סקירה: Asus EEE PC 701

asuseeepc701בשנים האחרונות, יותר ויותר חברות ומיזמים חושבים על הקמת פלטפורמת מחשבים שתתאים לעולם השלישי, וגם לאנשים מעוטי יכולת. מחשבים שיהיו מספיק עמידים מצד אחד, מאוד זולים מצד שני עם מפרט טכני מספק לפעולות כמו גלישה באינטרנט, קצת כתיבת מסמכים, לקרוא PDF, לשמוע מוסיקה ולראות וידאו וגם מסרים מיידיים.

2 הגורמים העיקריים ה"מתחרים" הינם אינטל עם ה-Classmate PC שנראה כמו מחשב נייד בצורה של תיק אוכל אמריקאי, וארגון OLPC שעובד על מחשב מבוסס מעבד AMD ועליו כתבתי בעבר. ב-2 המקרים המחשבים אמורים להיות זולים. כיום המחשב של ה-OLPC מגיע כמעט ל-200 דולר, אך המחשב של אינטל כבר חצה את ה-300$.

באותו זמן שישנה התחרות הזו, צץ רעיון למנכ"ל חברת ASUS (בחור בשם Jonney Shih), היצרנית מס' 1 של המחשבים הניידים: אולי גם ASUS תוציא מחשב נייד מאוד קטן ובמחיר מאוד זול? אולי הציבור הצעיר שאינו מכיר ומבין מספיק במחשבים ירצה מחשב כזה שמצד אחד יהיה מאוד קטן ללא חלקים נעים ומשקל קל, ומצד שני מחירו יהיה מחיר שלא יכאב בכיס.

וכך בשקט (יחסית) עבדה חברת ASUS על הפרוייקט: EEE PC 701, מה שכיום נקרא פשוט EEE PC. לאחר שיוצר הכמות הראשונה ו-ASUS ניסתה למכור אותה למשתמשים הטיאוואניים, תוך 10 דקות נמכר כל המלאי. ב-ASUS הבינו שיש להם מוצר שאנשים רוצים ומוכנים לקנות ועכשיו.

asus-eee-pc-701 במהלך החודש האחרון חברת ASUS הוציאו 3 דגמים ל-EEE PC: כולם נראים חיצונית אותו דבר, אך מבפנים ישנם מספר הבדלים, כאשר הדגם הכי בסיסי מכיל דיסק מבוסס זכרון פלאש (SDD) בגודל 2 ג'יגה ומגיע עם 256 מגה זכרון, הדגם השני הינו עם 4 ג'יגה SSD ועם 512 מגה זכרון, והדגם בקצה העליון מגיע גם עם 4 ג'יגה זכרון, אולם עם מצלמה מובנית ו-512 מגה זכרון. נראה שנכון להיום מה שמשווק הוא דגם הקצה העליון שהוא במחיר של 399$.

הנה מפרט טכני קצר של המחשב: הוא מכיל דיסק של 4 ג'יגה, יש לו מעבד ULV במהירות 900 מגהרץ של אינטל, זכרון 512 מגה, מסך LCD בגודל 7", רמקולים סטריאופוניים, קורא כרטיסי SD/SDHC, יש לו 3 כניסות USB, כניסת רשת, יציאת רמקולים, כניסת מיקרופון, יציאת VGA, חיבור WIFI 802b/g וכניסת מתח. זמן עבודה שלו עם סוללה הינו 3.5 שעות. אפשר לראות את המפרט הטכני כאן (יש ללחוץ על Specifications).

המחשב עצמו פועל עם גירסה מיוחדת של LINUX (הפצה של Xandros) והוא מאורגן בצורה כזו שכל משתמש יכול פשוט להפעיל (תוך 10 שניות המחשב מוכן לשימוש, שיא חדש!), להתחבר לאינטרנט ולעשות מה שהוא רוצה. התוכנות מותקנות, הכל מוכן, וכל מה שנשאר הם מס' צעדים פשוטים של רישום משתמש למחשב, הגדרת שעון וכו'.

