(הערה קטנה: הבטחתי לעצמי שלא אעשה כאן פרסום בוטה לעסק, אך לצערי לא שמתי לב הפעם היכן פורסם פוסט זה ובמקום בבלוג העסקי הוא פורסם כאן. רציתי למחוק אך מיילים כבר נשלחו וה-RSS והטוויטר כבר עודכנו. מתנצל על כך).
בשבועות האחרונים תחום אחסון אתרים, בין אם זה אחסון משותף, שרתים וירטואליים (VPS) או שרתים יעודיים – רועש וגועש הרבה מעבר לרגיל "תודות" ל"פורץ הסעודי". פתאום בכנסת מדברים על תקן PCI, אבטחת אתרים וכשחשבתי שהנושא יורד מסדר היום לטובת דברים אחרים, הופיעו חדשות מסעירות אחרות: הרשות המשפטית לטכנולוגיה ומידע (רמו"ט) הוציאה צו נגד אחד הספקי אינטרנט שמציע חנות וירטואלית ורצתה לנתק לא פחות מ-1700 עסקים מהאינטרנט. בסוף ההגיון נכנס לפעולה והרמו"ט ואותו ספק הגיעו להסכמות לעבוד ביחד ולפתור את בעיית האבטחה של אותה חנות.
במהלך סוף השבוע האחרון עבדתי בשיתוף פעולה עם עו"ד יהונתן קלינגר, הוא כתב לגבי חנויות אינטרנט ומאגרי מידע מבחינה משפטית, ואני כתבתי פוסטים בבלוג היעוץ שלי מהאספקט הטכני גם מבחינת הספקים וגם מבחינת הלקוחות ובוני אתרים. מסתבר כי רבים אינם יודעים שאם לקוח רוצה לפתוח חנות אינטרנט, הוא מחוייב על פי החוק לרשום את החנות שלו כמאגר מידע ולהגן עליו, להצפין נתונים ועוד ועד היום פשוט אף אחד לא עשה את זה. אם מישהו חושב שברמו"ט הולכים לשתוק על זה, הוא מוזמן להתעורר: הם בהחלט מתכוננים בזמן הקרוב לסרוק את הרשת הישראלית ולהתחיל לשאול שאלות (לפחות ממה ששמעתי – גם את הספקים!).
זה לא סוד שבעלי חנויות רבים באינטרנט לא בדיוק אוהבים להוציא כסף על אחסון אתרי חנויות, ורבים מהם יקחו את ההצעה הזולה ביותר (זו של ה-20-30 שקל) גם אם יתברר להם שאותו ספק מעמיס חופשי על השרתי אחסון שיתופי בלי שום הגבלה אלפי אתרים (גו-דדי מומחים בזה) ואני די בטוח שספקי האחסון בארץ מלאים סיפורים על ההוא שקיבל הצעה ב-30 שקל ורצה לשלם 20 שקל (לנו אין עסק מול לקוחות קצה, רק מול בוני אתרים, מתכנתים ואנשים טכניים).
וכאן מתחילה בעיה רציינית: כל ספק מבטיח שאצלו הכי בטוח, אצלו הכל פיקס, מוגן, מאובטח, אפילו זבוב לא יכול להיכנס לחדר שרתים בכלל! אבל מבחינת אבטחת מידע, אין שום דרך ללקוח לוודא שהספק דובר אמת. יש דברים שהוא יכול לבדוק (אם יש לו ssh באחסון השיתופי הוא יכול לבדוק גירסת קרנל, הוא יכול להריץ פקודת mysql כדי לדעת גירסה אחרונה, הוא יכול ליצור קובץ php עם הפקודה ()phpinfo כדי לדעת מה מוגדר ב-PHP), אבל הוא לא תמיד יכול לדעת גירסת הפצה איזו יש שם, איזו גירסת Apache, האם יש חומת אש רצינית או שיש איזו קופסה עם חוק אחד ANY ANY? בכל זאת, מה לעשות, אצל ספקים גדולים ובינוניים הלקוחות מדברים בפעם הראשונה באיש מכירות שמבטיח את השמיים והארץ, ולא תמיד הוא יודע על מה מדובר או האם באמת יש את הדברים שהוא מציין…עכשיו עם עניין מאגרי המידע, לקוחות צריכים להתייחס לדברים יותר ברצינות (כי בסופו של דבר אם הם לא ואם יפרצו אליהם והמידע יזלוג החוצה, לקוחותיו של אותו בעל עסק יוכלו לתבוע אותו על רשלנות). צריך לשכור איש אבטחת מידע, חובה לעדכן את התוכנות של החנות/אתר ויש עוד דברים שהרמו"ט מחייבת לעשות על מנת להגן על המידע..
מכיוון שעניין מאגרי המידע לא נוגע רק לחנות וירטואלית של נעליים וחנות המשחקים של עודד, אלא גם לפורומים בינוניים עד גדולים שמאחסנים פרטי גולשים ושצריכים לפי הרמו"ט להתחיל להצפין ולאבטח את הנתונים, ואחסון שיתופי לא נותן את כל האפשרויות, ניסינו כאן ב"חץ ביז" לטקס עצה מה כן ניתן להציע ללקוחות.
אז אם אתם מחפשים שרת וירטואלי קטן לאחסן בו חומר ושגם ניתן לעמוד בתקני הרמו"ט ללא חשש, זהו הפתרון שיכול להתאים עבורכם.
מכיוון שזהו מחיר זול, סביר להניח שיבואו כל מיני לקוחות פונציאליים שירצו לרכוש, ולכן ישמספר סייגים:
- שרת זה, כמו שרתים אחרים שלנו אינו נמכר לילדים ולצעירים פחות מגיל 22
- המכירה היא לשנה מראש בלבד (ניתן להתחרט כמובן תוך 14 יום).
- אנו מבקשים מלקוחות מעוניינים לראות על אלו אתרים מדובר. איננו מוכרים לבעלי אתרי הונאות (כל הטריקים לגרום ללייק בפייסבוק, כסף קל, הימורים, שיתופי קבצים, סרטים, שרתי משחקים) ואנו שומרים את הזכות לעצמנו להחליט למי למכור ולמי לסרב (בטוחני שיש מספיק ספקים בארץ שיקבלו כל אחד).
- אין אפשרות להתקין Windows על חבילה כזו (מה לעשות, Windows 2008 עם חצי ג'יגה זכרון עוד לפני האפליקציות בקושי יזוז).
- ללקוחות קיימים – לא ניתן "לשנמך" לחבילה זו.