הבוקר קיבלנו תזכורת לטקטיקות של מיקרוסופט בשנים האחרונות לגבי כל עניין של תחרות.
פעם מיקרוסופט היתה עושה כל טריק שמופיע בספר (וכמובן הרבה טריקים שלא המציאו בספר, תשאלו את נובל, Corel וחברות רבות נוספות) כדי לגרום לחברות לצנוח מתחת לקו האדום בשורת הרווחים ולאחר מכן החברה היתה פושטת רגל או מוכרת את עצמה במחיר של גרעיני חמניות לחברות אחרות (תראו מה קרה לנובל לאחרונה).
אבל היום זה כבר לא יכול לעבוד עם כל האינטרנט, בשעה שכל זב-חוטם בעל חשבון טוויטר והחשד הכי קל לטריקים מצד מיקרוסופט מיד מועלה על ידי בלוגר כלשהו ולאחר מכן במקרים רבים נעשה Pick up על ידי אמצעי מדיה אחרים…
אז למיקרוסופט בשנים האחרונמות יש שיטה אחרת: אתה מפתח איזה משהו ומוכר אותו בהצלחה ואנחנו "חושבים" שאנו מפסידים מכך? אוקיי, אנו (מיקרוסופט) נשמח לקבוע עמך פגישה במשרדי החברה שלך, ונביא איתנו קצת ניירת.
מה זו הניירת הזו? יש לנו "במקרה" כמ עשרות אלפי פטנטים שרכשנו והוצאנו בעצמנו, ואנחנו חושבים שהמוצר שלך מפר כמה פטנטים שלנו. אנחנו חס ושלום לא מחפשים שתפשוט רגל או דברים כאלו. זו מיקרוסופט הישנה. מיקרוסופט החדשה רק רוצה שתתן לנו סכום מאוד פעוט: כמה דולרים בודדים פר תוכנה/מכשיר שאתה מוכר. באמת, לא משהו רציני…
אז מה מיקרוסופט רכשה בימים האחרונים? 800 פטנטים מ-AOL בסכום של 1.1 מיליארד דולר. ל-AOL ישארו עוד 300 פטנטים אחרי הקניה הזו.
נשאלת השאלה: למה מיקרוסופט צריכה דווקא עכשיו 800 פטנטים מ-AOL? כיום AOL היא אחת החברות הגדולות ביותר לתכנים (הם הבעלים של Huffington Post וגם של בלוגים גדולים כמו TechCrunch, Engadget ועוד), ולפני כן היא היתה אחת הרשתות הגדולות ביותר (הם היו ISP) ולפני כן הם היו רשת תקשורת למנויים.
בשלב זה לא מצאתי פירוט קטגוריות של פטנטים שמיקרוסופט רכשה, אבל שמיקרוסופט רוכשת פטנטים, בד"כ הם עושים ברכישה שימוש כלשהו, ומי שמכיר את מיקרוסופט, הם מאוד מזכירים את אפל בקטע הזה: הפטנטים משמשים ל"התקפה" – כלומר דרישה מחברות שונות (שלדעת מיקרוסופט מפרות את הפטנטים שלהם) לתשלום מתמשך, או תביעה ארוכה בבית המשפט (בד"כ בטקסס, המקום האהוב לתביעות ע"י חברות היי-טק).
אז את מי מיקרוסופט תתקוף עם הפטנטים? הימור שלי: גוגל. מדוע גוגל? כי חלק לא קטן משרותי גוגל משמש ליצירת תוכן (בלוגר, גוגל+ ועוד). מיקרוסופט מושקעת בפייסבוק, כך שמיקרוסופט לא תתבע את פייסבוק.
מערכת הפטנטים האמריקאית היא אחת המערכות הכי מוזרות שיש: אתה יכול ליישם פטנט על רעיון למרות שאין לך ביד שום מימוש או אפילו אב-טיפוס!
רוצים דוגמא? בשמחה! נתחיל בשאלה פשוטה: האם יש כיום איזו מכונה כלשהי שאיתה אפשר לנסוע קדימה ואחורה בזמן? הלוואי, אך אין כזו. זה לא מפריע למשרד הפטנטים האמריקאי להנפיק פטנט למר מרוין פולהאם על מכונת זמן! גרוע מכך, רוב הפטנטים הם "שידור חוזר" של פטנטים אחרים והבדיקה עצמה היא חפיפניקית, ובכל פעם מתגלה האבסורד איך על דברים כה טריוויאליים רשם הפטנטים האמריקאי מעניק פטנט.
אפל ידועה בכך שהיא תובעת את כל העולם ואחותו על כל דבר שבעולם. אם אקח את הבלוג הזה, אוסיף ציור של תפוח עם חץ ואקרא לבלוג "הבלוג של חץ", תהיו בטוחים שתוך מספר ימים ינחת באימייל (ובדואר רשום כנראה) מכתב מעו"ד המייצג את אפל המציין כי אני מפר סימון רשום של אפל ועליי להסיר זאת מיד. אפל גם תובעת את סמסונג על כל פיפס בגלקסי טאב, אפילו על צורתו המלבנית! מיקרוסופט כנראה רוצה לחזק עוד יותר את מסלול סחיטת הכספים ולכן כנראה בוצעה רכישה זו.
"מכתב מעו"ד המייצג את אפל המציין כי אני מפר סימון רשום של אפל ועליי להסיר זאת מיד".
רק להסיר? הלוואי! הם ידרשו ממך פיצויים ללא הוכחת נזק!
אני הבנתי שהפטנטים שמיקרוסופט התעניינה בהם קשורים למיזמי עבר של AOL שברובם נחנקו על־ידי AOL או הוטמעו בצורה כושלת בשירותים אחרים שלה. להלן מספר דוגמאות:
ICQ: פותחה על ידי מיראביליס, ואחרי שנרכשה חלקים ממנה הוטמעו לתוך AOL Instant Messenger. שתי תוכנות המסרים לא ממש פעילות כיום כמו בעבר, ולאחרונה אייסיקיו המפרפרת נמכרה לחברה רוסית במחיר נמוך משמעותית מזה שהיא נרכשה בסוף שנות התשעים. מתחרה בתוכנת Windows Messenger של מיקרוסופט.
Winamp: פותחה על־ידי nullsoft, והייתה תוכנה מספר אחד לשמע בסוף שנות התשעים. היום נמצאת בשימוש של אנשים שלא פירמטו את המחשב שלהם מאז או שזוכרים לתוכנה חסד נעורים. מתחרה ב־Windows Media Player.
Netscape: היה דפדפן מספר אחד בשנות התשעים. חיבוק הדוב של AOL כמעט חיסל את התוכנה כמה פעמים. כיום שרידיו של נטסקייפ הוטמעו בבסיס הקוד של מוזילה, שבעשור הקודם נפרדה לשלום מ־AOL לדרך עצמאית, ודפדפן פיירפוקס הוא דפדפן רלוונטי. מתחרה באינטרנט אקספלורר, ועלול להיות גם על הכוונת של מיקרוסופט לחיסול דרך בתי משפט וטרולי פטנטים.