על שקרים, פראנויה, מחשבים וריגול סיני

ID-100101196בשנתיים האחרונות התפרסמו הרבה מאמרים וחדשות לגבי כל מיני חברות היי-טק שחשודות בכך שמוצריהן מכילים כל מיני "דלתות אחוריות" המאפשרות לכל מיני גורמים לחדור אל המערכות החשובות של הלקוחות, אותם לקוחות שרכשו בכספים רבים מערכות תקשורת ועוד.

לפני כשנה היה הסיפור על 2 חברות הענק הסיניות ZTE ו-Huawei שרצו למכור ציוד תקשורת לארגונים ממשלתיים ולחברות תקשורת ממשלתיות, אך הפוליטיקאים בוושינגטון החליטו לפתוח בציד מכשפות תוך האשמות שאותן חברות מחפשות בעצם לרגל מתוך המערכות של הלקוחות. ההאשמה המרכזית? מכיוון שבהנהלות של ZTE ו-Huawei יושבים אנשים שהם בכירים במפלגה השלטת בסין, הממשל הסיני (שגם מושקע כספית באותן חברות, אגב) ילחץ על אותן חברות להתחיל לרגל. כל נסיונות 2 החברות הסיניות להסביר לנציגי הוועדת שרותי בטחון כי הוראה כזו מצד הממשל תהיה התאבדות של אותן חברות, ובסופו של דבר אותה ועדה המליצה כי גופים ממשלתיים לא ירכשו מאותן חברות ציוד תקשורת, מחשבים וכו'.

thinkpad w530מ-ZTE ו-Huawei נעבור לחברת ענק סינית אחרת שכולם מכירים: Lenovo. דו"ח חדש שפורסם באוסטרליה מגלה כי ארגונים רבים לא מוכנים להשתמש במחשבי לנובו אם התוכן שמוכנס במחשב הוא תחת הגדרה של "סודי", "סודי ביותר" ומעלה בשל החשד ש… ניחשתם נכון, שהממשל הסיני מחפש לחדור דרך המחשבים הללו אל אותם ארגונים ו"לשתות" את המידע הסודי. לנובו, שגם כך נחקרת ע"י האמריקאים על אותו חשד, טוענת כי היא בודקת את הנושא.

אז מה יש לנו כאן בעצם? גופי בטחון שחושדים בחברות ענק סיניות שמוצריהן יאפשרו לממשל הסיני לחדור, להעתיק ולרגל אחר סוכנויות הביון וגופים אחרים.

האם יש בעצם "בשר" לחשדות האלו? האם יש בהם ממש או שהפראנויה כאן תופסת גבהים חדשים?

בוא נתחיל עם עניין הריגול. האם הסינים באמת מרגלים אחרי האמריקאים? התשובה הפשוטה היא בהחלט. הסינים מרגלים כבר שנים רבות אחרי האמריקאים והם מנסים לפרוץ כל דבר שאפשרי לפרוץ, ובדרך גם להעתיק, לגנוב, איך שתרצו לקרוא לזה. זה לא שמדינות אחרות לא עושות את אותו דבר, גם האמריקאים בהחלט מרגלים אחרי הסינים וגם הרוסים מרגלים אחרי הסינים והאמריקאים והאירופאים מרגלים אחרי המדינות הנ"ל ומדינות אחרות וגם אנחנו בקלחת הזו. ההבדל הגדול? הסינים פיתחו את זה לדרגת אמנות. קחו לדוגמא את המאמר הזה, בו מתאר חוקר האבטחה קייל ווילהולט איך צבא הפורצים הסיני ניסה לפרוץ למערכות מים (המערכות הן היו מערכות דמה) ושימו לב מה קייל מציין – לא מדובר בנסיון פריצה של איזה ילד משועמם, הפורצים הסינים ידעו בדיוק לאיזו מערכת הם נכנסים ומה הם צריכים לעשות מבחינת שימוש בחורי אבטחה וכו', כלומר אותו צבא פורצים סיני עובד במספר "שכבות" של איסוף מידע, מחקר לגבי אותו מידע וכו' וכו'.

מהריגול נחזור למחשבים של לנובו. האם באמת יש בהם איזו "דלת אחורית" שדרכה הממשל הסיני יוכל לחדור ו"לשתות" את המידע הסודי במחשבים? אני מאמין שלא מסיבה פשוטה אחת: המחשבים הללו הם בסופו של דבר כמו של המתחרים. לנובו לא מייצרים את כל חלקי המחשב, הם מייצרים את המעטפת, הלוח וחלק קטן מאוד מהשבבים (במיוחד את ה-TPM שמיוצר עדיין ע"י IBM). שאר השבבים נרכשים ע"י לנובו מספקים חיצוניים אחרים בדיוק כמו שהמתחרים רוכשים. אני יכול להבין שעניין אחסון חומרים סודיים וכו' הוא דבר בעייתי על מחשבים, אבל זה כבר לא קשור ללנובו. מה שמחשב PC מתוצרת חברה X נותן לך, גם מחשב מתחרה יכול לתת לך.

טכנית, ניתן כמובן לשלב "דלתות אחוריות" בתוך הדרייברים ואולי באפליקציות שמגיעות איתו, כמו שניתן לשלב "דלתות אחוריות" גם במתגים, נתבים וכו'. לא צריך להיות גאון כדי לבצע זאת, אך גם לא צריך להיות גאון כדי להציע משהו פשוט כדי לסיים את החשדות בין אותם ארגוני בטחון וחברות לבין אותם יצרניות – ניתן להקים גוף עצמאי לחלוטין שיקבל את קוד המקור מהיצרן, יעבור עליו ויבדוק אם יש דלתות אחוריות, יקמפל את הקוד, יחתום עליו והיצרנים יצטרכו להתקין אך ורק את אותו קוד חתום. כל תיקון ועדכון יעבור דרך אותו גוף שיוציא טלאים חתומים עם מפתחות מוצפנים – ואותו גוף יעביר את הקבצים לאותם לקוחות. 

