיפה אתה במפה הפוליטית, החברי כנסת הם לא שם בשבילך.
    ובאשר אבדנו…

  5. ואתה אומר שאתה בעד ההסתדרות??!? מה זה – רק לצרכי תעמולה???
    מה תעשה עם רבבות הפקידים שיתגלו כמיותרים, אך יש להם קביעות? תשלם להם משכורת ופנסיה עד יומם האחרון, ורק לאחר מכן נראה את ההתייעלות?
    הרעיונות שהעלית הם מצוינים, אבל אם יישמו אותם כמו שאמרתי, יקח כ 50 שנה לראות את הפירות שלהם. עד אז, גם השיטה הזו תהיה מיושנת, ולעובדים החדשים ג"כ תהיה קביעות, ולא תוכל לעשות כלום!

    בקיצור, אביע כאן דעה לא פופוליסטית במיוחד: צריך להכריז על ההסתדרות כמונופול, ופשוט לפצל אותה. לקחת ועדים חזקים, ולאסור על התאגדותם ביחד. ועד חזק (נמלים, חשמל וכן הלאה), יאוגד עם ועד חלש (עובדים סוציאליים, נקיון וכו') בתור התחלה, ולכל עובד תהיה זכות לעבור לארגון עובדים מתחרה, ע"פ תחרות חופשית (תנאים שונים בהסכם הקיבוצי, דמי חבר שונים, וכן הלאה). רק כך יש סיכוי לבער את הרעה החולה של ההסתדרות החזקה מדי, ורק לאחר מכן ניתן יהיה להתחיל, בצורה איטית ומבוקרת, ברפורמות הפשוטות עליהן אתה מדבר.

    • קודם כל אם אתה רוצה לדעת, יש את הזכות המלאה לאוצר ולאחרים לפטר עובד זה או אחר. ההסתדרות מעולם לא התנגדה לפיטורי עובדים שלא יעילים / לא עושים עבודה / נתפסו מרמים וכו'. ההסתדרות דורשת שלכל עובד שיפוטר יתקיים תהליך שימוע וזה דבר שלדעתי הוא נכון. ההסתדרות כן התנגדה לפיטורים – כשהם היו מאסיביים (זוכרים את שרי אריסון מול פרץ בעניין ה-900 עובדים כמדומני?).
      אז במקרה שתיארתי, אם האוצר יסגור מכרז על חברה שתעשה ביקורת, להסתדרות לא תהיה הרבה ברירה, היא תצטרך להתמודד מול תוצאות שחור על גבי לבן.

      לגבי הסתדרות ומונופל: לכל ועד יש את האפשרות לבחור לעבור לארגון ממול. הסיבה שאותם ועדים ממשיכים להיות עם ההסתדרות היא פשוטה: יש לה את המשאבים הכי גדולים מבחינת יצוג ויש להם גם רקורד שהם משיגים את הדרישות שהוועד מבקש להשיג עבור עובדיו.

      • ההסתדרות מעולם לא התנגדה לפיטורי עובדים לא יעילים? תביא לי דוגמא אחת לעובד מדינה עם קביעות שהצליחו לפטר אותו (לא כולל כאלה שנתפסו בפלילים וכד'). אם תצליח, אקנה לך קפה ועוגה.
        אגב, לא הבנתי איך תאימות לדפדפנים נוספים תחסוך כסף. בוא נהיה כנים, חוץ מלאנשי מקצוע פריקים של מחשוב שעוסקים בתכנות, לרוב האוכלוסיה יש נגישות מוחלטת לווינדוס עם אקספלורר.

        • דיברתי על כך שלא שמעתי על שום מקרה שכולם היו בעד לפטר עובד מסויים שאינו יעיל ורק ההתסדרות מתנגדת לכך.
          לגבי דפדפנים – תתעדכן במספרים, יותר משליש מהגולשים משתמשים בכרום או פיירפוקס ואני מדבר על אתרים שגולשים בהם אנשים שאינם טכניים.

  6. ואללה, אתה צודק. הוועדים החזקים דואגים רק לעצמם. אין שום סיכוי שהם ירימו אצבע עבור עובדי הקבלן המסכנים והלא מאוגדים.

  7. אז אנחנו בעצם לא חלוקים?
    יכול להיות ששליש לא גולשים באקספלורר אבל למרביתם המוחלט (חוץ מלמיעוט של אנשים טכניים) יש גם אקספלורר על הדסקטופ למקרה שצריך. לא הבנתי איך התאמת נגישות תחסוך כסף לממשלה.

    לגבי ההסתדרות – אם כולם יסכימו לפטר עובד ההסתדרות וכמובן גם הוועד המקומי של אותו המשרד יתנגדו. יותר נכון להגיד שאפילו לא מנסים כי יודעים שזה לא רלונטי.

סגור לתגובות.