מדוע אנשים כל כך מתלהבים מהמחשב הזה? די פשוט: המחשב קל במשקל (פחות מקילו!), והוא ממש "גן עדן" למי שמבין במחשבים! אפשר בקלות להגיע לטרמינל עצמו ולהגדיר כל מה שרוצים, למחוק כל מה שרוצים ולהתקין תוכנות אחרות ונוספות. לא רוצה LINUX? אין בעיה, אפשר גם להתקין XP אם כי כדאי לשים לב להגדרות עצמם הואיל והמחשב עם משאבים מוגבלים לעומת כל מחשב סטנרדטי היום.

אפשר להרחיב את המחשב ע"י פתיחה מאחורה והוספת זכרון DDR2 עד 2 ג'יגה. אין מספיק מקום בדיסק הפנימי? אפשר להכניס כל כרטיס SD או SDHC ולהתקין תוכנות עליו או לחלק את הדברים בין ההארד דיסק הפנימי והכרטיס SD. יש לך צורב? כונן חיצוני? DISK ON KEY? יש 3 יציאות USB לחבר את הציוד בלי שום בעיה, הדברים נתמכים פנימית.

מי שבשבילו צבע המחשב חשוב, יכול לחייך: כרגע המחשב מגיע בלבן, אולם הוא גם יצא בתחילת השנה בשחור, ורוד, ירוק, ועוד 2 צבעים.

המחשב גם מצויד במצלמה מובנית (0.3 מגה פיקסל, מה שנותן רזולוציה של 640X480) כך שאפשר גם לשוחח עם המצלמה דרך התוכנה המותקנת עם אחרים במסנג'ר וכו', או שאפשר גם להקליט וידאו קליפים עם המצלמה.

האם המחשב הזה בא להחליף מחשב נייד? בהחלט לא, הגודל שלו הוא 225 על 165 מילימטר ובעובי של 25-35 מילימטר, או בתרגום לעברית: הוא יכול להיכנס כמעט לכל תיק מבלי להכביד, מה שהופך אותו לדעתי למחשב מצוין לעבודות חרום (מנהלי רשת) או לצפיה בסרטים או להקשיב למוסיקה בדרך (רכבת, אוטובוס וכו').

יש לו מס' חסרונות: הראשון והכי גרוע, משטח המגע שמשמש לניווט (עכבר). המשטח קטן ואין אפילו הפרדה בין 2 המקשים עצמם, כך שאם קונים את המחשב, כדאי לקחת עכבר נייד קטן. החסרון השני הוא המקלדת: בגלל שהמחשב קטן, המקלדת לא הכי נוחה וקשה לי לדמיין מישהו כותב עליו את הספר הבא שלו (אלא אם יש לו אצבעות של ילד בכיתה א'). המקלדת בהחלט מתאימה לשלוח כמה מיילים, לנווט, לגלוש, לעבוד ב-SSH כדי לתקן תקלות או כ-RDP. מעבר לזה, יש צורך במקלדת חיצונית רצינית.

מבחינת הישראלים: בשלב זה יבואן הלוחות של ASUS עדיין לא ייבא את המחשב ארצה, והיחידים שמוכרים אותו הם פלונטר במחיר שערורייתי של קצת יותר מ-800$! עדיף כבר לייבא מחו"ל ולשלם מע"מ. יצא הרבה הרבה יותר זול.

מבחינת עברית: על מנת להתקין עברית למחשב זה, יש צורך בקצת ידע ב-LINUX על מנת לשנות קובץ קונפיגורציה ולתת פקודה להתקין פונטים עבריים. מעבר לכך יש גם צורך בשינוי מאוד קטן בקובץ הגדרות הגדגרת התצוגה על מנת לתמוך בעברית במקלדת עצמה, השינוי עצמו פשוט. נקודה נוספת שיש לקחת בחשבון: מכיוון שעדיין אין יבוא מסודר, צריך להדביק מדבקות עבריות על המקלדת או לקחת לצריבת עברית (מה שכמובן מיותר למי שמקליד עיוור).

