יצאתי היום בבוקר לקנות אוכל לחג. כרגיל, כשזה מגיע לחגים, רשתות השיווק עמוסות לעייפה מצד אחד, ומצד שני הקופאיות לא ממש זריזות. אין מה לעשות.
המתנתי בתור כמו כולם עד שהגיע תורי, הקופאית החלה להעביר על סורק על הלייזר את המוצרים (תמהני האם יום אחד ילמדו את הקופאיות שנפנוף קופצני של המוצר מול הסורק אינה שיטה לקריאת הברקוד של המוצר?), והגיעה לחלק של שקילת הפירות והירקות. כשהקופאית ניסתה לשקול את התפוחים, קרתה תקלה: בום, ה-Windows החל להקפיץ לה עשרות חלונות של שגיאה. בדקתי מה השגיאה ולפי המערכת (אסור לי לנגוע, רק לראות), היתה בעיה עם חיבור המשקל האלקטרוני. לתומי הצעתי לחזק את החיבור, אך הפקידה והמנהלת (שהגיעה לבדוק) דחו זאת על הסף: את חיזוק החיבור יש לבצע ע"י טכנאי מוסמך של הרשת (שכמובן לא נמצא היום) בלבד. ככה זה בחיים: אני יכול להרים ולנהל עשרות שרתי לינוקס, אבל חיזוק כבל תקשורת של המשקל האלקטרוני אסור לי. שיט.
הקופאית ניסתה לעשות reboot אך החלונות של windows עם השגיאה המשיכו לצוץ כמו פטריות לאחר הגשם. ניסיתי להסביר לקופאית באדיבות שאם כל מה שהיא רוצה זה לכבות את המחשב ולהפעיל בצורה אגרסיבית ומיידית, יש למטה כפתור כזה שנקרא Reset, שהיא יכולה ללחוץ עליו. חושבים שהיא הקשיבה? מה פתאום! טראח, היא הוציאה לגמרי את התקע של המחשב מהשקע, שילמד לקח הנבל!
הקופאית מפעילה מחדש את המחשב, ה-Windows XP Embedded עולה לו בעצלתיים, נכנס למערכת לבד (אבטחת מידע? חה!) ואז עולה התוכנה של Retalix. גם היא לוקחת את הזמן שלה לעלות, לפתוח DB, להתממשק ואז להואיל בטובה להציג את מסך הקופה. סך הכל זמן טעינה: 8 וחצי דקות. זה לא פנטיום 3, זה מחשב עם מעבד כפול ליבה וזה לא XP רגיל אלא גירסה משובצת שאני מאמין שהועפו ממנה חלקים רבים.
מה שאינני מצליח להבין הוא מדוע יש צורך ב-XP לקופות רושמות? זה לא שחסרות תוכנות קופות רושמות בלינוקס בקוד פתוח או בעלות זולה, זה גם עניין של יציבות וגם מהירות: מערכת כזו בלינוקס יכולה לעלות תוך דקה ואפשר גם להוסיף חלונות התרעה אם משהו מהציודים (לייזר סורק, משקל אלקטרוני, מדפסת, קורא כרטיסים) מתנתק או לא פועל טוב מבלי להציג מאות הודעות קופצות. גם העלות לרשתות השיווק תהיה הרבה יותר זולה כי אין צורך לשלם "מס מיקרוסופט" על כל תחנה.
זוהי דוגמא קלאסית שמערכות מבוססות לינוקס יכולות גם לחסוך כסף, וגם מתאימות לסביבה: הסביבה סגורה ואין צורך בהתקנות תוכנות נוספות מעבר למה שיצרן המערכת קבע. ניהול המערכות ועדכונן אינו מצריך תוכנות נוספות כי הכלי המרכזי (SSH) ניתן בחינם וקל לעדכן את כל המסופים במהירות. אפשר להוזיל את עלות התחנה ולגרום לה שתהיה יותר יציבה ע"י ויתור על הדיסק הקשיח (80 ג'יגה,SATA) ושימוש ב-PXE לעשות Boot משרת מרכזי (בין כה המסוף צריך חיבור לשרתים אחרת הוא לא יכול להתחבר ל-DB מבחינת שאילתות מחירים וכו'). אפשר להשתמש בתצוגה גרפית שתומכת בצגי מגע (Xorg תומך בזה ממזמן) ואת כל הסביבה הגרפית אפשר לבנות עם GTK או QT מבלי לשלם סנט אחד ובמגוון שפות, ושוב, זה בחינם.
