כמה מילים על רכישת שרתים

בשבוע שעבר העברתי את השרתים שהיו של העסק שלי (ושאותם אני מוכר, למעוניינים) אליי הביתה (חוויה ממש "כיפית" להרים משקל של יותר מ-100 קילו 4 קומות ברגל בלי מעלית). בזמן שהייתי בראש העין כדי לקחת את השרתים, פגשתי 2 אנשי סיסטם מחברת היי-טק גדולה וידועה והם הביאו שרתים לארח בחווה. שוחחנו קצת ושאלתי אותו לגבי השרתים שהביא ומה הצרכים שהשרתים האלו צריכים למלא. מכיוון שהם כבר רכשו את השרתים, לא היה אפשרי לשנות את הזמנה אך הראתי לו שלפעם הבאה, כדאי לו להסתכל על פתרונות של יצרנים אחרים, במיוחד במקרה של אותה חברה שהיתה יכולה לקבל פי 4 יותר משאבים בתוספת של … 1500 שקל ברכישת השרת, וחסכון של 2U בארון שלהם בחווה.

חברות היי-טק, סטאראפים ועוד עוברים היום למחשוב ענן במקומות כמו אמזון ואחרים, אך עדיין יש לחברות רבות צורך בשרתים, בין אם השרתים יושבים במשרדי החברה או בחוות שרתים היכן שהוא בארץ. אנשי סיסטם רבים רוכשים רוב הזמן מחשבים לעובדים ולמשימות שונות, אבל כמות השרתים שהם רוכשים היא קטנה, ורכישת שרתים שונה מרכישת מחשבי Workstation או מחשבים ניידים. יש שוני מהותי בקטגוריות, ובפוסט זה אציין מספר נקודות כלליות שחשוב לשים אליהן לב לפני שרוכשים שרתים. להל הנקודות:

גובה שרת

שרתים נמדדים ביחידות U (מבחינת גובה) ולגדלים יש יתרונות וחסרונות. אם לדוגמא אתה מארח שרת בחווה, המחיר שתשלם לאירוח של מספר שרתים תלוי בכמות ה-U שאתה שוכר (אלא אם אתה שוכר רבע, שליש, חצי או ארון שלם, ששם התמחור שונה). כיום בארץ אחסון שרת 1U נע בין 250-400 שקלים (במקרים של חברות כמו בזק, סלקום, 012 – מחיר זה אינו כולל שקע חשמל נוסף, חיבור נקודת תקשורת נוספת או KVM, צריכת חשמל מעבר למצב רגיל וכו'), לכן חשוב לקחת בחשבון מה גובה השרת שאתה רוצה לרכוש. בניגוד לנאמר בכל מיני מקומות, שרתי 1U יכולים להכיל עד 4 מעבדים ועד 1 טרהבייט זכרון בלי שום בעיה (במיוחד מעבדי AMD Opteron), כך שאם חשוב לך המחיר שאתה הולך לשלם פר U לחווה, מומלץ שתתרכז בשרתי 1U. 

מצד שני, לשרתי 1U יש חסרון בכך שאם אתה מעוניין להכניס מספר כרטיסי הרחבה (נניח כרטיס RAID משלך וכרטיס רשת/אופטי/FCOE וכו') – לא תוכל למעט הכנסה של כרטיס אחד במאוזן, כי פשוט אין מקום. בשרתים בגדלי 2U לעומת זאת תוכל להכניס 2-4 כרטיסים כאלו כל עוד הכרטיס בנוי כ-Low Porfile. 

זכרון

אין בעיה לדעת איזה זכרון השרת שלך צריך, אולם הדבר אינו כזה קל כשצריך כמות זכרון רצינית. במקרים כמו של IBM וחברות אחרות, יש צורך בהתחשבות בכל מיני פרמטרים כמו מהירות Mhz של שעון ולעיתים גם סוגי מעבד, ולכן חברות כמו IBM מציעות אפליקציות המייעצות לך איזה זכרון לקחת בהתאם לכמות שאתה רוצה, ובאיזה מהירות הזכרון צריך להיות. זכרון מיצרני חומרה אינה ערבות לכך שהזכרון הוא אכן זכרון ברמת Premium (ולעבדכם הנאמן היו כבר מקרים שזכרונות של HP, IBM, DELL נדפקו לאחר מספר חודשי שימוש) וישנם אנשים אשר מעדיפים זכרונות של חברות אחרות כמו סמסונג, Hynix, Crucial ואחרים ובמקרים כאלו יש לוודא מול נציג טכני (עדיף לא מול איש מכירות ישראלי) כי הזכרון נתמך ואם הדברים אינם פועלים, יצרן הזכרון יתן לך פתרון אחר.