לסיכום: חברת ASUS בהחלט עלתה על משהו, ולפי ההתלהבות בכל מיני פורומים ואתרים, ולפי הציונים שסקירות רבות נותנים (ציונים גבוהים מאוד), זה מחשב שהולך להימכר בהמונים ובטוחני שהמתחרים לא ישבו בשקט.

אם יבואן ASUS בארץ יתעורר (או יבואן אחר), יחרוט עברית על המקלדת ויוסיף את התמיכה העברית והתרגום לתוכנות בעברית (רוב האפליקציות כבר יש להם תרגום עברי, רק צריך להוסיף אותו), וימכור אותו במחיר הוגן של 2000 ש"ח לערך, ניתן יהיה למכור הרבה חתיכות מזה. השאלה אם הוא יתעורר..

הנה מס' לינקים:

תודה,
חץ

Print Friendly, PDF & Email

22 תגובות בנושא “סקירה: Asus EEE PC 701

  1. זהו שגם אני מחפשת עבודה בהייטק וגם מתעניינת בתקשור. ואולי תעזור לי למצוא את דרכי בשני הנושאים? איך מוצאים עבודה ואיפה אפשר ללמוד תקשור -אנשים רציונלים?
    חן חן

  2. תיקשור – לא לומדים, כמו שלראות – לא לומדים.

    לאנשים רציונאליים "תיקשור" ו-"היי טק", להרבה מהם זה לא הולך יחד, הם מחפשים את הפיזי, את המוחשי, וזה 2 מישורים שונים לחלוטין. אני כמובן לא אומר שתפסיקי לחפש עבודה בהיי טק, אבל כל תחום הוא בנפרד.

    לגבי תיקשור, קשה להמליץ לך על רגל אחת משהו. אני ממליץ שתמצאי לך יועץ רוחני טוב (או יועצת רוחנית טובה) ואז תשאלי לגבי העניין של התיקשור שלך. אל תקבלי תשובות של "לכי לקורס תיקשור".

    בהצלחה,
    חץ

  3. שלום חץ, קניתי את המחשב הזה בחול מתנה לאשתי. אין ספק שהוא עולה על כל הציפיות. בעיה קטנה – חייבים עברית כדי להתחיל לעבוד (לכתוב מסמכים וכאלה). התחלתי כבר לחפש CD חיצוני כדי להתקין עליו XP ועז נתקלתי בסקירה שלך. האם באמת התקנת פונטים בLINUX כזו פשוטה? אשמח מאד לקבל ממך כמה טיפים להתקנת עברית לEEE PC.

    בתודה מראש, אלכס.

  4. אלכס שלום,

    על מנת להוסיף תמיכה בעברית יש להגדיר בקובץ xorg.conf את העברית. אני לא נמצא מול LINUX כרגע, אבל אתה יכול לחפשdebian xorg.conf hebrew דרך גוגל, ואני בטוח שתמצא בקלות מה צריך לשנות שם (כולה 2-3 שורות).

    לגבי פונטים עבריים, תצטרך להתקין את חבילת msttcorefonts מתוך ה-repository של DEBIAN, ושוב, הוראות איך לעשות זאת קיימים בהמון מקומות ברשת. פשוט חפש msttcorefonts EEE – תוכל למצוא בקלות הוראות לכך.

    בהצלחה,
    חץ

  5. תודה חץ!
    רבע שעה של חיפוש + 5 דקות של עבודה ויש לי עברית!
    עזרת לי מאד והצלת אותי מקנייה של CD חיצוני ב400 שקל.

    כל מה שצריך זה להוסיף בקובץ xorg.conf
    Option "XkbLayout" "us, il"
    Option "XKbOptions" "grp:alt_shift_toggle"

    דרך אגב הOPEN OFFICE שמגיע מותקן תומך בעברית מיד עם כמה פונטים מובנים.

    תודה, תודה רבה!

