בשנה האחרונה אני עוקב אחר יאיר לפיד מהצד הציבורי שלו. מה הוא אומר, מה אומרים עליו, מה הוא מנסה להציג ואיך הוא מנהל את קמפיין הבחירות שלו ושל מפלגתו. אחרי ש-יש עתיד זכו בבחירות, עקבתי יותר מקרוב בדף שלו וכל מיני מקומות באינטרנט לגבי הפעילות של מר לפיד ופחות לגבי הפעילות של מפלגתו “יש עתיד”.
יאיר לפיד הבטיח לנו “פוליטיקה חדשה”, דרך חדשה בה “האדם העובד” נמצא במרכז, וכמובן איך אפשר לשכוח “שוויון בנטל”…
אני רוצה ברשותכם להתרכז יותר בחלק התקשורתי של יאיר לפיד, וכאן אני מוצא משהו מאוד מעניין: לפי ההתבטאויות, הכתיבה והתגובות של יאיר לפיד בתקשורת המיינסטרים וברשת, נראה לי שיאיר לפיד למד ממש ביסודיות את ביבי נתניהו, העתיק אותו ושיפר דברים. הנה דוגמאות:
- יאיר, כמו ביבי, מתייחס במקרים רבים בפוסטים שלו בפייסבוק ובנאומים שלו בזלזול לתקשורת. לאחרונה לדוגמא הוא ציין במרכאות כי הוא “בילה בחופשה”, כרמז לכך שלא מדובר בשום בעיית זמנים ותזמון, אבל אם יאיר היה מסתכל בפיד שלו עצמו הוא היה רואה שהצוות שלו משדר מסרים כפולים.
- יאיר נואם ומצהיר כל מיני דברים במגוון הזדמנויות, דברים שהם אינם נכונים. הוא אמר לציפי ליבני לדוגמא כי עניין 2 המדינות ל-2 עמים כתוב בהסכמים הקואליציוניים כחלק מקווי יסוד של הממשלה. זה לא נכון, כל עניין 2 המדינות אינו מוזכר בהסכמים הקואליציוניים, ובכלל ההסכמים הקואליציוניים לא כוללים דברים רבים שהיו באג’נדה הרשמית של “יש עתיד” כמו נישואים אזרחיים ועוד, דברים שנעלמו להם כבמטה קסם לאחר ש”יש עתיד” נבחרו.
-
יאיר דיבר על “פוליטיקה חדשה” ועל “דו שיח”, אבל בכל הקשור למשרדו (האוצר), יאיר התגלה כאחד שעוקף את ביבי (הישג לא קל!) בלהיות לחיץ. עופר עיני נכנס לשיחה עם לפיד, ויוצא אחרי שעה כשכולו חיוכים, כי לפיד בסוף לא מכליל שום דבר מהתוכנית הכלכלית שלו כלפי עובדים שההסתדרות מייצגת אותם, וכך נציגי גופים רבים אחרים שנכנסו ללפיד יצאו מחויכים וללא גזירות.
בכלל, בכל הקשור לאוצר, יאיר לפיד לפני שנבחר קטל על ימין ועל שמאל את מדיניות הממשלה והאוצר, אולם לאחר שהוא נכנס, הוא ממשיך בדיוק באותו מסלול של שטייניץ וביבי עם קיצוצים וללא שום מנועי צמיחה. - יאיר דיבר רבות על “שוויון בנטל” גם מהחרדים, ולשם כך הוא “נילחם” כדי לגייס אותם וכדי שהם יקבלו הכשרה מקצועית ולימודים חופשיים, אך מי שמבין בפוליטיקה מבין שכל מה שיש לנו כאן זה רעש וצלצולים. מתי אותו גיוס יתחיל? עוד 4 שנים. בהתחשב בכך שממשלה בישראל מחזיקה בין שנתיים וחצי ל-3 וחצי, ובהתחשב בכך שהחרדים בהחלט יפנימו לקחים מהבחירות האחרונות ויגייסו עוד כמה אלפי מתים להצביע (מי אמר שאין תחיית המתים?) כך שאם הם יכנסו לממשלה הבאה, הסעיף הראשון שהם ירצו יהיה ביטול מיידי של כל עניין הגיוס, וכך כל התוכנית של לפיד תלך לפח.
