בשנה שעברה גוגל הכריזה על פרויקט חדש, פרויקט Loon. במסגרת הפרויקט, יעופפו בלונים בגוגבה רב ויספקו שרותי אינטרנט.
כמות הסקפטיים שהיו לפרויקט היתה ענקית, החל באלו שמבינים בבלונים ושאמרו שאין מצב שבלון ירחף 100 ימים באויר, המשך באלו שאמרו שה-Latency יהיה היסטרי ועד ביל גייטס שצחק/קטל על הפרויקט.
בקיצור, כולם היו בטוחים שזה עוד פרויקט שיפול עוד לפני ההשקה הרשמית שלו.
רק שרבים שכחו שאם ב-Google X הולכים על פרויקט, הזוי ככל שהוא ישמע, הוא נבדק היטב מבחינת אפשרות ביצוע ורק לאחר מכן מתחילים לתכנן ולהקים אותו.
הפרויקט הוכרז ב-15/6/2013. שנה עברה. איך התקדם הפרויקט? הפרויקט התקדם, והתקדם המון.
ראשית, גוגל, כמו גוגל, החליטו לחקור לעומק את עניין הבלונים מדוע הם לא מחזיקים ימים רבים והם בשיתוף פעולה של היצרן מצאו פתרונות (כמו .. לא לתת לעובדים ללכת עם נעליים וגרביים רגילות על הבלונים מכיוון שכל טיפת חור על הארץ, מתורגמת לחור ענק לאחר כמה ימים כשהבלון כבר למעלה).
במקור Loon היה אמור לעבוד על תדרי WiFi, אך לאחר שבגוגל X התנסו עם זה, הם החליטו לשנות כיוון ומ-WiFi הם עברו ל… LTE עם קצבים הרבה יותר גבוהים: תחנה נייחת תקבל קצב של 22 מגהבייט (100+ מגהביט), וגם טלפון יוכל להתחבר ולקבל מהירות של 5 מגהבייט (40 מגהביט). זה כמובן לא Google Fiber אבל ממצב של אזורים רבים ללא שום תקשורת למצב של 100 מגהביט נייח – זו התקדמות ענקית.
חברות הסלולר עקבו בעניין אחר פרויקט Loon ובהתחלה לא היה ידוע להן האם גוגל הופך להיות מתחרה שלהם או לא. רבים הניחו שגוגל הולכת להתחרות בחברות הסלולר מבחינת תקשורת נתונים ולפיכך רבים חשבו שהפרויקט מיועד לכשלון מהדהד: הרי שום מדינה דיקטטורית/איסלמית לא תסכים להרפות את הצנזורה שלה מול חברה אמריקאית מתחרה. דמוקרטיה, בשביל אותן מדינות – לא בשטחן (אתם מכירים את אותן מדינות, אלו שאוסרות על נשים לנהוג, שמחייבות נשים להניק את תינוקן במשך שנתיים, גם אם הגוף של האם לא מסוגל להנפיק חלב, אלו שמכריזים שאתאיסטים הם טרוריסטים, המדינה של קים ג'ונג און וכו').
גוגל לא מעוניינת להיכנס למריבות הפוליטיות ולא מעוניינת לפתוח צינור עוקף צנזורה. גוגל דווקא מציעה חיבור LTE שמחובר לספק הסלולר של אותה מדינה, כלומר כל תשתית ה-Loon תשמש כ-Extension לתשתית ה-DATA של אותן חברות סלולר במדינתן..
ולפתע – גוגל הפכו להיות ה-Darling של חברות הסלולר. כל חברות הסלולר, מהגדולות והידועות ועד הקטנות דווקא רוצות לעבוד עם גוגל. אחרי הכל, כשמדינה משתרעת על שטחי ענק (תחשבו באפריקה) ועשרות או מאות קילומטרים מפרידים בין עיר לעיר, פתרון של Loon שמחובר לספק הסלולר של אותה מדינה יכול לתת לך חיבור DATA (ו-Voice שכנראה יבוצע ב-Encapsulation כמו HD Voice) גם כשאין לו שום אנטנה למרחק קילומטרים רבים – נשמע כמו פתרון מעולה.
