גוגל נגד גוגל?

יצא לי לקרוא ב”כלכליסט” את הכתבה הזו בה מסבר כתב “כלכליסט” שי ענבל איך גוגל מחבלת לעצמה בהתפתחות, או בעברית: איך יד ימין בונה ויד שמאל הורסת.

ברשותכם, הייתי מעוניין לנתח את הכתבה ולהראות מדוע גוגל לא ממש יורה לעצמה ברגל (לא תמיד בכל מקרה), ומדוע שזה מגיע לגוגל, כדי להחליף דיסקט בראש.

שי מציין בדוגמא הראשונה את גוגל שהיא מוציאה טלפון משלה, הלא הוא ה-Nexus One. בואו נחזור אחורה שנה, ונראה כי גוגל עשתה את אותו הליך בכך שהיא עבדה בשיתוף פעולה עם HTC וחברת הסלולר T-Mobile והשלישיה העליזה הוציאו את G1 הידוע כטלפון האנדרואיד הראשון. המכירה היתה מבוצעת דרך T-Mobile והן דרך HTC וגוגל היתה מאחורי הקלעים מסייעת לחברות בבעיות עם המכשיר (מבחינת תוכנה, באגים וכו’). לאחר מס’ חודשים החלה גוגל למכור בעצמה עבור המפתחים (כל אחד יכול להיות מפתח “רשום” תמורת תשלום כמה זלועטס לגוגל) שהוא היה טלפון G1 רק שהוא היה פתוח ואפשר היה להתקין ולהריץ עליו מה שתרצו.

נעבור שנה קדימה, וביום ג’ הקרוב נראה שוב את אותה שלישיה מחדש בקמפוס של גוגל נרגשים ומציגים את Nexus One. איך הוא ימכר? לפי הידוע עד כה בדיוק באותה שיטה. תוכל לרכוש את הצעצוע ב-190 דולר עם חוזה לשנתיים מ-T-mobile ובמחיר 530 דולר דרך גוגל. מה שהיה, סביר מאוד להניח הוא מה שיהיה. האם מכירות ה-G1 ע”י גוגל פגעו ביצרניות הסלולרים מבוססי האנדרואיד? בינתיים התשובה היא “לא”. הכתב מעלה השערה שבהכרזה שתהיה ב-5 לחודש, המכשירים יהפכו ל”מיושנים” וזו כמובן טעות גדולה: אנדרואיד 2.1 יהיה זמין בקרוב גם למכשירי Droid ו-Milestone למיניהם, כמו (כנראה, לפי השמועות) גם למכשירי G1 הישנים. אנשים אולי לא יודעים או לא מודעים, אבל בכל הנוגע לתמיכת משתמשי קצה, גוגל, מה לעשות.. די גרועים.

נשאלת השאלה: כלום מוטורולה לא ידעה על כך שגוגל עובדים עם HTC על מכשיר חדש? לפחות משיחה שלי עם 2 מהנדסים בגוגל דווקא המהנדסים במוטורולה ידעו גם ידעו. בכל זאת, אי אפשר להמציא מכשיר, כולל אבות טיפוס, בחודשיים (מרגע הופעת ה-Droid). מוטורולה ידעו ולמוטורולה גם יש תשובה על כך והרשו לי להציג לכם תמונה (מצטער על הפסים האנכיים, ככה התמונה הגיעה):

moto ומה בטלפון הזה הולך להיות חוץ מהדברים הרגילים? שקע HDMI לוידאו HD לחבר לטלויזיה/מסך, מסך 4.3 אינטש ברזולוציה של 850X484, עובי 9 מ”מ (חזרנו , מצלמה 8 מגה-פיקסל ולראשונה: הקלטה של וידאו דרך אותה מצלמה ברזולוציית 1080P, כלומר ב-HD מלא. אז מה? למוטורולה אולי בכל זאת יש כמה קלפים בחזה?

