כמה מילים על שוק הפרילנסרים, עצמאות וטעויות

בעבר כתבתי כאן כמה מילים על שוק הפרילנסרים, ובמרוצת הימים האחרונים, בעקבות שיחות עם כמה אנשים ומקרה שקרה לי עם לקוח, החלטתי לכתוב את הפוסט הזה.

הנה בקצרה הסיפור עם הלקוח: הוא שכר מהעסק שלי שרת יעודי. הלקוח היה לקוח נחמד, סייענו לו במספר שאלות שהוא שאל במהלך השכירות עד שלפני שבוע הוא החליט שהוא מסיים את ההסכם שכירות. הסיבה שהוא סיים די פשוטה: הוא בהחלט היה מרוצה מהשרת והשרות שהוא קיבל, אבל הוא החליט להפסיק להיות פרילנסר ולעבור להיות שכיר, וכשכיר הוא לא יהיה עם לקוחות משלו אז אין לו צורך בשרת.

אותו בחור אינו היחיד שמחליט להפסיק להיות פרילנסר והוא בוודאי שאינו האדם האחרון שיחליט לעשות אחורה-פנה ולחפש עבודה כשכיר. אחרי הכל, המצב הזה של חיפוש לקוחות ועבודות באופן מתמיד, אי ידיעה מה יהיה מחר ואיך תשלם את ההוצאות השוטפות בחודש הבא – הם דברים שדי מייאשים, במיוחד אם אתה לא מוכר מספיק בשוק ואף אחד לא שמע עליך.

לפיכך אני רוצה להעלות מספר נקודות, ואם אתה הקורא חושב להיות פרילנסר, או שאתה פרילנסר, או שאתה חושב לחזור להיות שכיר, נסה לדמיין אותי כלקוח פוטנציאלי שרוצה לשכור את שרותיך והתייחס לנקודות הבאות (לפחות לאלו שמתייחסות אליך):

