(עדכון 17.7.2014 – 16:30 – ההכרזה הרשמית של מיקרוסופט).
לפני מספר ימים הוציא מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נדאלה מייל לכל עובדי מיקרוסופט (אפשר לראות אותו כאן). כמיטב המסורת, המייל הארוך הזה מפוצץ במילות Buzzwords אך כפי שרבים במדיה ציינו, במייל עצמו אין ממש "בשר", אין ציון של מה המטרות החדשות, מה הולך להשתנות, מה הולך לעוף ומה יהיו החידושים.
מה שכן מצליחים להבין מהמייל הזה – זה שהולכים להיות פיטורים. מיקרוסופט הכריזה הבוקר (שעון ארה"ב) ש-18,000 איש הולכים להיות מפוטרים לפי הפיצול הבא:
- 12,500 עובדי מפעלי נוקיה שעבדו שנים רבות – נזרקים בבעיטה החוצה עד סוף שנה זו.
- 5,500 עובדי מיקרוסופט ממחלקות השיווק, מכירות וגם מהנדסים יפוטרו עד אמצע 2015.
זה לא סוד שבמיקרוסופט בעבר הרחוק היה כיף לעבוד בפיתוח (אם התקבלת לשם כמובן), אולם מה שקרה שם ביותר מעשור האחרון, הוא שהחברה נהפכה למפלצת בירוקרטית ענקית. על כל חתיכת קוד שנכתבה היה צורך באישור דרגים "פוליטיים" שונים, וכל יוזמה חדשה ושינויים שהוצעו "מלמטה" נקברו בבירוקרטיה (למעט אם זו היתה החלטה שהגיעה מגבוה), כך שבאותו זמן שבמיקרוסופט צוותי ה-HR ומחלקות בירוקרטיות אחרות מאמללות את העובדים (ובמקרים רבים גם גורמות לסכסוכים בין אנשי הצוות תוך עידוד הלשנה על עמיתים, או ההמצאה השטנית – להכריח עובדים לדרג עמיתים, בניגוד למצב שקורה בחברות אחרות בהן המנהל האחראי מדרג את אלו הכפופים לו) ועל כל פיפס נעשים 1001 סקרים – החברה פשוט בקושי זזה. חברות אחרות באותו זמן (גוגל) פשוט ניצלו את העניינים האלו כדי לחטוף בערימות עובדי מיקרוסופט ומאוחר יותר גם פייסבוק חזרה על הטריק הזה.
המנכ"ל הקודם של מיקרוסופט, סטיב באלמר, הצליח להביא את החברה לקרשים עם החלטות הזויות כמו רכישת נוקיה ב-7.2 מיליארד דולר, לדוגמא. מדוע מיקרוסופט צריכה לרכוש יצרן טלפונים? הרי נוקיה יצרה ומייצרת מכשירים רבים שהרווח עליהם כיום הוא מזערי (המכשירים שהיו מבוססים על Symbian וכיום הם מבוססים אנדרואיד – סידרת נוקיה X) וסידרת Lumia אמנם מוכרת, אך בכמויות שגורמות למתחרים רק לחייך (ההערכות בשוק הם שעל כל טלפון שנוקיה מוכרת, סמסונג מוכרת בין 4-8 מכשירים), לנוקיה אין חטיבת תוכנה כזו מרשימה שעוקפת את המפתחים של מיקרוסופט, ואם מיקרוסופט חיפשה רק תכנון ויצור טלפונים, היא היתה יכולה לקנות ברבע מהמחיר את חטיבת הטלפונים של HTC לדוגמא, שגם כך היא נמצאת בצרות פיננסיות, אך יש להם את הידע בתכנון ויצור טלפונים ואת המפעלים לייצר זאת – אבל באלמר התעקש על נוקיה, מה שגרם לפיצוץ בינו לבין היו"ר האגדי ביל גייטס, מה שגרם לבסוף שסטיב באלמר קיבל בעיטה מנומסת החוצה.
גם מבחינת חידושים מיקרוסופט השתרכה מאחור מול המתחרים, החל משרותי Cloud שהועתקו מאמזון, ועד Windows Server שלקח למיקרוסופט 4 שנים להוציא גירסה חדשה בשעה שהמתחרים הוציאו לפחות 2 גרסאות חדשות באותו זמן.
המנכ"ל החדש מודיע במייל שלו שהכיוון הראשי השתנה והוא אינו יודע "ציודים ושרותים" (Devices & Services) אלא מובייל ראשון וענן ראשון (Mobile First, Cloud First). מה זה אומר? אולי שמיקרוסופט מעתה יותר תשקיע בפיתוח פתרונות מובייל יותר רציניים גם למערכות מתחרות ותעביר את כל שרותיה לענן? שאלה טובה..