- “שפיכה מוקדמת” – לפיד יוצא לעיתים מוקדם מדי לתקשורת מבלי לחשוב לעומק על המצב ואיך הוא יגיב. השבוע היתה דוגמא מצויינת: “יש עתיד” רצתה סנקציות פליליות על חרדים שיברחו מגיוס, בוגי יעלון רצה סנקציות כלכליות בלבד. ב”יש עתיד” החליטו לפוצץ את הכל ולפיד רץ למיקרופונים להודיע שאו שיהיו סנקציות פליליות או שהממשלה תתפרק. ביבי הורה לבוגי “להגיע להסכמה” ובוגי הגיע להסכמה. לפיד ו”יש עתיד” הכריזו על נצחון, אבל מי שהתעמק טיפ טיפה ב”נצחון” ראה שמי שבאמת ניצח היה … בוגי. בהסכם כתוב עכשיו שמי שמחליט על סנקציות פליליות אם להפעיל או לא הוא … שר הבטחון, ובמקרה הזה שר הבטחון הוא .. בוגי יעלון. כך קרה שבוגי קיבל מה שהוא רצה, לפיד לא יצא חכם מהקטע הזה…
לפיד משתמש באינטרנט להעביר את מסריו מעל ראשה של המדיה המסורתית והוא מעסיק צוות שלם שעונה לדף הפייסבוק שלו (ומגיבים בטוקבקים בשכר?). מה שעדיין חסר שם היא מחשבה מחוץ לקופסא. כך לדוגמא עניין גיוס החרדים שלפיד כל כך דוחף, היא הזדמנות מעולה למשרד הבטחון לדרוש עוד כמה מיליארדים כדי “לבצע התאמות”. גיוס החרדים לא יעזור לצה”ל כי מתגייס חרדי חסר יכולות רבות בהשוואה למתגייס חילוני (מתמטיקה, אנגלית וכו’) וצה”ל לא צריך לשמש כבית ספר ללימודי ליבה. במקום זה אפשר לדאוג לשרות אזרחי חובה שבבוקר אותו חרדי ישרת באותו שרות אזרחי ובצהרים הוא ילמד לימודי ליבה, אפשר אפילו לשלב את המורות הדתיות שעושות שרות לאומי בכך שילמדו את אותם חרדים ובכך לחסוך כספים. בערב אותו חרדי יכול ללכת לכולל וללמוד תורה אם הוא רוצה. על רעיון כזה לא חשבו ב”יש עתיד” ואני תוהה מדוע.
יאיר לפיד הבטיח “פוליטיקה חדשה”, ותוך זמן קצר מאז הוא נכנס לפוליטיקה, הוא מתנהג בדיוק כמו פוליטיקאים אחרים. הבטחות שניתנו לפני הבחירות נעלמו להן לאחר הבחירות. “האדם העובד” שהיה אמור להנות מפירות התוכנית הכלכלית של “יש עתיד” נהפך ל”אדם אובד” שחוטף מכל צד העלאות מסים שונות מבלי שאותו מעמד ירוויח מכך משהו. כיסי השומן שלפיד הבטיח לטפל בהם כלל לא מטופלים, ובינתיים כל טריק שלפיד ניסה לעשות לחרדים נכשל, הם הראו לו מי שולט יותר בפוליטיקה ובהסכמים, גם כשהם באופוזיציה.
אם לפיד רוצה באמת פוליטיקה חדשה, הוא צריך יותר דיאלוג עם הציבור וגם עם האופוזיציה. שלי יחימוביץ’ הציגה אתמול טבלה מהיכן ניתן לקצץ מבלי לדפוק את אותו “אדם עובד”. נכון, לא כל הסעיפים יניבו רווחים (לדוגמא: מס ירושה? אם לאב יש כמה מיליונים או עשרות מיליונים להוריש לילדיו, הוא ישכור את טובי רואי החשבון כדי למצוא חורים ולשלם למדינה גרושים), אבל יש סעיפים אחרים שכדאי לתת עליהם את הדעת ואולי כך יהיה ניתן להעיף חלק מהגזירות הכלכליות. צריך מחשבה מחוץ לקופסא, והכי חשוב – צריך להיות אמיתי וכן עם הציבור אם אתה רוצה פוליטיקה חדשה.
למרות כל הביקורת שלך על יאיר לפיד יש לכם משהו משותף… זה היחס לחרדים כאל "בעיה" שמצריכה מחשבה מהממונים עליהם איך לחנך ולתקן אותם.
חבל לכולכם על הזמן.
אם תהיה הידברות הגיונית הכל פתיר. במצב הנוכחי יאיר לפיד עוד ילמד בדרך הקשה שכל חוק כזה של "חינוך החרדים" יקשיח אצלנו עמדות.
אה, ואנחנו ננצח.
האם קראת את החלק האחרון של הפוסט המתייחס לחרדים?
