מה בסך הכל רצה ג’וני שי לעשות? הוא ראה את היוזמה של OLPC וחשב לעצמו “האם הצרכן המערבי ירצה מחשב קטן וזול בלי דיסק קשיח, עם מסך קטן ומקלדת פיצי? האם הוא יקנה?”. מכיוון שהוא מנכ”ל חברת יצרני מחשבים מהגדולות בעולם, הוא החליט לעשות יוזמה ולבנות מחשב כזה ולמכור כמות קטנה ממנו, לראות איך השוק מגיב למחשב כזה..
הנסיון היה נחמד.. כמות המחשבים שיוצרו נגמרו ב…10 דקות.
ג’וני ו-ASUS הבינו: יש פה משהו, ומשהו ענק: צרכנים רוצים מחשבים ניידים עם מעבדי X86, גם כשהם עם מסך קטן ומקלדת של גמדים, אז ASUS התחילו לייצר, וככל שהם יצרו, השוק רצה יותר ויותר את המחשב. אחרי כמעט שנה, המתחרים התעוררו וכך נוצר שוק ה-NetBook, איך שאינטל קוראים לו.
קורה מצב מעניין שבו חברות מייצרות מחשבי NetBook עם מעבדים שיועדו בכלל ע”י אינטל לדברים כמו MID (ר”ת Mobile Internet Device), רק שאין כמעט שום MID בשטח, כי אף אחד לא ממש דרש את זה, אז חברות דורשות מעבדי Atom למחשבים הזולים, ואינטל מספקת, רק שהם לא מספקים את זה עם חשק..
אחד מהבכירים של אינטל ביטא את עמדת אינטל לפני מס’ ימים: “אלו מחשבים נחמדים, רק שהם טובים אולי לשעת עבודה ביום”, הווה אומר: מעבדי ה-Core Duo 2 שלנו לניידים הם משהו משהו, אבל ATOM? לצעצועים בלבד. מה AMD אומרים על מחשבי Netbook? הם מתעלמים מהם לחלוטין. במפת הדרכים של AMD אין ולו מעבד אחד מסכן שמיועד לשוק ה-Netbook. מעבד שתוכנן בעבר לסקטור זה (bobcat) מת עוד לפני שיוצר אפילו שבב אחד.
וכאן רואים בעצם את חוסר ההבנה של יצרניות המעבדים: יש קניות מטורפות בשוק של מחשבי Netbook, יצרני המחשבים מייצרים עוד ועוד דגמים, והשוק הזה הולך וגדל, בשעה שמכירות שוק המחשבים המסורתי הולכות ויורדות, כי השוק נמצא כרגע במיתון ואנשים כבר לא קופצים לזרוק 1000 דולר על מחשב נייד. לעומת זאת, על מחשב שמחירו 300-400 דולר, המחשבה קצת פחות מחמירה, כי הוא זול ואין בו כל כך הרבה השקעה, אז אנשים קונים, וגם קונים את זה כמתנה עבור בני המשפחה (רק שלא יריבו על המחשב העיקרי בבית שוב!) וכך מרוויחים משני העולמות: גם מחשב נייד, גם זול. מה רע?
אבל הבעיה העיקרית היא ששוב אינטל ו-AMD מפספסים את התנועה היותר גדולה, לא רק במכירות המחשבים, אלא גם בתוכנות שרצות איתן. מחשב Netbook לא מסוגל להריץ משחקים חדישים וגם הוא לא מיועד לכך, אבל הוא כן מיועד לעשות הרבה דברים אחרים שאנשים רוצים, ואנשים רוצים שזה ירוץ טוב וחלק ומהר על ה-Netbook שלהם.
מה אותם צרכנים בעצם רוצים ומחפשים? אלטרנטיבות.