  1. איפה אתה? אתה מוכשר בתחומך, ממש "ספץ", שד משחת, עושה עבודה מעולה ולקוחותיך מעתירים עליך שבחים מכאן ועד הודעה חדשה. אז איך זה שלא שמעתי עליך?
    פרילאנסרים רבים מספור לא פתחו עד היום אתר על שמם, אתר שמספר עליהם, שמספר מה הם יודעים ומה התחומים שבו הם מתמחים, אתר ש"מוכר" אותם, ואני לא מצליח להבין מדוע הם לא עושים זאת. לפני מס' ימים פרסמתי מודעה ב-XPLACE שאני מחפש גרפיקאי. רוב ההצעות שקיבלתי שם אינן כוללות אתר שמציג את המציע. קיבלתי מסמכי וורד ו-PDF שמציגים עבודות, ואלו בדיוק האנשים שאני לא אשכור.
    אתר הוא הדבר שמציג אותך! זה הדבר הראשון שאני אסתכל לפני שאטרח ליצור איתך קשר. אני מחפש לראות אתר (ולא חשוב לי אם האתר בארץ או בחו"ל) שירשים אותי בידע שלך בתחום שאני מחפש. אני רוצה לדעת על עבודות שעשית, ואם אפשר גם דוגמאות קוד/גרפיקה/פרוייקטים שביצעת. אני רוצה לראות אמצעי קשר ישיר אליך ולא עוד טופס למלא ליצור קשר. אני לא צריך לרוץ לעשות whois לדומיין שלך כדי למצוא את הפרטים שלך ליצור קשר.
    כשאתה פותח אתר, אל תתקמצן ואל תפתח במקומות חופשיים כי זה לא נראה טוב. הנה קישור ל-Midphase שמוכרים אחסון + דומיין חינם ב-3 דולר לחודש! תתקין שם וורדפרס, שים עיצוב כלשהו (לא חסרים עיצובים בעברית בחינם), שים דף שמפרט עליך כמה שיותר, עוד דף של איך ליצור קשר איתך, ואולי תכתוב כמה פוסטים בתחום שאתה נותן בו שרותים, כך שהגולשים יראו שאתה מבין בתחום וגם יודע להסביר את מה שאתה מבין בו.
  2. פרסום פרסום פרסום. אתר זה דבר נחמד, אבל זה שתופיע בגוגל בעמוד 30 אומר שאף אחד לא ימצא אותך, לכן חשוב לקדם את עצמך גם בדרכים הכוללים קישור לאתר שלך. שולח מיילים? תוסיף את הקישור בחתימה. מגיב בפורומים? כלול בחתימת תגובה קישור לאתר שלך. אני פתחתי גם פורום ואתה מוזמן לפרסם את עצמך בו בחינם. ככל שתפרסם את הקישור לאתר שלך יותר, כך יגדלו סיכוייך לקבל לקוחות נוספים. תאמינו לי, אין לי השקעה ב-SEO לעסק שלי ומי שמחפש את העסק שלי או אותי מגיע אליי די מהר.
  3. רך לב? תתחיל להתקשח! לא מעט פרילנסרים הם אנשים טובי לב, נחמדים, מנומסים, ממש ילדים-טובים-ירושלים, אבל בביזנס צריך להיות מנומס-אך-קשוח. אתה הולך לעשות עם מישהו פרוייקט? מעולה. סגרת מחיר? אחלה. אתה לא מתחיל בפרוייקט עד שיש בינך ללקוח הסכם בו כתובים כל הדברים: מה אתה הולך לעשות, תוך כמה זמן התשלום, והכי חשוב: מה זה כולל ומה זה לא כולל. גבולות חייבים להיכתב בהסכם ואם הלקוח צריך אקסטרה, הוא צריך לשלם על כך. אני יכול לתת דוגמא מהעסק שלי: כשמישהו לוקח מכונה לא מנוהלת והוא מצליח לדפוק אותה והוא רוצה שאציל אותו, הוא יצטרך לשלם מחיר תמיכת חרום. לא משלם? הוא לא יקבל שרות, כי בשבילי זמן זה כסף ויש לי הוצאות לשלם. תמיד יש מקום לגמישות ויש הבדל גדול בין לקוח שיש לו אצלי 10 שרתים (שגם הוא ישלם אקסטרא אם הוא יבקש פעילות חריגה כמו ללכת לחווה לבצע עבורו משהו) לבין לקוח שמשלם 200 שקל בחודש, וכנ"ל אצלך – אם מה שהלקוח מבקש הוא משהו קטן וחד פעמי, אז יש מקום ללכת לקראת הלקוח, אבל אם זה נהפך להרגל של הלקוח לבקש ממך דברים קטנים, עגן את זה בחוזה ובקש כסף על כך. אתה צריך גם לשלם הוצאות, נכון?
  4. אחריות – אתה חייב להיות אחראי ולעמוד בלוחות זמנים שסוכמו, ואם אינך יכול, הודע ללקוח ובקש אישור לחרוג בזמנים. זוכרים שכתבתי שפרסמתי מודעה ב-XPlace? נתתי ל-2 גרפיקאים הזדמנות עם משימה פשוטה: לבנות באנר לאחת הלקוחות שלי, ולתת לי סקיצה עד למחרת. 2 הגרפיקאים לא הגישו בזמן סקיצה, אחד "מסיבות אישיות" ואחת היתה בבליינד דייט. לשניהם הודעתי שאנחנו סיימנו את יחסינו העסקיים, כי מי שלא יודע לעמוד בדד ליין ולא מעדכן אותי, לא יעבוד איתי.