מיקרוסופט אכן עובדת על פתרונות (שהם יותר Clients) למערכות מתחרות כמו iOS ואנדרואיד ואני יכול לציין לטובה שבכל הקשור לפיתוח לאנדרואיד, הם עושים עבודה די טובה (אציין לשבח את client ה-RDP שלהם שלשם שינוי נותן יותר מאשר ה-RDP הקלאסי שכולם נותנים), והם עובדים על עוד תוכנות Client כמו Outlook (גם לפרטי וגם לעסקי אם כי עדיין אין באופק פתרון ל-Hosted Exchange לא לאנדרואיד ולא ל-iOS), רק לפני מס' ימים הם חיפשו בודקים עבור תוכנת One Note שלהם עבור אנדרואיד וגם תוכנת ה-Office (בגירסה מאוד "דיאטתית") לאנדרואיד תשוחרר בחודשים הראשונים ותהיה הראשונה עם הממשק Touch החדש. כל אלו הם דברים מעולים שיתקבלו בברכה ע"י כל ארגון שמתחיל ליישם מדיניות BYOD.
הבעיה המרכזית של מיקרוסופט היא שמאגר התוכנות והמערכות שהיא מפתחת, עדיין תקועים במסגרת ארגונית ומיקרוסופט בקושי נותנת פתרונות התממשקות למערכות אחרות, הנה מספר דוגמאות:
- מיקרוסופט הצליחה עם Active Directory יותר מכל חברה אחרת שנתנה במסגרת המערכת שלה – שרותי Authentication מקומיים והיא בנתה זאת על סמך סטנדרט מעולה שנקרא LDAP שמיקרוסופט הרחיבו אותו (לקח להם זמן לפרסם את ההרחבות אבל בסוף הם פרסמו). גם שרותי ה-CIFS שלהם הצליחו למצוא מקום וחזקה הן בשרתים והן בפתרונות Storage, אך גם כיום, למיקרוסופט אין איזו "הרחבה" לשרותים האלו ל-Cloud. למיקרוסופט יש מאות אלפים (מיליונים?) של שרתים ומיקרוסופט לדוגמא יכלה להציע במחיר מצחיק שרותי Active Directory מוצפנים מבוססי ענן ושהדבר היחיד בכל הקשור לאותנטיקציה שישב אצלך בארגון הוא מעין "Cache" קטן (כך שבמקרה ואין תקשורת ל-Azure, משתמשים עדיין יכולים להתחבר). השרות עצמו בהחלט קיים, אך אין אינטגרציה עוד מהרמת ה-Role בשרת המקומי למיטב ידיעתי.
כנ"ל לגבי שרותי CIFS/SMB – הם טובים ברמת LAN, אבל ברמת ה-WAN ומעלה (כולל אינטרנט) הם עדיין גרועים בכמה רמות בהשואה לפתרונות אחרים. מי יודע, אולי מיקרוסופט ישבו סוף סוף עם הקהילה שמפתחת את SAMBA כדי לבנות משהו יותר מתקדם ולא יוציאו (כרגיל) משהו סגור משלהם שאחר כך (שוב) הקהילה תצטרך לרוץ ולשנות דברים רק כי מיקרוסופט שינתה ולא הודיעה/שיתפה אף אחד לפני כן? - אחת ה"פרות המניבות חלב" הגדולות של מיקרוסופט היא כמובן ה-Office שהוא הסטנדרט דה-פאקטו בכל הקשור לפורמט מסמכים שונים (וורד, אקסל וכו') ומיקרוסופט מרוויחה ממנו מעולה וכל שנתיים-שלוש מיקרוסופט מוציאה גירסה.
הבעיה המרכזית של אופיס היא שהתוכנה עדיין PC לחלוטין עם התקנה מקומית של כמה ג'יגהבייט פר PC. אתה יכול לשמור ב-Cloud באופיס 2013 ועוד כמה פעולות שקשורות ל-Cloud – וזהו.
מיקרוסופט צריכה לקחת את האופיס ולבנות אותו מאפס כ-שרות SaaS. הם כבר התחילו בכך אך מה שיש כיום בגירסת Online היא גירסה סופר מצומצמת שיותר מתאימה לצפיה במסמך ועריכה פה ושם. גירסת SaaS שתרוץ כולה על דפדפנים סטנדרטיים, עם גירסת "Cache" להתקנה בשרת מקומי בארגונים.
ישנן דוגמאות רבות נוספות שמראות את אותה בעייתיות: מיקרוסופט עדיין לא מבינה שהעולם של שנת 2014 אינו העולם של שנות ה-90 ושנות ה-2000: המוצרים שלך צריכים להגיע רשמית עם תמיכה ופתרונות גם למערכות שאינן מיקרוסופט. אם אתה מוציא שרת Sharepoint או שרת Lync או SCOM או כל מוצר אחר, הוא צריך להגיע עם התממשקות למערכות לא מיקרוסופטיות (לינוקס לדוגמא). אם אתה מציע שרותי Web שונים, בין אם זה אותנטיקציה או דברים אחרים, אתה צריך לתת כבר ביום הראשון פתרונות לשפות ומערכות לא-מיקרוסופטיות, כי בעולם של 2014, חברות שאינן Corporate או שאינן הולכות לפי התצורה הקלאסית של X שרתי מיקרוסופט ו-Y שרתי אפליקציות של מיקרוסופט – יתעלמו מהמוצרים שלך כי אין להם תמיכה רשמית במערכות אחרות.