מה עם אותם דיקטטורים ושאר נבלות? הם גם ישמחו לקבל את שרותי Loon בידיים פתוחות. אחרי הכל, עם כל השחיתות שיש שם, כבר יש חברת תקשורת סלולר והיא רוצה להרוויח. גוגל יכולה לעזור עם ה-Loon? זה יתורגם לעוד הרבה לקוחות מבלי שחברת הסלולר תוציא כמעט כלום מבחינה כספית – מי החברה שלא תסכים?
פרויקט ה-Loon אינו בא לתת תשובה רק למדינות העולם השלישי אלא גם לארה"ב ולאירופה, ובעצם לכל חברת סלולר שרוצה לתת שרותי Data ויש לה "חורים" רציניים מבחינת כיסוי כי אין הצדקה כספית להעביר סיב אופטי לאורך מאות קילומטרים שבסופו מתחברים 4 משתמשים, 3 גמלים ושועל. עם Loon יש פתרון וגם ניתן לנשום לרווחה מבחינת יח"צ ורגולטורים – חברת הסלולר הידועה לשמצה XYZ בשיתוף גוגל מוכנה בשמחה לתת לאותו אזור נידח חיבור Broadband.
גוגל עובדים בקצב זריז, גם בפרויקט Loon. לפי כתבה באתר Wired, עד סוף השנה המערכת תהיה פעילה עם 100 בלונים שמסתובבים סביב כדור הארץ, וב-2015 בגוגל שואפים שיהיו בין 300-400 בלונים שמרחפים ונותנים שרות.
כך זה נראה באחד מבתי הספר בברזיל, מקום שלא היה שם חיבור לאינטרנט בכלל.
וזו – רק ההתחלה. גוגל שופכת כסף על ימין ועל שמאל בנושאי אינטרנט מגובה רב. לפני כחודשיים הם רכשו את Titan Aerospace שמייצרים דאונים שמרחפים באויר ומשמשים כראוטרים מעופפים. לפני שבוע – חצי מיליארד דולר על Skybox Imaging שאמנם יעזרו רבות לגוגל בכל הנושא של מפות עם פירוט הרבה יותר רציני, אך אל תתפלאו לגלות שגם הצוות של Skybox נהיה בחלקו צוות של Loon כזרוע משלימה. מדוע גוגל משקיעים כל כך הרבה כספים? לעניות דעתי, התשובה נעוצה בכך שגוגל בסופו של דבר תרצה לתת רוחב פס הרבה יותר גבוה לכולם ובכל מקום אפשרי בכדור הארץ, על האדמה או באויר ולגרום לאנשים יותר ויותר להשתמש בשרותי גוגל.
פינגבאק: שנה לפרוייקט Loon האינטרנט המעופף של גוגל| כמה מילים, ברשותכם | קישורים בנושאי תוכנה חופשית, טכנולוגיה וחברה
קצת מוגזם לומר שביל גייטס צחק/קטל את הפרוייקט.
כמישהו שמשקיע זמן ומרץ (וכסף, אבל זה לא קשה לו…) בחיפוש פיתרון לבעיות בעולם השלישי הוא הדגיש את הניגוד בין צורות ההשקעה השונות שם והמטרות השונות (אני מניח שהוא מנסה למנף את הפרסום של הפרוייקט בשביל לקדם את הפרוייקטים של הקרן שלו). והוא צודק, ילד חולה מלריה לא ירוויח כלום מהבלונים אם הם לא יביאו לריפוי שלו.
אני מניח שבעוד עשרים שנה גם פייג' וחבורתו יקימו קרנות פילנטרופיות, עם ההון שצברו, ויתחילו לבקר את צוקרברג וממשיכי דרכו על זה שהם לא עושים מספיק לטובת החלשים והנדכאים (אתה כבר בן 40+, נכון? אם עדיין לא הגעת לשלב שעולם טוב יותר חשוב לך יותר מעוד קצת כסף, אז או שממש אין לך מספיק כסף לחיות, או שזה יגיע אוטוטו…)
Australia too can benefit from such a thing. Google for "NBN" (National Broadband Network") and you might learn what a contagious issue it was in the last elections.
In general, I think that one of the main things about Google is that everything it does that's not directly its search engine should be considered as part of the moat that it builds around its search castle – they keep trying to make sure that others won't be able to cut them off of their search users. That's why they invested in Android (at least originally).