הידברות הגיונית כבר נוסתה מספר פעמים בעבר במגוון נושאים (מבחני מיצ"ב, שרות אזרחי ועוד), וחוץ מגרירת רגליים מהצד של החרדים, לא קרה דבר.
לגבי "אנחנו ננצח", נראה שפשוט התעלמת מהפוסט עצמו וברגע שראית מילה שלילית אחת לגבי חרדים, קפצת להגיב, נתי.
''קפיצתי להגיב'' היא סוג של פידבק חיובי על הזמן שלך והעבודה שלך שהשקעת בכתיבת המאמר. זה לא אומר שתגובתי נשלפה מהמותן. קרא אותה שוב! אולי תגלה בה רובדים נוספים…
שנית, למה שלא אגיב על מה שאני רוצה להגיב?…
התשובה פשוטה: אתה מתעלם לחלוטין ממה שכתבתי, אז איך בדיוק אגיב ברצינות לדבריך?
אני חושב שכן הגבתי.. רק על מקטע שהקפיץ אותי. ככה זה בחיים, אנשים מגיבים על מה שמעניין אותם.
בכל מקרה, וכדי שהשרשור הזה לא יהיה ברכה לבטלה, אוסיף תגובה נוספת: אם כבר מישהו מחקה את נתניהו זה בנט. הדימוי הציבורי היעיל כאיש ימין נוקשה, הראיונות באנגלית, החלקלקות, העורמה. האווירה שהוא מקרין. "הרפורמות" המטופשות שאף פעם לא יוצא מהם כלום.
לדעתי לפיד לא ישרוד את השנים הבאות ובנט כן. שים לב שהוא לא הסתבך בכלום מאז הקמת הממשלה. הבעיה של לפיד היא פשוטה בהרבה מכפי שניתן לחשוב: הוא מנותק לחלוטין מ99% מהעם. מכל מי שמשתכר פחות מ 20000 ש"ח. שזה אומר: אני ואולי גם אתה.
לא הבנתי אותך ב-2 דברים (תגיב בשרשור חדש, הצטמצם המקום כמו שאתה רואה):
1. בנט לא הסתבך? רק בשבוע שעבר, אותן רפורמות שהוא רצה להעביר, חזרו לו (לבנט) בפרצוף אחרי שכמעט אף אחד מ"הבית היהודי" לא הגיע לישיבה, ונאמר שהקטע של הרב הראשי לא הוסיף לו בריאות.
2. אני לא יודע אם לפיד ישרוד או לא. אני מאמין שכן כי מ-19 מנדטים הוא לא ירד לאפס. בניגוד לאחרים, "יש עתיד" מחזיקה צוות מדיה שלם כאילו הם לפני בחירות והם כל הזמן עובדים על העניין ש"יש עתיד" תהיה בשיח הציבורי, כך שלהיעלם – אני לא מאמין שהם יעלמו.
הטענות שלך כלפי מס ירושה, הן תאוריה שדורשת בחינה. על פי ynet, בארה"ב, למשל, 0.9% מהכנסות המדינה הן ממס ירושה. ביפן, מגדילה לעשות ומכניסה 1.8% מהכנסות המדינה שלה דרך מס ירושה. במילים אחרות: השיקולים הפרקטיים, לא מפריעים למס הירושה להיות מקור הכנסה מוצלח במדינות אחרות, ואין שום סיבה שלא יהיה כך גם בישראל.
השאלה המוסרית מאחורי מס זה היא יותר מורכבת. אף על פי שאני בצד של יחימוביץ בעצמי, יש למתנגדי מס ירושה סיבות אמיתיות (מיסוי כפול, למשל).
לא ידעתי שלפיד מחזיק צוות שלם של יח"צ. ומצד שני זה צפוי. הרי הוא כולו בלון אחד של יח"צ.
ישרוד אני מתכוון באותו כוח פוליטי שיש לו היום, או יותר. אני חושב שאחרי שהוא סחף המונים הוא כבר עבר את נקודת השיא והוא יכול רק לרדת.
לגבי בנט- כל הכשלונות הקטנים לא הפכו אותו לברווז במטווח של התקשורת. לגבי הרב הראשי הוא יוצא גדול. אחרי שאנחנו תמיד קבענו מי יהיה הרב הראשי פתאום גם לדלי"ם יש מילה וכוח בתחום הזה. באופן אישי זה לא מעניין אותי כהוא זה ומצידי שהליצן סתיו יקבל את הקרדיט. גם ככה הרב מצגר לא נחשב לסמכות תורנית.