הם מחפשים אלטרנטיבות לתוכנות שיושבות במחשב השולחני, שיתנו פחות או יותר את אותן פונקציונאליות מבלי לגרום ל-Netbook שלהם להזיע, ואם הם ימצאו תוכנה כזו, הם ישתמשו בה במחשב הקטן בשלב ראשון, אבל אין שום מניעה שהם לא יעברו להשתמש בה במחשב השולחני אחרי מס’ ימים של שימוש בתוכנות ה”רזות”.
אני יכול לתת דוגמא אצלי: עד לפני מס’ שבועות, הייתי נעזר או ב-Photoshop CS3 או ב-Paint Shop Pro 12 כדי להכין קצת גרפיקה לבלוג שלי ולדברים אחרים, עד שגיליתי את pixlr שנותן לי בעצם תוכנת ציור לא רעה בכלל. בהחלט חסרות לה המון פונקציונאליות בהשוואה לפוטושופ או Paint Shop Pro, אבל מצד שני, את הצרכים שלי היא ממלאת מצוין, והשרות WEB עולה תוך 3-4 שניות, בהשוואה ל-2 דקות לפוטושופ או PSP, אז החל מלפני מס’ ימים, התחלתי להשתמש ב-pixlr כמעט בקביעות.
אחרים מכירים לדוגמא את העניין של קריאת PDF: תוכנת Adobe Reader עולה לאט מאוד בהשוואה ל-Foxit, אז אנשים משתמשים בהמוניהם על Netbook ב-FOXIT. כנ”ל לגבי עריכת מסמכים: אופיס זה טוב, אבל Zoho Office או Google Docs יכול לתת פתרון לא רע בכלל כשאתה בדרכים. עריכת מצגות יותר מקצועית? SlideRocket נותנת לייצר אחלה מצגות. עורך PODCAST? תשתמש ב-Audacity. רוצה להשתמש ב-IM? תמיד Pidgin לרשותך או Meebo אם אתה מחפש שרות WEB כזה, ויש עוד המון דוגמאות.
מה היתרון בתוכנות ובשרותים האלו? העלות היא יחסית אפסית (או אפסית), והפונקציונאליות שהתוכנות והשרותים האלו נותנים מספיקים כדי לעבוד בצורה נורמלית, מבלי להתקין מפלצות כמו Windows Live Messenger, אופיס 2007, ועוד. זה עולה, רץ וזהו, ואנשים יותר ויותר משתמשים בתוכנות ובשרותים אלו גם על המחשבים הרגילים שלהם.
מה יצא מזה? בעידן של כלכלה במיתון, אנשים יחשבו טוב טוב האם צריך מפלצות תוכנה, או שעדיף למצוא בדיוק מה הפונקציונאליות שאתה צריך, והאם שרותים או תוכנות בעלות קטנה יכולים להספיק לך. האם הן רצות על Netbook סטנדרטי? אם כן, יותר נקודות לתוכנה והסיכוי שיותר ויותר ישתמשו בה, ולחברות עם תוכנות מפלצת יהיה קשה יותר למכור את התוכנות שלהם, כי זה גם הרבה יותר יקר, זה לא ירוץ טוב על Netbook וזה נותן הרבה יותר ממה שאתה באמת מחפש, מה שמתורגם להרבה פחות מכירות בשורה התחתונה לייצרנית התוכנות.
הגיע הזמן שאינטל ו-AMD יבינו את זה, ויתחילו לתת פתרונות עם חסכון יותר גדול בסוללה מצד אחד, אך גם פתרונות עם צ’יפסט שנותן הרבה הרבה יותר מאשר ה-801. פה nVidia היו יכולים לתפוס נתח שוק נכבד מאינטל, אבל nVidia עדיין לא התעוררו לצערי, מה שמשאיר את השוק בידיים של אינטל, בלי שום תשובה ל-AMD.
ה-Netbook ישאר איתו לזמן רב, וכדאי שהמנהלים שם ב-AMD ואינטל יפנימו זאת.