הטענה הבאה של הכתב היא בקשר לכרום, ועל כך שישנן בדף התוספות לכרום חוסמי פרסומות, השם ישמור, ושזה פוגע בהכנסות של גוגל! לו היה קצת בודק הכתב, הוא אולי היה מבין כי הדפדפן הוא דפדפן שכתוב בקוד פתוח, מה שאומר שאם התוסף לא היה בדף התוספים, הוא היה באתר אחר וגם אם גוגל היו חוסמים תוספים חוסמי פרסומות, היה “עיקוף” מומצא לכך תוך ימים ספורים כי הקוד עצמו פתוח. גוגל מאפשרת לאנשים להתקין חוסמי פרסומות כי זה חלק מהמשחק כשזה מגיע לדפדפנים, אתה לא חוסם תוספים אלא אם הם מזיקים למשתמש (ולא לשורת הרווח שלך), וכנ”ל לגבי התוספים המאפשרים הורדת וידאו מיו-טיוב. הרי יש גם אפשרות להוריד סרטים בלי תוספים, פשוט להוסיף את המילה kick ל-URL, כלומר אם הלינק לפרומו של נוקיה N900 הוא בכתובת: http://www.youtube.com/watch?v=gHUwvaTmXWQ, אז פשוט מוסיפים את המילה kick לפני ה-youtube כך שיצא http://kickyoutube.com/watch/?v=gHUwvaTmXWQ ואז אפשר להוריד ישירות מהאתר את הוידאו בחופשיות במגוון פורמטים. שגוגל תחסום בדפדפן את הכתובת הזו גם? ולגבי האיסור: האיסור הוא למשתמש.

הכתב טוען ש-Google Docs חיסל את Google Notebook וכאן אני תוהה האם הכתב השתמש אי פעם ב-Google Notebook. השרות הזה משמש להעתקת קטעים ותמונות מבחוץ כך שאפשר להעתיק מבחוץ אל ה-Notebook ויותר מאוחר אפשר לשלוף את הקטע הרצוי מתוך ה-Notebook מבלי לחפש את האתר מחדש או לחפש באתר מחדש את הקטע שרצית. לכל קטע שהדבקת יש פעולות שאפשר לעשות והוא שונה לחלוטין מ-Google Docs שבכלל מיועד לעריכת מסמכים מלאה ולא רק להעתקה ולהדבקה. אלו 2 דברים שונים לחלוטין.

הלאה, הכתב טוען כי Wave מתחרה ב-Google Groups ו-Google Docs ו-GMail, מה שגורם לי להרים גבה: Wave זו המצאה של החבר’ה שהמציאו את GMAIL והוא מיועד יותר להתקשרות מיידית ועבודה משולבת על כתיבת טקסט פשוט. הוא בפירוש לא מחליף את Google Docs! אפילו טבלה אי אפשר ליצור בו ואין לו אפשרות לייצא או לייבא מסמכים! WAVE היא תוכנה מומצאת שעדיין לא גמורה להיות כתובה אפילו ואין לה הגדרות להחליף משהו כלשהו. אולי בעתיד, אבל עכשיו? איזו תחרות??

מה עוד.. אה, גוגל ארץ מתחרה בגוגל מפות וב-Google Altitude, ושוב: גוגל ארץ היא תוכנת מחשב שלא יכולה אפילו לרוץ על הדפדפן כי היא לא בנויה לכך, היא מפלצת קטנה (נסו להריץ אותה בלי כרטיס שתומך OpenGL), גוגל מפות לא מתחרה בגוגל ארץ ו-Altitude בפעם האחרונה שבדקתי, משתמש בגוגל מפות..

בתחילת הפוסט כתבתי כי יש לשנות דיסקט כשחושבים על
גוגל. מדוע? כי גוגל אינה חברה כמו מיקרוסופט והיא אינה כמו המתחרים. מקימי גוגל הם גיקים בנשמתם והמנכ”ל גם הוא גיק לא קטן שיושבים, חושבים ונושמים מחשבים וטכנולוגיה, ובמיוחד טכנולוגיות אינדוקס, חיפוש ופרסום. גוגל לא “רוקדת” לפי החליל של המשקיעים כמו מיקרוסופט וכו’. גוגל מוכרת פרסום ונותנת תוצאות חיפוש והם מרוויחים מיליארדים פר רבעון. המשקיעים מרוצים, והחבר’ה בגוגל עובדים על כל מיני טכנולוגיות שהמנהלים חושבים שיכולים לעזור לחברה להתקדם ולהרוויח בכל מיני תחומים, רק שבניגוד לחברות אחרות, גוגל מאוד ישירים ופתוחים בכך: מפתחים כותבים תוספים ל-GMAIL? כנס ל-LABS ב-GMAIL והפעל אם אתה רוצה. יש לנו שרות חדש? הנה URL, אתה מוזמן לשחק. פיתחנו שפה חדשה, הנה הקוד, קח תשחק, תגיד מה אתה חושב על כך וגוגל מעודדים את העובדים לעבוד על כך ואפילו מחלקים להם את זמן העבודה כ-20% ממנו לטובת כל פרויקט פיתוח שהמפתח חושב שזה יכול לעניין או לעזור, מאותם 20% יצא GMAIL.