  6. שלום,
    קיבלתי את המחשב הזה מחו"ל ואני רוצה גם להתקין את העברית אבל לא מצאתי את הקובץ הזה xorg.conf
    איך אני עושה את זה?????????
    תודה רבה רבה

  7. הקובץ אמור להימצא במחיצת etc/ או במחיצת etc/X11/
    או שאת יכולה פשוט לחפש אותו עם הפקודה הבאה:
    "find /etc -iname "xorg.conf
    ואז הוא אמור להציג לך היכן זה נמצא.

  8. תודה רבה על התגובה המהירה,
    שאלה נוספת, כתבתי את הפקודה שאלכס כתב בהודעה למעלה, אבל הוא לא נתן לי לשמור את השינוי היתה הודעה שאומרת שאני לא רשאית לכתוב בקובץ הזה. מה עושים?

  9. שלום חץ, אולי תוכל לעזור לי. קניתי את המחשב הזה בארה"ב וקניתי גם CD חיצוני קטן שמתחבר אליו ב- USB. הבעיה שהוא לא מציג אותו. כשעשתי TEST למערכת ראיתי שהוא כן מזהה אותו אבל אני לא יודע איך להגדיר את הכונן (יש לי את הדרייבר שלו). יש לך מושג?
    תודה

  10. שלום,
    גם אני רכשתי לא מזמן eeepc דרך האינטרנט (מחו"ל כמובן)
    מצאתי באתר eee PC Wiki דרך פשוטה מאוד להתקין עברית.
    למעשה כל השפות כבר קיימות, רק צריך להגדיר את המערכת להשתמש בשפה הנכונה.

    כדי לעשות את זה, צריך להפעיל את המסוף (Ctrl+Alt+T) ולכתוב בשורת המסוף kxkb
    זה מוסיף את הסמל של השפה בשורה למטה.
    קליק ימני על הסמל הזה פותח תפריט, יש להכנס לאפשרויות ולהוסיף את השפה העברית מרשימת השפות (בצד ימין).
    מעכשיו כדי להחליף שפה בין אנגלית לעברית, כל מה שצריך לעשות זה ללחוץ קליק אחד על הדגל.

    רק דבר אחד עדיין לא הבנתי, איך לגרום לסמל הזה להופיע בכל פעם שהמחשב עולה. בינתיים אני צריך להפעיל אותו מהמסוף בכל פעם שהמחשב עולה (kxkb)

    מקווה שעזר למישהו

  11. שלום,
    אני קניתי את EEEPC עכשיו בחו"ל ומצאתי למעלה את כל התשובות לאיך לגייר אותו למעט תשובה אחת – מה לעשות עם כיתוב על המקשים. אשמך לקבל עצות בנושא.

  12. היי מי יכול לומר לי מה אני צריכה על מנת שיהיה לי אינטרנט הבנתי שאני צריכה חיבור כזה פיזי למחשב אני לא ממש מבינה בזה אשמח לתשובה בהקדם!

  13. היי,

    אני לא מצליח בשום אופן להיכנס לקובץ xorg.conf

    מבקש עזרה, דחוף !!!

    תודה מראש,

    טל

  14. יש לי את הeee עם מערכת הפעלה לינוקס בעברית.
    ניסיתי להתחבר עם מודם סלולרי של אורנג' בחנות עצמה, ולא הצלחנו להתקין את הדרייבר.
    האם מישהו יכול לעזור? האם אפשרי בכלל?

  15. אי אפשר לגלוש באמצעות מודם סלולארי ב EEEPC עם לינוקס. דיברתי עם אורנג' ולדבריהם אין לזה פתרון כרגע…
    בגלל זה אני רוצה להתקין XP עליו אבל לא ממש מצליח ללא כונן USB חיצוני.

  16. סקירה מעולה תודה רבה – הייתי בטוח שאני לא אמצא מידע מועיל כיוון שהלאפטופ שלי (יד שנייה) קצת ישן אבל שיחקת אותה – תודה

  17. אני מעוניין לגבה את הזיכרון מחשב שלי לתוך HD חיצוני איך עלי לעשות זאת??

סגור לתגובות.