לפני מספר שנים האשימו גופי ממשל כמו רוסיה ומדינות אחרות את מיקרוסופט בכך שקוד ה-Windows שלה כולל דלתות אחרות סודיות ואותן ממשלות איימו להפסיק לרכוש את מוצרי מיקרוסופט. מיקרוסופט נעמדה על הרגליים האחוריות ונלחמה בהאשמות הללו. אחד מהצעדים שמיקרוסופט נקטה – היא שלחה לגופי הבטחון של ממשלות רבות את קוד המקור של Windows כדי שיוכלו לראות בעצמם שאין שום קוד לדלת אחורית, והפרשה הסתיימה. נחזור ל-2013 ולמדליף הסדרתי סנאודן שגילה לעולם משהו פשוט: ה-NSA לדוגמא, לא ממש צריך את הדלתות האחוריות במערכת ההפעלה של מיקרוסופט. הוא מגיש למיקרוסופט צו שחתום ע"י שופט שקשור ל-FISA ומיקרוסופט אפילו לא מערערת. להיפך – מיקרוסופט פיתחה כלים כדי של-NSA וגופים אחרים יהיה קל לשלוף כל דבר שקשור אליה. משתמש ב-Outlook.com? סקייפ? אולי XBOX או שלל שרותים נוספים? מיקרוסופט תשמח לתת כל מידע על איזה אזרח שה-NSA תרצה בלי למצמץ. ה-NSA לעומת זאת לקח את זה הרבה יותר קדימה – כל חברת תקשורת חויבה להקים חדר במרכז התקשורת (של אותה חברה) ול-NSA תהיה גישה תוך 30 דקות מרגע בקשת ההאזנה ומנהלי החברה אפילו לא יכולים לדעת על כך. כך ה-NSA יכולים בקלות לצוטט לכל תקשורת נכנסת ויוצאת מארה"ב. 

אז מה יש לנו כאן בסופו של דבר? ריגול קיים בכל מקום בין מדינות, אויבות או ידידות. ה-NSA ושאר גורמים כבר ממזמן מאזינים בלי שום בעיה לאזרחי ארה"ב (מצריך צו אבל השופט משמש כחותמת גומי בין כה), וכמובן לשאר תושבי העולם תוך שיתוף ארגוני ביון אחרים במקרים מסויימים (ובמקרים אחרים – מתחת לאף של אותם ארגוני ביון). הסינים ממזמן מרגלים והם לא צריכים את גישת המתגים ונתבים של Huawei או ZTE, הם יודעים לנצל פרצות אחרות. האמריקאים לא סומכים על החברות הנ"ל, אבל אם תסתכלו על תוכנית הצנזורה של ממשלת בריטניה, החברה שתשלוט בתקשורת האינטרנט שיוצאת ונכנסת כדי לממש צנזורה ("פורנוגרפיית ילדים"… כן, בוודאי…) היא … Huawei! אותה חברה שהאמריקאים חושדים בה, הבריטים נותנים לה את השאלטר הראשי לתקשורת האינטרנט בבריטניה. 

ניתן לסגור פרצות רבות שימנעו מגורמים כמו הסינים לחדור ובעתיד להרוס תשתית, אולם לשם כך יש צורך בהסברה ובדברים יותר אקטיביים כדי לבדוק שהפריצות לא קיימות, ואת זה רבים לא עושים. לאו דווקא מתוך עצלנות, אלא יותר מבורות. "יש לי Firewall, הוא בטח מגן עליי מכל בעיה ופריצה" – את המשפט הזה שמעתי פעמים רבות מאנשים שאמורים היו להבין ש-Firewall לא יכול לחסום את רוב הפריצות הידועות כיום. הבעיה היא לא במתגים או נתבים של החברות הסיניות והם לא המחשבים של לנובו, הבעיה היא בצורת ההגנה (אם נעשית הגנה רצינית בכלל), ההשגחה והכי חשוב – האכפתיות (לתשומת לב משרד האוצר: השכרת אנשים דרך חברות "גולגלות" שטוענים שהם "מומחי אבטחה" בשעה שחתול רחוב מבין יותר מהם – זו לא דרך להגן על התשתיות!). עד שארגונים וחברות לא יקחו את הדברים ברצינות וישקיעו באנשים ובהגנות רציניות – הם יהיו פתוחים לריגול של הסינים ושלל גורמים אחרים. 

Print Friendly, PDF & Email

2 תגובות בנושא “על שקרים, פראנויה, מחשבים וריגול סיני

  1. מה שיפה בריגול הסיני, שאין להם שום בושה, והם לא מסתירים את זה.

    וחוצמז'ה, אם לסינים יותר קל לרגל מתוך מחשב לנובו, למה שאני יקנה אותו?

    • בכל מקרה להרבה גורמים יהיה קל לרגל מתוך המחשב שלך

      לאמריקאים (אם אתה משתמש חלונות), לסינים (אם המחשב של לנובו, או של כל חברה אחרת שמייצרת בסין), לקוריאנים (אם המכשיר מתוצרת סמסונג), לישראלים (אם אתה בישראל ומשתמש בספק אינטרנט ישראלי)

      אז עוד איזה סיני מפחיד אותך?

       

      דרך אגב: מעניין אותי איך אותם גורמי ביון לא אמרו שום דבר על זה שכל המכשירים שלנו מיוצרים בסין ולא חשדו שפוקסקון/ יצרנים אחרים משתילים מכשירי ריגול בחומרה.

סגור לתגובות.