    כפרילנסר אתה חייב להיות אחראי על העסק שלך, וזה אומר להוציא חשבוניות בזמן, לנדנד ללקוחות ("לא נעים" כבר מת ונקבע, זה ביזנס!) שלא שילמו (תזכור: תהיה מנומס אך קשוח), השתתף בפורומים, חפש עבודות נוספות.
    אתה קצת "רחפן"? קורה. קנה לוח פורמייקה (כמו אלו שיש בחדרי ישיבות, רק גירסה יותר קטנה) ותלה אותו בקיר מעל המסכים שלך, וכתוב שם את הדברים שאתה צריך לעשות. כך יקרה שכל פעם שתרים את העיניים מעל המסך, תראה מה אתה חייב לעשות ומהר. תאמינו לי, הטריק הזה עובד.
  5. קשיחות בתשלום: שים לב לתנאי התשלום בארץ, הם לא מי יודע מה ובמקרים רבים שוטף+30 נהפך לשוטף+60, שוטף+60 נהפך לשוטף+90, ושוטף+90 נהפך לשוטף-אולי-תקבל-כסף.  תתמקח על תנאי תשלום גם אם זו חברה גדולה. התירוצים לדחיית תשלום מגוונים: מנהלת החשבונות בחו"ל/עושה קורס הילינג/בחופשת-לידה/פוטרה, המנכ"ל בחופש ואין מי שיחתום על הצ'ק ושלל סיבות נוספות.
    נקודה חשובה נוספת: אל תיקח פרוייקטים שזמן התשלום שלהם עוד מס' חודשים ושיתפסו את כל הזמן שלך, אם אין לך כרגע כסף. עדיף למצוא פרוייקטים שיתנו לך כסף כמה שיותר מוקדם ורק כשיש לך מספיק בטחון פיננסי, קח פרוייקטים עם תשלום מאוחר, אחרת תיקלע לצרות פיננסיות.
  6. אתה חי? אנחנו עם יהודי ולוח השנה היהודי מפוצץ חגים ומועדים. גם אם אתה אתאיסט גמור ומבחינתך אלוהים זו פיקציה, שלח "חג שמח" ללקוחות לשעבר שלך, תכתוב כמה שנהנית לעבוד איתם (גם אם לא נהנית, תהיה נחמד) ותזכיר בעדינות שתשמח לעבוד איתם שוב. אתה מוזמן לעשות זאת גם בטלפון ולשאול כבדרך אגב אם יש להם עוד עבודות גם אם אתה תפוס. מקסימום – תעביר את זה הלאה לעמית שמחפש עבודה ובכך עזרת למישהו שאולי יחזיר לך בעתיד (קארמה, בטח שמעתם על זה).
  7. תעדכן מחירים: רבים חושבים שאם הם ירשימו אותי במחירים נמוכים (40-100 שקל לשעה לגרפיקאי) אז אני אשכור אותם. זו טעות, כי אלו שמבקשים את המחירים הנמוכים גם משדרים בדרך חוסר בטחון (שאדבר על כך בסעיף הבא), וחוסר מקצועיות, בשבילי זה אומר שאני אצטרך לעשות עם הגרפיקאי הזה כמה וכמה סיבובים עד שהוא יבין מה אני רוצה ממנו. גם אם יש לך שנה נסיון בתחום, תן מחיר ממוצע. אתה מפתח/בונה אתרים? גרפיקאי? תתחיל ב-120 ותטפס הלאה. זה מגיע לך!
  8. בטחון עצמי בגובה דשא: "הלקוח יתעצבן", "אני לא יודע אם אני שווה את המחיר", "אני חדש יחסית" – ושלל תירוצים אחרים שמקרינים בטחון עצמי נמוך, תשאיר אותם בבית, בתוך איזו כספת או משהו. אתה יודע לעשות את העבודה ובזמן? אז אתה שווה את הכסף (כמו שהזכרתי בסעיף הקודם)!! עבדכם הנאמן התקבל פעם אחת בטעות לעבודת מפתח PHP (אני גרוע בזה) כי הראיתי ללקוח איך לקמפל מודול PHP והוא התרשם, כך שאף פעם אינך יודע מה הצד השני יודע על התחום. הכל תלוי בך כמה אתה מכיר ויכול לספק ובכמה זמן את הסחורה.
  9. אל תשרוף גשרים: טיפ שלמדתי ממארק ידידי. גם אם יש לך ויכוח חריף עם לקוח פוטנציאלי, שמור על שפה תקינה ודיבור מנומס (כן, למרות שבא לך לדפוק לו פטיש בראש) ואל תעלה את שמו והויכוח לרשת. אני יכול לאמר שכשהתחלתי להיות פרילנסר ופנה אליי לקוח פוטנציאלי, היה לי ויכוח איתו אבל שמרנו על טונים ולאחר מספר חודשים אותו לקוח נתן לי פרוייקט עם רווח נאה. יש לך לקוח כזה שיש לך מטען כלפיו? תפרוק את זה עם הבת זוג או חבר טוב, אבל אל תפרסם את זה ציבורית.

