מי שעוקב אחרי החדשות הטכנולוגיות, במיוחד בשבועות האחרונים שבהם היו מכירות מטורפות לקראת הכריסמס, בוודאי שם לב שחברות שונות שמודדות (מבחינת כמות) מכירות של מחשבים, הוציאו דוחו"ת כאלו ואחרים שמראות שכרומבוקים נמכרים כמו לחמניות חמות. חברה כמו NPD הכריזה כי נמכרו יותר כרומבוקים מאשר טאבלטים מבוססי אנדרואיד! מיקרוסופט כמובן מיד נכנסה ללחץ ובעזרת פרסומות (דביליות, כמיטב המסורת) מנסה לגרום לצרכנים שלא לרכוש כרומבוקים כי "זה לא עובד ללא אינטרנט" (מה שנכון, אבל רוב הצרכנים כבר יודעים את זה), "אי אפשר לערוך על זה מסמכי אופיס" (נכון חלקית), ו"זה לא מריץ אפליקציות Windows" (נכון, אבל מעולם הכרומבוק לא התיימר להריץ אפליקציות כאלו).
עד כה במסגרת ה"חגיגה" של מכירת כרומבוקים, משתתפים כמעט כל היצרנים: HP, סמסונג, Acer, LG, לנובו (אם כי לא לצרכנים אלא ישירות למוסדות לימוד), וכבר החודש אנחנו נראה רשמית את DELL מצטרפת (הם כבר הראו את המכשיר שלהם), וחברת ASUS הולכים לצאת עם שורה של כרומבוקים ברבעון הנוכחי, וכפי הנראה הכרזה תהיה כבר בימים הקרובים במהלך תערוכת CES.
רבים משווים את הכרומבוקים למחשבים הזול מדור קודם, ה-נטבוקים, ולעניות דעתי, השוואה זו כלל אינה נכונה מכמה סיבות שאפרטן להלן:
קודם כל, בנטבוקים המעבד היחידי שהיה (בגרסאות שונות) הוא מעבד ה-Atom (ולפניו היה Celeron מסכן). בכרומבוקים של היום המעבדים מגיעים מחברות שונות. אינטל מציעה את ה-Celeron ממשפחת ה-Haswell (מה שנותן לכרומבוק אורך חיים של 10 שעות פלוס), HP ואחרות מכניסות מעבד Exynos של סמסונג, ואני מאמין שבקרוב נראה את המתחרים החזקים יותר נכנסים לשוק הזה כמו Tegra-4 ו-Snapdragon 800. אחרי הכל, כולם רוצים למכור.
הדבר השני זו הפתיחות. עם אנדרואיד לדוגמא, אתה צריך למצוא פירצת אבטחה לקבל Root, פה אתה מפעיל את הכרומבוק עם לחיצה של 2 כפתורים ואתה נהפך ל-Developer כולל root. אף אחד לא חוסם אותך ולא מעיף לך את האחריות אם העזת לבצע root. יש פונקציות מסויימות שמתבטלות והפרופיל שלך יצטרך להיות מסונכרן מחדש משרתי גוגל (כי הנעילה גם מיישמת DRM מכשיר ובמצב Developer ה-DRM נעלם).
כולם מסתכלים על הכרומבוקים כמכשיר נחמד, מכשיר שני או שלישי לגלישה באינטרנט בחוץ, גלישה באתרים, פייסבוק, משחקים פשוטים מבוססי דפדפן ואולי עבודה עם מייל וגוגל Docs, אבל גוגל בעצם מתכוננת להציע למפתחי אפליקציות הצעה שקשה לסרב לה: תפתחו עבור כרום אפליקציות יעודיות. כרום קיים לכל פלטפורמה (טוב, לא עם Windows Phone, לפחות עד שימונה מנכ"ל חדש ולא דושבאג שיציע לגוגל הצעה שאי אפשר לסרב לה), גם לאנדרואיד וגם ל-IOS והאפליקציה שלכם תוכל לרוץ ישירות מבלי לקמפל מחדש ואתם תגיעו בעצם לכמות עצומה של משתמשים תוך זמן קצר.