מיקרוסופט, לדעתי, יכולה להרוויח לא מעט אם שרתי האפליקציות שלה היו רצים גם לא בסביבות מיקרוסופטיות (הממ, SQL Server על סולאריס או לינוקס, לדוגמא), אבל כל עוד במיקרוסופט תקועים על השיטה שאם זה נכתב במיקרוסופט אז זה ירוץ רק על Windows, מיקרוסופט לא תרוויח יותר ממה שהיא מרוויחה כיום.
מיקרסופט גם צריכה להביט מסביב וקדימה. הדבר ה"חם" הנוכחי שגוגל, פייסבוק וחברות אחרות מאמצות בחום הוא עניין הקונטיינרים. מדוע למיקרוסופט אין שום פתרון בנושא? מדוע אין למיקרוסופט פתרון זרימת וידאו שתומך בהכל ולא רק ב-Windows ו-מק? מיקרוסופט עבדו עם גוגל על DRM בדפדפן, ועדיין – כל מי שירים פתרון מבוסס Silverlight יצטרך להתמודד עם בעיות באנדרואיד ו-iOS, שלא לדבר על מערכות לינוקס – כי החשיבה של מיקרוסופט היתה (ועדיין) צרה ואינה כוללת מחשבה על פתרון תמיכה טובה לצד ג'.
האם הפתרון של פיטורי עשרות אלפים יעזור? זה יכול לעזור בחיתוך שומנים, אבל כל עוד מיקרוסופט לא תצא מהראש שרק היא נמצאת ביקום ה-IT והענן, מיקרוסופט עדיין תמשיך להיות בפיגור מול המתחרים, והמתחרים כפי שניתן לראות – לא מחכים ולא נותנים הנחות למיקרוסופט. מיקרוסופט תמיד היתה ה"דארלינג" של ה-Corporate, אך אותן חברות ניצבות היום מול אתגרים שכבר אינם רק תמיכה ב-PC סגור ונעול בחברה.
ואם מיקרוסופט לא מבינה שהגיע הזמן להתעורר ולשנות ולהשתנות עכשיו – אז החדשות מאתמול בווודאי לא עודדו את הנהלת מיקרוסופט: ב-אפל החליטו לפנות לשותף לשעבר ולעבוד יחד. אתם מכירים את השותף לשעבר: IBM. המטרה: אפל רוצה להיכנס בכל הכח לתוך ה-Corporate. אפל כבר שם והחדירה ל-Corporate נעשית בצורה "פיראטית" דווקא מלמעלה (המנכ"ל והסמנכ"ל שרוצים להשתמש ב-iPad שלהם ברשת הפנימית), אבל אפל צריכה את IBM שתתן פתרונות שלה (של IBM) כולל את האבטחה הנדרשת, ומי חברה שמכירה יותר מכולם את עולם ה-Corpoate יותר מ-IBM? לכן אפל ו-IBM הכריזו על שיתוף פעולה מאסיבי שבמסגרתו IBM תמיר אפליקציות שלה ל-iPad, תפתח מוצרים נוספים ושתי החברות ימכרו ל-Corporate את המוצרים החדשים. אני משער שגם בגוגל מודעים לדברים ויהיה מעניין עם מי הם יחברו (אל תתפלאו למצוא את גוגל ואורקל במיטה אחת).
דוגמא להכנסת אפל ל Corporate כדרישה מצד הלקוחות:
ל HP יש מוצר ארגוני ל ALM, מבית מרקורי הישראלית – היום הוא נקרא HP ALM, בעבר TD – Test Director, ואחר כך QC – Quality Center.
הממשק שלו חלונאי למהדרין – אמנם רץ בתוך דפדפן כדי לשוות לו חזות וובית, אבל בפועל כ 200 מגה של ActiveX ארור שרץ כמובן רק על IE.
בעקבות דרישה של חברת BMW, שמנהלי בקרת האיכות שלה מסתובבים במפעלים עם אייפדים, פותח קליינט ל IOS.
בקרוב, בעזרת השם, יישוחרר ממשק וובי אמיתי.
קנית נוקיה לא הזויה בכלל !
מיקרוסופט קיבלו על מגש כסף יצרן אירופאי מספר אחד + שם טכנולוגי + פטנטים + טכנולוגית צילום מובילה ועוד , כול זה עבור כסף ששכב מחוץ לארצות-הברית וכדי להכניס אותו הם היו צריכים לשלם מיסים, בנוסף מיקרוסופט היו חייבים לבצע את הקניה כיוון שנוקיה לא הרוויחו כלום ממכירות המכשירים .
לדעתי הבעיה המרכזית של מיקרוסופט היא שרוב אנשי ענף הIT בוחר לנטוש את מוצרי החברה בכול מצב בו יש אפשרות ולכן הם בקושי מוכרים טבלטים וטלפונים.
למיקרוסופט יש מספר מוצרים טובים מאוד כמו Active-directory , Exchange ואופיס אבל השאר (כולל Share-point הזוועתי ) זה ממש תת רמה שרק עובד פחות או יותר טוב עם מוצרי מיקרוסופט .