גוגל מנסה לכבוש נתחים בשוק המחשוב האישי הביתי ולהיות המחשב השני או השלישי בבית. לשם כך הם בנו את Chrome OS, מערכת הפעלה שבנויה להציג רק דפדפן עם אפליקציות WEB. כמו תמיד, גוגל עצמה אינה מייצרת חומרה אלא נעזרת ביצרנים שותפים שמקבלים את מערכת ההפעלה ובונים מוצרים סביבה, כך ישנם בשוק Chromebook (שהוא בתצורת מחשב נייד), ChromeBox (קופסא עצמאית שאותה אסקור היום) ו-ChromeBase (מסך מחשב שכבר כולל את המחשב).
קופסת ה-ChromeBox של ASUS לא מכילה דברים רבים: הקופסא עצמה, ספק ריבועי שמתחבר לחשמל (ועלול לעשות בעיות – כל הספק "תלוי" על 2 הפינים של החשמל), וחתיכת פלסטיק כדי להצמיד את המחשב לחלק האחורי של המסך אם רוצים (חיבור VESA).
מבחינת קלות שימוש – Chrome OS היא מערכת מאוד קלה לשימוש. מרגע ההפעלה שלה ועד שנכנסים לוקח 3 שניות, זמן שאפילו מסך סטנדרטי לוקח לו יותר לדלוק. לאחר הפעלה ראשונית תצטרכו לבצע הגדרות WIFI (אפשר להתחבר עם כבל רשת רגיל), להכניס את שם המשתמש וסיסמת ה-GMAIL שלכם ו.. זהו. אתם בעניינים.
מכיוון שכרום מסנכרן כל פיפס אפשרי, לאחר שתכניסו את שם המשתמש והסיסמא שלכם, המערכת של גוגל תתקין את כל התוספים שיש לכם, סימניות (bookmarks) וגם תוכלו לראות בלחיצת מקשים CTRL H את ההיסטוריה מהדפדפנים האחרים ולהמשיך לעבוד באותם אתרים שהייתם. חיים קלים, אמרתי?
מבחינת מערכת ההפעלה – היא אמנם קלה לשימוש, אבל עדיין חסר לה את הליטוש הסופי. כך לדוגמא עדיין אין Anti Aliasing מלא וחלק כמו שיש ב-Windows 7 ומעלה (אם כי ב-80% מהאתרים לא תתקלו בבעיה כזו). תצטרכו עדיין להגדיר דברים כמו שפה ושעון, וחבל שגוגל לא הוסיפו Wizard ראשוני להגדיר את הדברים הנ"ל, אך יחד עם זאת, ברגע שמגדירים – זה נגמר. אפשר לתת למשתמש לעבוד כאילו זו היתה המכונה שלו מאז ומתמיד.
מבחינת ביצועים – כשפתוחים מספר קטן של טאבים, המערכת עובדת טוב מאוד, אולם כשמספר הטאבים גדל לעשות, המערכת תזחל בגלל כמות הזכרון הקטנה (2 גי'גה). החדשות הטובות הן שניתן לפתוח את הקופסא מלמטה (זה לא פוגע באחריות) ואפשר להרחיב זכרון עד 16 ג'יגה עם 2 מקלות. המחשב מגיע עם אחסון פנימי של 16 ג'יגהבייט אך ניתן להחליף את ה-SSD (בפורמט mSATA) לגדולים יותר וישנם גם גדלים של 256 ג'יגהבייט, כך שמבחינת הרחבה, למעט החלפת מעבד, ניתן לשדרג בצורה לא רעה את המכשיר.
מבחינת תוספים מותקנים, כרום OS מגיע עם תוסף Netflix מותקן פנימית כך שניתן לצפות ישירות ב-Netflix אם יש לך מנוי (אם כי לא ב-HD משום מה). מבחינת Flash המערכת מגיעה עם גירסה שלא קיימת בלינוקס ושלא מופצת ע"י Adobe: גירסה 13 שתומכת בהרבה יותר דברים (מבחינת Streaming). גם תוסף ה-Chrome Remote Desktop נמצא, כך שאפשר להתחבר למערכת אחרות בלי יותר מדי הגדרות.