ואיך גוגל הולכת לעשות זאת? בתנועת מספרת קלאסית:
- יש לך קוד Native ב-C או ++C? תכיר את ה-Pnacl ואיתו תעבוד וברגע שהאפליקציה שלך רצה, אתה תוכל לשחרר אותה ישירות כחבילת כרום שתרוץ על כל דפדפן כרום. מזכיר קצת ActiveX? נכון, רק שהפעם הכל פתוח.
- בא לך ללמוד שפה חדשה שמוציאה ביצועים טובים? תכיר את DART. מה ש-DART בסוף מוציא זה JS.
- כותב ב-JS? אם תשתמש בספריות שלנו לארוז את האפליקציה שלך כחבילה, יהיו לך הרבה יותר משתמשים מהמתחרים.
בקיצור, גוגל רוצה להציע פתרון לכל סוג פיתוח אפליקציות, העיקר שישתמשו בדפדפן שלה ובטכנולוגיות שלה, וברגע שישתמשו, הכרומבוקים שכל העולם ואחותו רוכשים, יהיה להם שימוש הרבה יותר גבוה, כי יש האפליקציות שאתה משתמש בהם בדפדפן בדסקטופ או בטאבלט, תוכל להשתמש בהם גם בכרומבוק עם ביצועים טובים.
התחרות בעולם הכרומבוקים היא תחרות מעניינת, תלוי כמובן על איזו חברה מסתכלים. HP לדוגמא יצאו לפחות עם 2 דגמים (11 ו-14) של כרומבוקים בשעה ש-ACER כבר מוציאים דור שלישי של כרומבוק (ליתר דיוק 3.5. הדור הראשון היה העתק של נטבוק, השני כבר הכיל מעבר Haswell עם 4 ג'יגה זכרון, אותו דגם משום מה נעלם והיום הדגם שקיים (C720) מכיל 2 ג'יגה זכרון, והדגם האחרון שיצא לאחרונה הוא ה-C720P שכולל … מסך מגע). סמסונג עדיין מובילה עם כרומבוק בעל אותו מפרט זה יותר משנה (וכפי הנראה נראה כבר בקרוב גירסה יותר מעודכנת שלו). LG יצאו לאחרונה עם כרומבוק שהוא בעצם מסך מחשב שבתוכו נמצא הלוח עם הכרומבוק. כולם נעים עם המחיר בין 199 ל-299 (חלק קטן לכיוון ה-350) וכך בעצם השוק נכבש, אנשים לא מעוניינים להוציא יותר מדי כסף על מתנות או שמעוניינים במחשב פשוט כמחשב שני לטיול/מטבח, אז הם רוכשים את הכרומבוק.
ומכאן נגיע לנקודה של לינוקס. כל הכרומבוקים הנ"ל מריצים גירסת לינוקס קצוצת כנפיים, אבל בהחלט ניתן להרחיב אותם, ולקבל לראשונה ביצועים יפים במחיר זול! כשסמססונג הוציאה את הכרומבוק שלה עם מעבד ה-Exynos דו ליבתי שהם מייצרים, מספר אנשים התקינו עליו לינוקס והם דיווחו על ביצועים מאוד מרשימים.עכשיו יש גם גרסאות כמו ה-C720 של Acer שמגיע עם Haswell, מה שמבטיח לא רק ביצועי לינוקס טובים, אלא חיי סוללה מעולים (תודות לאינטל שמשקיעים בלינוקס, אגב). יש גם הפצות כמו Chrubuntu ומגוון הפצות נוספות שניתן להתקין על המערכת ולהשתמש.
בקיצור – אם אתה בשוק לרכוש מחשב נייד שישמש אותך ללינוקס וגם ל-ChromeOS, כדאי מאוד להסתכל על הכרומבוקים ובמיוחד על ACER C720. מה מיוחד בו? חוץ מזה שהוא מקבל ציונים טובים (כן, גם במבחני ביצועים), קל להחליף לו כרטיס SSD, כך שאם אתה רוצה 128 ג'יגה של אחסון, תצטרך לפרק 12 ברגים, לפתוח פלסטיק, להחליף ולסגור, ולאחר מכן להתקין את הדברים. מסובך? אם פירקת ציודים לאחרונה, אז ממש לא. אם אתה עדיין לא סגור אם לרכוש מחשב נייד כרומבוק, או סתם מחשב פשוט ללינוקס, אני ממליץ לעקוב אחר ההתפתחויות בנושא. השבוע הקרוב זה CES וסביר להניח שיהיו הכרזות חדשות.