גוגל מכוונת את עובדיה להיות יצירתיים בלי גבולות של תקציב או מה בעלי המניות יגידו. הם חושבים שמחשוב ענן יכול להיות טכנולוגיה שתעזור במכירות? הם יפתחו ויתנו לציבור את הקוד לשחק איתו. הם חושבים שטלפון כמו שלהם זה “הראש” של גיקים אחרים? תביא 530 דולר ותקבל טלפון עם כל הטכנולוגיות האחרות לחלוטין לא נעול, כולל ROOT. הם רוצים להוסיף תמיכת OpenGL ולא רוצים לחכות 5 שנים עד שהסטנדרט יזחל לכיוון משהו ממומש? הם מפתחים את O3D ושוב: הקוד פתוח, שחק עם זה כמה שתרצה.

יש להרבה אנשים תלונות לגבי איסוף המידע של גוגל, פרטיות וכו’, אך כשזה מגיע לפן הטכנולוגי, גוגל מאוד מזכירים מה שהיה בשנות ה-70 עם Bell Labs, וחברות אחרות שהיו משקיעים בפיתוח הרבה יותר והיו מקשיבים הרבה פחות לבעלי המניות שמצידם מוכנים למכור את העתיד תמורת רווחים ברבעון הקרוב. למה ללכת רחוק? איזו חברה נוספת אתם מכירים שמוכנים לפתוח שרות DNS בחינם עם מספרים קליטים בטירוף (8.8.8.8, 8.8.4.4 אחח איזה קומבינות יש להם) ולא בשביל לדחוף פרסומות אלא בשביל למצוא איך לשפר את חוויית הגלישה האינטרנט?

Print Friendly, PDF & Email

3 תגובות בנושא “גוגל נגד גוגל?

  1. אהלן,
    המטרה בכתבה הייתה להראות שגוגל, על אף כל הדברים הטובים שהיא מעניקה לעולם, מתחילה לאבד את זה. אני חולק עליך בעניין הנקסוס 1. אתה אומר שאין כאן שום שינוי. ה-G1 אולי נמכר למפתחים אבל לא ניתן היה לרכוש אותו בקרב הציבור הרחב. לדעתי הנקסוס הוא צעד שישנה את כל עולם האנדרואיד ויגרום להרהור לא קטן בקרב היצרניות אם בכלל להיכנס לעניין הזה. בדיוק בגלל זה מיקרוסופט לא יצרה את החומרה שלה בעצמה. גוגל רוצים להיות כמו אפל: לשלוט על כל אספקט במוצר שלהם מההתחלה ועד הסוף. הדרואיד אולי יקבל את עדכון 2.1 בסופו של דבר, אבל עד שזה יקרה, הצרכנים שקנו את המכשיר עם התחייבות לשנתיים בידיעה שהוא הדבר הכי חם בשוק ירגישו מאוד ממורמרים. עניין השדרוגים בכלל לא מובן מאליו כשזה נוגע למכשירי אנדרואיד (ווינדוס מובייל). יש היום לא מעט מכשירים בארה"ב שתקועים עם גרסה 1.5 של אנדרואיד. השדרוג הוא לא תלוי משתמש כמו באייפון.
    זה לא תלוי ביצרניות, זה בכלל תלוי בספקיות. המפסידה העיקרית כאן היא ורייזון, לא מוטורולה, שלראשונה מזה שנים הצליחה להוציא מכשיר ראוי.