יצא לי לראות קופות רושמות רבות בכל מיני חנויות שעבדו יפה מאוד על רד-האט 7.2 וכשהם היו צריכים להריץ תוכנת דוס להתממשקות לקבלת אישור על עיסקאות אשראי, הם השתמשו ב-DOSEMU כדי לקבל אישור ומיד לחזור לתוכנת הקופה. לפחות ממה שאני שמעתי מבעלי עסקים עם הקופות הנ"ל, שהצרות היחידות שיש להם, זה כשיש בעיית חומרה.
לעניות דעתי, חברות צריכות להבין שמעבר ללינוקס אינו רק חסכון של מערכת ההפעלה של מיקרוסופט, אלא זה חסכון לכל אורך הדרך: הטמעה, שרותי תחזוקה וכו' – וכל אלו אינם מצריכים תוכנות צד ג' יקרות, אפשר להשתמש בכלים שכל הפצת לינוקס נותנת כדי לעדכן, לשלוט מרחוק, וגם לאבטח את הנתונים ואת המערכות.
כמה חבל שרשתות השיווק הגדולות לא לומדים את העניין לעומק.
התשובה נמצאת בשאלה. בחנות עם קופה או שתיים זה בסדר להתעסק עם המכונה. אם אתה מנהל IT שצריך להחליט על הפתרון שיריץ מאות קופות תלך על פתרון מהמדף שיש לו תמיכה רחבה מאוד (טוב, מלבד חגים) ומהירה (הטכנאים מגיעים תוך מספר שעות לתקן אם צריך) ובלי להתחיל ללמד את הקופאיות לעבור לכל מיני דברים אחרים. מינימום השקעה של זמן הדרכה, מינימום התקנה ומקסימום זמן עבודה של הקופה. ריטליקס ותיקה וגדולה מאוד בשוק והפתרונות שלה אמינים.
אז תהיה חלוץ, תאתר מיילים וטלפונים של בעלי תפקידים ברשתות ותציע את שירותיך. אני בטוח שאם יהיה עניין תוכל למצוא עזרה גם בפיתוח וגם במימון…
תעשה את זה נכון והעוזרת שלך תלך לסופר, לא אתה 🙂
עבדתי לפני כ-15 שנה בחרת ת.מ.ר. שהיתה הקודמת של ריטליקס
באותה תקופה יצאה WIN95 וזה היה כשכל מערכות הקופה עבדו עם DOS וכולם היו מרוצים.
במשך כמה זמן עדיין אפשר היה להשתמש ב-DOS אבל כאשר מיקרוסופט הודיעה שהם לא תומכים יותר התחלנו להשתמש ב-NDOS של נובל.
זה כמובן ממש לא מצא חן בעיניהם והם הפעילו המון לחץ במיוחד במכירות הבינלאומיות שנפעיל את התוכנה עם WIN. לצערי זה כבר הרבה שנים כך וברור לחלוטין שזה עולה לא מעט לחברות הסופרים למיניהם כי אלו המון רשיונות של WIN אבל אין מה לעשות. ריטליקס ומיקרוסופט הן חברות טובות מידי כיום.
אתה יכול לנסות לשווק פתרון חלופי אבל כבר קיים פתרון מבוסס לינוקס של וריפון ואני לא רואה שהם מצליחים יותר מידי לשווק אותו.
צר לי אבל בתור אדם שעזב את ריטליקס לפני חודש אני יכול להגיד לכם בלב מלא.
ריטליקס לא יודעת לכתוב תוכנה.
אפשר לחסוך עוד יותר על ידי להרים שרת LTSP שיבצע את העיבוד ומערכות EMBEDDED
https://help.ubuntu.com/community/ThinClientHowto
אפשר לחסוך עוד יותר על ידי להרים שרת LTSP שיבצע את העיבוד ומערכות EMBEDDED
הסבר על מערכת LTSP
https://help.ubuntu.com/community/ThinClientHowto
וככה אתה משאיר אותי באמצע המתח? מה קרה עם הקופה/ית בסוף?
לינוקס, לינוקס, המזור לכל תחלואות מערכות ההפעלה בעולם.
לריטליקס, אגב, יש מוצר קופה שעובד גם על לינוקס. אבל אפעס רק לקוח אחד של החברה בחר להריץ את הקופה שלא על WINDOWS
בשורה התחתונה – ה TCO של חלונות הרבה הרבה יותר נמוך משל לינוקס בכל מה שקשור לתמיכה, שדרוג, דרייברים, ניהול מלאי ותצורה, וכולי.
לינוקס היא עדיין מערכת למומחי לינוקס.
קופות רושמות – מחכה ליום שבארץ נוכל להשתמש רק בהן, ללא עזרה מצד הקופאיות…
כאן זה כבר קיים שנים.. אתה סורק, משלם ויוצא, בלי לדבר עם אף אחד.