סקירה קצרה: AMD FX-8350

image במסגרת פרויקט ה-LAB שלי (שאני כותב אותו בפרקים כאן) אני מחפש מערכות שיכולות לתת לי ביצועים טובים אך במחירים נמוכים ומה שהכי חשוב עבורי: צריכת חשמל נמוכה ושקט (אין לי ממ”ד או קומה נוספת בדירה שאני שוכר ואני מעוניין לישון מדי פעם..).

אחת החבילות שנתקלתי בהן מהמחקר שערכתי בנושא חלקי שרתים, היא חבילה שמוכרת חברת אמטרוניקס (חברת בת של STG Group) והיא כוללת:

  • לוח ASRock Extreme3 עם 990FX chipset
  • מעבד AMD FX-8350 במהירות 4 ג’יגהרץ עם 8 ליבות.

לוח האם עצמו הוא לוח די מרשים ומיועד כנראה לגיימרים. הוא נראה כך (לחצו להגדלה):

asrock-extreme-3

יש בו כמעט כל מה שאפשר לבקש: 2 תושבות PCIE-X16 ל-2 כרטיסים גרפיים, 5 חיבורי SATA (ו-1 eSATA), חיבורי USB-3.0, כרטיס רשת “משופר”, ו-4 תושבות זכרון. יש גם יציאות אודיו (כולל אופטי וגם קואקסיאלי), ובקיצור – לוח אם בהחלט שווה.

מחיר החבילה, למעוניינים (לוח ומעבד בלבד, בלי זכרון, דיסק, מארז, ספק) הוא בסביבות ה-305 דולר + מע”מ, כלומר המחיר הוא זול מאוד בהשוואה לפתרונות של אינטל.

לאחר שקיבלתי את הלוח והרכבתי אותו, התגלתה הבעיה הראשונה: ר-ע-ש. עוד בזמן ההתקנה, המאוורר מוציא רעש כמו בואינג קטן! בדיקה זריזה שביצעתי הראתה שהמערכת גם במצב שהיא כמעט לא עושה כלום, “מטיסה” את המאוורר על המעבד למהירות של 4000 סיבובים לדקה (RPM)! ההתקנה עצמה שלוקחת משאבים מהמעבד מעלה אותו ב”טיפה” כלפי מעלה – 6000 סיבובים לדקה! הרעש שהוא עושה יכול להתחרות יפה מאוד בשרת קטן! ישנה אפליקציה של ASRock להוריד את מהירות המאוורר (ואמנם, אצלי הוא היה מכוון למהירות רמה 10. הורדה לרמה 1 החזירה את הרעש לגבול שפוי, אם כי עדיין הוא הרבה יותר רועש בהשוואה למעבדים של אינטל עם מעבדי i5 לדוגמא).

לכן, הדבר הראשון שאתה צריך לעשות אם אתה חושב לרכוש מערכת כזו, הוא לרכוש מאוורר חדש. ב-KSP יש רשימה שלמה של מאווררים תואמים ל- +AM3 (לא שאני ממליץ על KSP, אבל יש להם רשימה שלמה של מאווררים והם האתר היחיד שאפשר לראות בצורה ישירה אם בסניף הקרוב אליך המוצר זמין במלאי או לא). את המאוור שמגיע עם המעבד, מומלץ פשוט לזרוק לפח.

אם אתם חושבים לרכוש את הלוח והמעבד הזה למשחקים ולצייד אותו ב-2 כרטיסים גרפיים “כבדים”, כדאי שתוודאו שהכרטיסים היקרים שלכם עטופים בכיסוי פלסטיק קשיח, מכיוון שהמאווררים הנ”ל יזרקו את החום או לכיוון הכרטיסים הגרפיים או לכיוון הפח של המארז, לצערי לא מצאתי מאוורר שניתן להתקין אותו ב-90 מעלות לכיוון היציאות.

מבחינת האצה והאטה של המעבד, לא הייתי ממליץ להאט אותו (האטתי אותו ל-3 ג’יגהרץ, והביצועים היו איטיים בטירוף!). ניתן לבטל ליבות, אבל גם כאן, הביצועיים מואטים משמעותית. ניתן להאיץ אותו לכיוון ה-4.5 או 5 ג’יגהרץ, אבל במקרה כזה תצטרכו לחשוב על פתרון קירור מבוסס מים או פתרון כבד אחר. ההאצה בכל מקרה לא תתן הרבה.

למי חבילה כזו שווה מבחינה כספית ומבחינת ביצועים? לגיימרים עם תקציב נמוך, ולקהל אחר שחבילה כזו יכולה לקרוץ לו – גרפיקאים ועורכי וידאו. אם תסתכלו בדף הזה לדוגמא, תראו שמבחינת קידוד וידאו, עריכת אפקטים וכו’, ה-FX-8350 עוקף את המתחרה הישיר שלו (i5-3470 של אינטל שמוסיף לתקציב הרכישה עוד בערך 600 שקל) והוא עושה את העבודה בצורה הרבה יותר טובה. לצרכים אחרים לעומת זאת כמו שימוש לגלישה/משחקים בסיסיים/אופיס – מעבד ה-i5 עושה את העבודה הרבה יותר טוב.

image

ל-AMD ה-FX-8350 זו התשובה הכי טובה שיש להציע מול מעבדי אינטל (יש את ה-FX-9XXX אבל המחיר שם מתחיל בסביבות ה-900$ למעבד במהירות 5 ג’יגהרץ והוא לא נותן ביצועים ששווים את הכסף הזה). AMD מנסים להתחרות באינטל ע”י הורדת מחיר אגרסיבית (נסו לקבל חבילה של 8 ליבות ולוח אם טוב במחיר 300$ עם מעבד אינטל), אבל הפתרון של AMD הוא פתרון שכבר עבר זמנו. אינטל המשיכו עם Haswell שנותן יותר ביצועים בהשוואה לכל פתרון של AMD וגם אינטל מדי פעם מורידים פה ושם את המחירים (במיוחד של ה-Ivy Bridge, שזה הדור הקודם). יחד עם זאת, חבילה כמו שהזכרתי כאן יכולה לשמש תחנת עבודה לא רעה בכלל (אם מוסיפים מאוורר נורמלי!) מבלי לקרוע את יתרת האשראי בכרטיסכם (כמובן שיש לקחת בחשבון עלות של 2 מקלות זכרון, דיסק קשיח, מאוורר טוב ומארז).

ל-AMD יש פתרון בדמות שילוב מעבד ATI בתוך המעבד (סידרת A) במחירים זולים, אבל הארכטיקטורה של המעבד עצמו עדיין בעייתית. AMD צריכים לחזור לשולחן התכנונים ולחשוב על פתרונות חדשים.

Print Friendly, PDF & Email