כמה מילים על חשיבות המעבד הגרפי במכשיר שלך

אתמול פרסמתי פוסט על מוצרי הגלקסי שסמסונג אתמול חשפה ואת האכזבה שלי מכך שהשוק העולמי שמשתמש במכשירי 3G יקבלו מכשיר עם מעבד Exynos האחרון של סמסונג. היום אני רוצה להסביר מדוע עניין המעבד הוא חשוב עבור הצרכן הסופי.

בעולם ה-PC, במיוחד בעולם הדסקטופ, החיים הם קלים בכל הנוגע למעבדים ומעבדים גרפיים. אתה לא מרוצה מהביצועים הגרפיים של המחשב שלך? קפיצה קלה לחנות המחשבים הקרובה למקום מגוריך, ותוכל לרכוש בסכומים הנעים בין מאות לאלפי שקלים כרטיס גרפי חדש ומשוכלל. פתח את המחשב, הכנס את הכרטיס (אם מדובר בכרטיס עם ביצועים גבוהים אז תצטרך לחבר אותו לספק הכח של המחשב שלך), הפעל את המחשב, התקן את הדרייברים וזהו – הביצועים הגרפיים ישתפרו מקצה לקצה (תלוי כמובן איזה כרטיס רכשת).

בעולם הסלולרי לעומת זאת, הדברים קצת שונים. אם אתה חובב מוצרי אפל, האפשרויות שיש לך זה לרכוש את המכשיר האחרון או .. את המכשיר לפניו. טכנית, זה לא אמור לשנות לך הרבה כי מפתחי האפליקציות מתאימים אותן למכשיר הנוכחי והמכשיר הקודם.

עם אנדרואיד לעומת זאת, השוק הוא הרבה יותר מפותח ותחרותי. אינטל, קוואלקום, סמסונג, nVidia,  ועוד חברות רבות מייצרות שבבים מבוססי ARM ומשתמשות באנדרואיד כפתרון למכור את המוצרים שלהם (ובדרך הם הפכו את לינוקס, שעליו מבוסס אנדרואיד – כמערכת הפעלה מספר 1 למערכות משובצות, תוך עקיפה של מערכות ותיקות יותר וסגורות כמו VxWorks ו-QNX).

בעולם ה-PC, היצרנית שמוכרת הכי הרבה צ’יפים גרפיים היא … אינטל (יותר מ-50% מהשוק). מדוע? כי אינטל מוכרת צ’יפ שנותן את הבסיס (וכיום ברוב המעבדים מדור Haswell הצ’יפ הגרפי משולב במעבד). הפתרון של אינטל מספק לדברים בסיסיים – ישומי אופיס, גלישה באינטרנט, צפיה בסרטים וכו’. בשביל הדברים הנ”ל הפתרון של אינטל בהחלט מספק. בשביל לשחק משחקים לעומת זאת, שום פתרון של אינטל לא יסייע, תצטרך כרטיס מבוסס AMD Radeon או Geforce של nVIdia ו-2 החברות הנ”ל מוציאות לשוק סידרת דגמים כשהחלק התחתון נותנים ביצועים יותר גבוהים ברמה הבסיסית ב-100-300 שקל והרמות היותר גבוהות נותנים ביצועים גבוהים בהרבה, אך המחיר עולה בהתאם עד לאלפי שקלים עם תצרוכת חשמל שעוקפת צריכה של מזגן 1-1.5 כח סוס (ומספקת חימום לחדר בימי החורף 🙂 ).

במכשירים מבוססי אנדרואיד, הסיפור די קרוב, רק שכאן לא ניתן להחליף צ’יפ גרפי, הוא משולב במעבד וגם אם יש לך ציוד הלחמה מודרני, לא תוכל לשדרג מעבד, ולכן צריך לדעת בעצם מה לבחור. בל נשכח שמכשיר הטלפון הסלולרי שלך ישמש אותך ביום יום יותר מה-PC שלך (בין אם זה דסקטופ או לאפטופ) בדרכים ובמקומות מחוץ למשרד. לפיכך, אתה צריך לדעת מה השימושים שלך במכשיר המובייל שלך לפני שאתה בוחר מכשיר.

אם השימושים שלך הם בסיסיים ונעים בין קבלת/הוצאת שיחות, משלוח/קבלת SMS, MMS, גלישה אקראית, קצת פייסבוק ומשחקים בסיסיים (כן, כולל Candy Crush), אז כל מכשיר סלולרי יכול להתאים לך, בהתאם לגודל (אם הוא יושב לך טוב על כף היד) ולתקציב שלך. מבחינת מעבד – אין ממש שוני בין אחד לשני עבורך.

אם לעומת זאת אתה עובד עם אפליקציות סלולריות רבות ואתה מעוניין להוציא כמה שיותר מהמכשיר הסלולרי שלך (כולל Multi Tasking בין אפליקציות, משחקים וכו’), אז במקרים כאלו יש חשיבות למעבד שיש לך במכשיר, במיוחד אם המכשיר הסלולרי שלך הופך ל-”PC משני”.