    בנוגע לשירותים, והאם דבר אחד חיסל דבר אחר – אני כמובן חולק עליך. גוגל הזניחה את Docs לאחר שהתחילה לעבוד על Wave, גוגל נטשה את Notebook והתחילה להשקיע ב-Docs. גוגל חיסלה את TomTom עם שירות הניווט שלה. גוגל התחילה להתחרות מול אפל עם האנדרואיד כמה חודשים אחרי שעבדה איתה באופן צמוד כדי לשים בו את שירותי האינטרנט שלה. ואין סוף לדוגמאות.

    גוגל היא לא מלכ"ר, אנשים צריכים להבין את זה. הדבר שעומד לנגד עיניה הוא לא רק חוויית הגלישה באינטרנט. היא חברת פרסום (לדברי המנכ"ל שמידט) בסופו של דבר. כל שירות שלה עתיד בסופו של דבר לייצר הכנסות מפרסומות. אם זה גוגל ווייס, בו היא משתמשת כדי לשכלל את החיפוש הקולי שלה, או קניית חברת רקפצ'ה כדי שהמשתמשים יעזרו לה לתרגם ספרים וכו'. היא אכן רוצה להצעיד את האינטרנט קדימה, ושכמה שיותר אנשים יהיו מחוברים לרשת, אבל הכל בסופו של דבר הוא למטרת רווחים. ומאחורי כל דבר יש אינטרס. אסור לנו לשכוח את זה.

    ובנוגע לכמה שגוגל פתוחה, הייתי ממליץ לך לקרוא (אם טרם קראת. ואם כן, אז שוב), את הפוסט בטקראנץ' על ה"פתיחות" של ענקית החיפוש:
    http://www.techcrunch.com/2009/12/22/google-open-when-convenient/

    גוגל היא אכן לא חברה כמו כל האחרות. גם אפל ומיקרוסופט. לגוגל יש בסופו של יום חזון כלשהו. השאלה היא אם לכולם יש מקום בחזון הזה. לכלי תקשורת, להפצות לינוקס מתחרות, לדפדפנים מתחרים, למערכות הפעלה שונות, לחברות GPS, למנועי חיפוש וכו' וכו'.

  2. היי שי, סתם מסקרנות, איך הגעת לפוסט שלי? 🙂

    1. דרויד אמור לקבל (לפחות ממה שאני יודע) את גירסה 2.1 זמן קצר לאחר ההשקה הרשמית של הגירסה. שמעתי על כמה חבר'ה שכבר מריצים אותו על דרויד, אם כי בצורה פיראטית כמובן. 
    2. הבה נמתין למחרתיים, בוא נשמע מה יש לגוגל לאמר ואז נבדוק, הולך?
    3. עניין השדרוגים קורה גם אצל השכנים, אפל, אף אחד לא מודיע למשתמשים אם הם לא קראו בלוגים טכניים על Firmware חדש. זה עניין שהרבה חברות צריכות להתחיל לחשוב עליו ברצינות, אם כי בקטע הזה אני יודע שדווקא דרויד וגם חלק מהטלפונים המבוססים על אנדרואיד 1.6 מקבלים עדכונים OTA.

    לגבי דוקס: צר לי, אבל אני לפחות מהמידע שברשותי, חולק עליך. הדבר האחרון שגוגל עשו זה להזניח את דוקס. רק לפני מס' שבועות התבטא אחד המנהלים שלהם שעד סוף שנה הקרובה יכנסו לדוקס בסביבות 30-50 עדכונים משמעותיים. איפה בדיוק זה נטישה? 
    לגבי Notebook, הוא מוצר מוכן בדיוק כמו ש-רידר הוא מוצר מוכן לשימוש ובשניהם אני משתמש רבות. נוטבוק נותן לי מה שיהיה לי הרבה יותר מסובך בדוקס לעשות וכמו שאמרתי, הוא מוצר די מוכן. רידר מוכן בניגוד לכל מיני פרוייקטים שהם אפילו לא בשלב אלפא (גוגל בייס, זוכר?). ולגבי התחרות עם דוקס מול ווייב, כמה אתה מכיר משתמשי ווייב מול משתמשי דוקס? לפחות ממה שאני מכיר, יש הרבה יותר משתמשי דוקס. בווייב אתה לא יכול ליצור אפילו רבע מהדברים כיום מול מה שאתה יכול ליצור עם דוקס (טבלת אקסל, מצגת וכו' וכו')

    כן, גוגל מתחרים ואני מסכים איתך בנושא, אבל לחשוב שכל מה שהם עושים הוא אך ורק בשביל הפרסום זו לדעתי שגיאה. מה הפרסום בכך שהם משחררים DNS חופשי? הרי שימוש ב-DNS לא כרוך בשימוש בפרופיל גוגל שלי ולא של אף אחד אחר, כנ"ל פרוייקטים כמו O3D, NaCl ואחרים שאין להם כרגע שום שימוש בפרסומות. נכון, גוגל היא לא מלכ"ר אבל עדיין גוגל משחררת שהם שימושיים גם מבלי שיהיה לך אפילו פרופיל בגוגל.