חדש מול ישן

בעבר, מחירי השרתים היו יורדים לאט וזאת מהסיבה הפשוטה שלא היו התפתחויות רציניות בתחום כל שני וחמישי, אך כיום המצב שונה. אינטל (ופה ושם גם AMD) מוציאות מעבדים חדשים לשרתים באותה מהירות שהיא מוציאה מעבדים חדשים לשוק ה-Desktop והמחשבים הניידים, מה שגורם ליצרנים להוציא שרתים חדשים יותר מהר. קחו לדוגמא את HP שהוציאה רק לפני מספר חודשים את שרתי ה-G8 וכבר בודקת אצל הלקוחות מפתח שלה גרסאות בטא של G9 לשחרור בעוד פחות משנה. 

כך קורה שהיום שרת מדגמי DL360-G7 שבעבר בתצורה של 16 ג'יגהבייט זכרון עם 2 מעבדים כמו 5610 עם 2 ספקי כח ו-2 דיסקים 500 ג'יגהבייט (SATA) עולה בערך 13-15K (בשקלים), ניתן להשיג את אותו שרת בפחות ממחצית (אני מוכר דגם עם 32 ג'יגהבייט ב-5000+מע"מ) אצל מוכרים שונים, ושרתים כאלו להזכירכם, הם בני פחות משנתיים, ואפשר גם להרחיב להם אחריות יצרן עד ל-5 שנים, כך יוצא שאם אתה קונה יד שניה, אתה יכול לקנות 2 שרתים וישאר לך עודף – בהשוואה לרכישת שרת חדש יחיד.

יחד עם זאת, חשוב לראות מה אתם רוכשים: אפשר למצוא שרתים גם ב-1000-2000 שקל בארץ, אבל אז בד"כ מדובר במעבדים ישנים, חלקם ללא תמיכת VT (כך שאי אפשר להריץ עליהם וירטואליזציה), חלק גדול מהם כלל לא תומך בדיסקים SAS (כך שתצטרכו להסתדר עם דיסקים מבוססי SCSI בגדלים קטנים) ויכול להיות שתצטרכו להחליף גם מאווררים וספקים (שעבדו 4-5 שנים ברציפות). 

תוספות שצריך לרכוש ודברים שצריך לבדוק

יצרני השרתים אוהבים לקצץ בכל מיני דברים שהיו ניתנים בעבר כחלק מהחבילה וכיום יש צורך בתשלום נוסף. לדוגמא: בעבר היה נהוג לכלול בחבילת השליטה מרחוק על השרת גם אפשרות לשלוט במסך (בנוסף לסנסורים, כיבוי/איפוס/הדלקה וכו'). כיום חברה כמו HP גובה על כך עוד 100 דולר. בעבר היו דיסקים של SAS כחלק מהחבילת ברירת מחדל, כיום הדיסקים שמגיעים עם שרת (אם לא ציינת אחרת) הם SATA, ולכן חשוב לזכור: אל תצא מתוך נקודות הנחה שתקבל בחבילה את כל מה שחשבת שתקבל. בדוק היטב במפרט הטכני שאתה מקבל שהכל כתוב בצורה מפורטת. ראיתי כבר מקרים שאנשי IT רכשו שרת בעשרות אלפי שקלים וכשהם הריצו פקודות לבדוק פרטים על הדיסקים בשרת, הם הופתעו לראות שאלו דיסקים SATA פשוטים.

סיכום

אנשי IT רבים בודקים הצעות מחיר של יצרנים שונים, אולם לעיתים הם מפספסים הצעות של חברות יצרניות אחרות. לדוגמא: הרבה חברות מעוניינות לעשות קונסולידציות לשרתים פיזיים ולהפכם לוירטואליים. חברות כמו HP ואחרות מציעות פתרון באריזת 1U (או 2U) של 2 שרתים פיזיים מופרדים שנמצאים במארז אחד. לעומת זאת, אם יש לך צורך בהרצה של הרבה שרתים וירטואליים כבדים, אולי כדאי שתסתכל על פתרון Super Server של Supermicro? הפתרון הנ"ל מאפשר לך להכניס בקופסא של 3U עד 12 מודולים שכל אחד מהם הוא שרת פיזי שאתה קובע איזה מעבד וזכרון יהיו בו. זהו פתרון שיכול לגדול עם הצרכים שלך מבלי שתשקיע מראש עשרות אלפי שקלים, וישנם עוד פתרונות כאלו מיצרנים אחרים.

כשזה מגיע לרכישת שרתים סטנדרטיים, מומלץ להעיף מבט בשוק ולראות מה המחירים של יד שניה. אחרי הכל מדובר בחסכון גדול מאוד ללא הפסדים על כך שמדובר ביד שניה (היצרן ממשיך לתת אחריות בהתאם למספר הסידורי של השרת, ולא משנה אם אתה הרוכש המקורי או אתה היד השניה).

Print Friendly, PDF & Email