מי שלא עקב אחרי החדשות לגבי הקינדל והפאדיחה של אמזון, הנה הם בקצרה: הספרים של ג’ורג’ אורוול הוצעו למכירה דרך אמזון בארה”ב (בשאר העולם הם ניתנים להורדה בחינם כפורמט PDF) וזה נעשה ע”י צד ג’ שעובד בשת”פ עם אמזון. לאחר שהמכירות החלו, התברר לו שאין לו זכויות להפיץ את הספר, הוא הודיע לאמזון, ואמזון החליטה להוריד את הספר הדיגיטלי מההיצע, רק שאמזון לא רק הורידו את הספר מהקטלוג הממוחשב ברשת, אלא שהם מחקו מהקינדלים של אנשים שקנו אותו את הספר וזיכו את החשבון.
למי שלא מבין את חומרת הדברים נתאר את זה כך: תארו לכם שמכרתי לכם מוצר, ורק לאחר המכירה מצאתי שאין לי זכויות למכור אותו ואז אני פורץ אליכם הביתה, לוקח את מה שמכרתי, ומזכה לכם את כרטיס האשראי.. איך ההרגשה?
מעבר לפאדיחה ולנזק האדיר מבחינת יחסי ציבור, הדבר שוב משקף את הבעייתיות שיש בנז”ק – אין לך אף פעם את כל הזכויות, ותמיד אפשר לעקוף אותך. קנית משהו ועקב בעיה כלשהי של זכויות אי אפשר להפיץ את הקובץ? הוקוס פוקוס, אין לך קובץ. נגמר, תתעצבן כמה שתרצה.
אנשים רבים לא אוהבים בתחום המוסיקה את כל עניין המנוי כמו Zune Pass: השרות נותן לך להוריד כמה שתרצה שירים ותוכל לנגן אותם כמה שתרצה, כל עוד תשלם כמו ילד טוב כל חודש את הסכום. הפסקת לשלם? הוקוס פוקוס, כל הקבצים לא שווים אגורה שחוקה אלא אם תשלם את המנוי מחדש. אפל גם למדו לקח את העניין שאנשים לא אוהבים כל כך את ההגנות האלו (ואצל אפל הזכויות יחסית פחות מוגבלות, כמו שאפשר להשתמש במוסיקה עם כלים כמו iMovie מבלי לשלם תמלוגים מחדש), ואפל (ואחרי זה המתחרים) החלו להציע שירים באיכות יותר גבוהה ללא הגנות במחיר טיפה יותר גבוה ואנשים אוהבים את זה.
בשביל אמזון, זו פאדיחה ענקית מבחינת יחסי ציבור: אנשים עכשיו מתחילים להבין שמה שהם רוכשים אינו אותו דבר כמו רכישה של ספר פיזי בחנות שאף אחד אינו יכול לחייב אותך להחזיר אותו אליהם, ובשביל המתחרים זו מתנה משמיים: כל מה שהם צריכים לעשות בפרסום המוצר הבא, הוא להוסיף הודעה דאחקות על חשבון אמזון ש”מוזר זה לעולם לא ימחוק קבצים ללא רשותו של הלקוח”.
כמובן שהאירוניה הכי גדולה היא הספרים המדוברים: 1984 ו”חוות החיות” של ג’ורג’ אורוול, המדבר על עינו הפקוחה של האח הגדול וכיצד האח הגדול יכול לעשות דברים ולעקוף את האזרח הקטן, וגוגל בדיוק נותנת את הדוגמא הנ”ל – עם ספריו של ג’ורג אורוול. למי שמעוניין, אגב, בספרו 1984, כל מה שצריך הוא ללחוץ כאן, יש גירסת PDF שגם קינדל יודע להציג, בלי הגנות.
לו היה ג’ורג’ יודע זאת, הוא בוודאי היה מתהפך בקיברו..
The requested URL /wp/www.ministryoflies.com/1984.pdf was not found on this server.
האם זו בדיחה?
הקישור לא תקין. צ"ל: http://www.ministryoflies.com/1984.pdf
(וכן, פתחתי את הבלוג שלי מחדש על דומיין שלי)
נתקלתי באתר http://www.kindle.co.il משום מה אני לא מבין איך יוכלו להשתמש במכשיר בישראל… איך שאני הבנתי רשת מיוחדת שלא קיימת בישראל… אולי מישהו מבין פה בעניין וכיול להסביר האם יש סיכוי שהמכשיר יעבוד בישראל…
גיא, סורי, הלינק תוקן (זה מה שקורה שכותבים פוסט ב-2 לפנות בוקר). אבים, תודה.
משה, האתר נראה כמו אתר של מישהו שהחליט לעשות כסף ממכירת קינדל בארץ ביבוא אפור (שים לב לכך שהאתר מופצץ במילות מפתח). יחד עם זאת, צריך לזכור שקינדל לא תומך עברית, הקינדל תומך אך ורק ברשת Sprint לתקשורת נתונים. מי שיביא את זה לארץ יצטרך לעבוד על 2 הבעיות העיקריות האלו (שלא לדבר על גיור מלא של המערכת לעברית) וכמובן יצטרך לחתום הסכמים עם אמזון ליבוא מסודר. אמזון בשלב זה לא מוכרת את הקינדל בשום מקום למעט ארה"ב וקנדה.