  3. 0. איך הגעתי? אתה ברסס שלי, זה איך הגעתי.
    1. הצורה הפיראטית לא נחשבת, כידוע. בנוגע למוטורולה דרואיד, אני לא אתחיל לפקפק במקורות שלך, אבל יש כאן דבר עיקרי יותר, והוא הרושם שזה יוצר. בלי קשר למערכת ההפעלה, הנזק כבר נעשה. הדרואיד הוא כבר לא האייפון קילר, האנדרואיד האולטימטיבי שגוגל מציבה בחזית. מלבד ה״לך תסביר את זה למי שהתחייב לשנתיים לוורייזון״, יש את מימד הפגיעה במוטורולה ובוורייזון, שעליו דיברתי במאמר. גם אם ספציפית מוטורולה ידעה שגוגל תוציא את הנקסוס והייתה בסוד העניין (לי אישית קשה להאמין שגוגל תהיה כה גלויה), עדיין קיימת האפשרות שוורייזון הייתה חייבת אייפון קילר, ומוטורולה הייתה חייבת מכשיר שירים אותה מהקרשים. זה לא סותר את העובדה שגוגל משנה במהלך יחיד את ה-Android Economy.
    2. תמיד יש משהו להמתין לו. אם היינו ממתינים לכל הצהרה והודעה רשמית לא היו מאמרי דעה, פרשנויות ועיתונות. גוגל גם יכולה להגיד מה שהיא רוצה. שהיא מעוניינת לאפשר בחירה למשתמשים, שהיא מלווה באופן אישי את הדרואיד או כל דגם אחר והוא לא יהיה מיושן וכו׳. כדאי להתייחס לדברים שלה בספקנות. קשה לדעת מה גרם לה לצאת עם הנקסוס. בשביל מה לה להוציא מכשיר עם המותג שלה עליו. האם היא עד כדי כך עיוורת? האם זהו שיגעון גדלות שצריך לרסן? איני יודע, אבל מה שאני כן יודע הוא שגוגל עשתה כאן משהו חסר תקדים, שעשוי לגרום ללא מעט שותפות שלה, בהווה ובעתיד, אם כדאי להן בכלל להיכנס לזה.
    3. על ההתבטאות בעניין דוקס לא שמעתי. אני אשמח ללינק. בעניין נוטבוק: זה מוצר מת. גוגל תחסל אותו סופית כמו שהיא חיסלה את Answers. יש לנוטבוק אלטרנטיבות, הייתי מציע לך להתחיל להשתמש בהן.

    בתור אדם חושב אתה חייב להבין את הפוטנציאל של DNS חופשי באדיבות גוגל. אני לא מצוי יותר מדי בפרטים הטכניים אבל אני בטוח שלעובדה שגוגל מעבירה את הניתוב של האינטרנט שלך דרכה יש משמעות, גם אם אתה מיתמם ומייחס זאת לכך שהיא רוצה שכמה שיותר אנשים יהיו מחוברים לאינטרנט – זהו גם משהו שיעלה את הרווחים של החברה הזו. היא לא צריכה לנטר את כל היסטוריית הגלישה שלך (מה שהיא עושה וצריך לבצע פעולה אקטיבית כדי לבטל, כמו עם הגדרות הפרטיות של פייסבוק) כדי להפיק מגלישה שלך ברשת תועלת. אתה בסך הכל מכונת הקלקה על Adsense ו-Adwords, ככה גוגל רואה אותך. גם אם זה לא מה שאתה עושה, אתה עדיין מקליק פוטנציאלי ומקור לרווחים. מאחורי כל צעד של גוגל עומד אינטרס כלכלי.

סגור לתגובות.