השחקנים העיקריים בשוק זה הם השלישיה הידועה: nVidia עם ה-Tegra-4, סמסונג עם ה-Exynos וכמובן Qualcomm עם סידרת מעבדי ה-Snapdragon.

ב-Mobile Geeks הכינו וידאו שמשווה מבחינת ביצועים בין השלישיה. הנה הוידאו:

התוצאות הסופיות מוצגות בטבלה הבאה (לחצו להגדלה):

benchmark

כפי שאתם יכולים לראות, ה-Exynos של סמסונג לא מצטיין בביצועים גרפיים. היכן הוא כן מצטיין? בעבודה רגילה של גלישה, אפליקציות, אבל הרבה פחות בגרפיקה תלת מימדית/משחקים וכו’. בכל הקשור לביצועי משחקים ומולטימדיה, הקרב הוא בין הגירסה הגבוהה של ה-Snapdron (גירסת 800) לבין ה-Tegra-4 של nVidia (והקרב בין שניהם רק ימשך, אגב). נקודה מעניינת: אם תיקחו את הצ’יפ הגרפי הבסיסי של אינטל (HD 3000 או 4000), הוא יעקוף בקלות כל צ’יפ גרפי שרץ על מעבדי ARM, אך טכנית אינך יכול להריץ צ’יפ כזה על ARM כי הוא יודע לפעול על X86, ולא על ARM. ב-nVidia עובדים כבר מספר חודשים כדי לקחת את הארכיטקטורה האחרונה שלהם (Kepler) והם מעבירים אותה ל-ARM. אב טיפוס כבר ישנו והוא צורך 2 וואט ברמה מקסימלית, והביצועים עוקפים כל דבר שקיים כיום בשוק.

אז אם אתה משתמש “כבד”, כדאי לך לבחור במכשיר שמריץ Snapdragon 800 או Tegra-4. אם לעומת זאת מה שאתה צריך הוא ברמה הבסיסית, הפתרון של סמסונג יכול להתאים לך. (כמובן שיש את כל השיקולים כמו מחיר, נוחות וכו’ שמאמר זה לא יתייחס אליהם).

מבחינת הביצועים, צריך לזכור שאנחנו עדיין רק בהתחלה. שוק ה-PC הוא כבר שוק רווי והמתחרים נמצאים פחות או יותר באותה רמה (כאשר גם ה-GTX 690 עם 2 מעבדים וגם ה-7990 עם 2 מעבדים יגדילו לך את חשבון החשמל). התחרות כיום נמצאת במובייל, בטלפונים הסלולריים ובטאבלטים, ושם החברות משקיעות משאבים רבים (nVidia עם ה-Kepler ועם ההכרזה שהיא תאפשר למתחרים לרכושרשיון לטכנולוגיה שלה כדי שהם ישלבו אותה בצ’יפים שלהם, ו-Qualcomm עובדת על דגמי ה-1000 ומעלה). את התוצאות אנו צפוים לראות במהלך המחצית הראשונה של 2014.

Print Friendly, PDF & Email

4 תגובות בנושא “כמה מילים על חשיבות המעבד הגרפי במכשיר שלך

  1. האם המעבד הגרפי במחשב שולחני (PC) מבצע את עריכת הוידאו ותמונה או 

    שהוא תורם רק במשחקים ?

    יש לי מחשב עם  I7 ומעבד גרפי פנימי מסדרת 4000 והרבה זיכרון RAM-האם כדאי לי

    להוסיף כרטיס גרפי לצורך האצת עיבוד תמונה ועריכת וידאו (HD)  ? אני לא משחק משחקי וידאו.

    • קשה לתת על כך את התשובה. תלוי באפליקציה, תלוי בתוספים. פוטושופ ואפטר-אפקטס, כמו גם פרמייר פרו משתמשים בכרטיס הגרפי שלך לעיבוד, אבל חלק מהתוספים דווקא משתמשים במעבד שלך (הרבה תוספים ותיקים של צד ג'). 

      אם אתה עורך וידאו מקצועי לפרנסתך ולא עורך פה ושם רק כתחביב, כדאי שתשקול לרכוש כרטיס מקצועי מסידרת FireGL של AMD או ה-Quadro של nVidia ולא כרטיס GTX פשוט.

      • תודה, אני דווקא חובב צילום ועורך את צילומי כתחביב ועל לינוקס.

        מדובר רק על פה ושם ועל סרטונים קצרים של HD.

        איך אפשר לברר עבור אילו תוכנות כרטיס גרפי יכל להואיל ועבור 

        אילו רק יצרן הכרטיס ושרשרת האספקה ירוויחו ?

        • במקרה של לינוקס, למיטב זכרוני תוכנות עריכת וידאו בלינוקס עדיין לא יודעות לנצל את ה-GPU דרך ממשק CUDA או ממשקים אחרים.

          במקרה כזה כרטיס GTX טוב יכול לעשות את העבודה

סגור לתגובות.