מבחינת אפליקציות – מה שתוכלו להריץ קיים ב-Web Store של גוגל. מעבר לכך, יש צורך לחשוב על תחליפים לאפליקציות שרצות על WIndows – כל זה כמובן רלוונטי למשתמשים שאינם מתקדמים ואינם מכירים לינוקס טוב…
מבחינת תחזוקה – אין ממש מה לתחזק. המשתמש איכשהו דפק את כל ההגדרות במחשב? כנסו ל-Settings, כתבו במלבן החיפוש את המילה wash ותלחצו על כפתור Powerwash – המערכת תפעיל את עצמה מחדש כאילו היא נקנתה הרגע.
עדכונים: כל 6 שבועות גוגל מוציאה עדכונים ל-Chrome OS, כך שהמערכת שלכם תמיד תהיה מעודכנת (העדכונים מגיעים מגוגל, לא מיצרן החומרה).
עכשיו נגיע לחלק היותר "עסיסי" – למתקדמים.
ה-ChromeBox זו קופסה עם לינוקס (בלי BIOS), מה שאומר שקופסא כזו טכנית מתחננת לאיזה Hacking. ב-ChromeBox יש חור קטן שלחיצה עליו תוביל למסך הפעלה ששם תוכלו להעביר את המחשב למצב Developer Mode. זה ימחק את כל מה שקיים במחשב אבל מצד שני יהיה לכם root
לאחר שתבצעו את המעבר, תוכלו להתקין תוכנה כמו Crouton שמאפשרת לכם להתקין דברים נוספים כ-chroot (כלומר שזה ירוץ תחת Chrome OS אבל ב-root וירטואלי נפרד). כך לדוגמא תוכלו להתקין XBMC או סביבות גרפיות כמו gnome, unity, ומערכות כמו cinnamon, ubuntu, debian ועוד, מה שהופך את המחשב הזה לכלי עבודה שעליו תוכלו להריץ דברים נוספים שלא מתאפשרים דרך Chrome OS. צריכים להתקין סקייפ או כל תוכנה לינוקסית אחרת? תוכלו לעשות זאת בלי שום בעיה, רק כדאי לזכור את מגבלת המקום על ה-SSD. במצב של מחשב חדש ישארו לכם קצת יומר מ-9 ג'יגהבייט של מקום.
למי מתאים מחשב כזה? לכמה מקומות:
- עמדת גלישה בבית / משרדים
- עמדת Video Conference (יש תמיכה במצלמות Web כמו לוג'יטק)
- Thin Client לעובדים (יש תמיכת RDP ו-ICA, בקרוב יהיו תוספים של VMWare View ואחרים)
- כל מקום שבו האפליקציות המשומשות באותו מקום הינן אפליקציות Web שיכולות להציג בצורה נאותה ב-Chrome
מחיר: $179 לגירסת Haswell Based Celeron. בהמשך יהיו גירסאות עם מעבדים i5 ו-i7 אם כי שם המחירים מפליגים צפונה.
ולסיום: טיפ קטן – אם אתם קונים מכשיר כזה בחו"ל, אל תקנו ב-eBay. עדיף לרכוש דרך אמזון או כל ספק אחר כל עוד יש לו את המכשיר במלאי זמין.
אני לא מפקפק, אבל למה לא אי-ביי?
פוסט נהדר, אבל למה באמת לא באיביי?
כמו כן, כמשתמש הדיוט ב ROOT ואנדרואיד, האם זה פשוט לבצע התקנת XBMC על הכרום בוקס?
האם לא כדאי להעדיף את מכשיר ה minix neo x8-h שעולה קצת פחות?
תודה