אלו הסעיפים.

יש בארץ תחרות בין פרילנסרים, אבל יש גם לא-מעט עבודה בתחום. יש חסרונות להיות פרילסרים, אבל יש גם יתרונות רבים. ככל שתהיה מפורסם, ככל שתראה רצינות, ככל שתשתתף בפורומים ובמפגשים, כך יכירו אותך יותר והסיכוי שלך לקבל עוד ועוד עבודות – גודל, ואם תדע להתנהג נכון, הרווח הכספי שלך יהיה גדול בהרבה ממה ששכיר באותה פוזיציה מרוויח וגם דברים ששכיר לא מקבל – אתה תקבל (אתה נותן לרואה החשבון שלך את החשבונות השוטפים וחשבוניות ציודי מחשבים שאתה רוכש כדי שתקבל הכרה בחלק מהסכום מהמדינה, נכון?). תתאזר בסבלנות, עשה את הדברים וקווה לטוב.

בהצלחה וחג שמח

Print Friendly, PDF & Email

13 תגובות בנושא “כמה מילים על שוק הפרילנסרים, עצמאות וטעויות

  1. דברים כל כך בסיסיים וכל כך נכונים.
    פרילאנסרים צריכים קבוצות תמיכה ז"א חברים שמבינים את ההשלכות של להיות פרילאנסר ולא חושבים שזה רעיון מטורף ובלתי אחראי, ומבינים שכל עוד אתה מביא ערך ללקוחותיך אתה עקרונית מסודר. (שנים רבות היתה לי בעיה בתחום זה, אינני יודע איך הצלחתי לשרוד למרות זאת.)
    פרילאנסרים צריכים גם דרך לדעת (מבעד לערפל של בטחון עצמי בגובה של החיידקים שעל האדמה ושטיפת המוח של להיות מנומסים ונחמדים) מהו הערך האמיתי שלהם בעיני לקוחותיהם אפילו כשהלקוחות לא אומרים זאת.

  2. זה לא פשוט מה שאתה מציע. בניגוד לחברות של מספר עובדים, פרילנסרים עושים הכל. ולא רק זה, הם מתמודדים בצורה יום יומית עם ניסיונות ניצול, חוסר עמידה בחוזה שהעמדת בפני הלקוח, ודרישות אשר אינן חלק מהפרוייקט עצמו אבל בלעדיו לא תהיה עסקה.

    למעשה פרילנאסר עושה עבודה של לפחות 6-7 אנשים. אבל לא יכול לגבות מחיר בהתאם. גם אם אני בטוח בטריליון אחוז שאני שווה מינימום במקרה הרע 1,000 ש"ח לשעת עבודה, הרי שלא ישלמו לך בפועל מחיר שכזה, כך שגם המחיר שאתה גובה (שחייב להיות גבוה יותר ממחיר של שכיר בתחום), עדיין המחיר שלך צריך להיות מותאם למחיר השוק.

    יש לך גם הרבה מתחרים הרבה יותר גדולים ממך, אשר מוכנים לקחת עבודה גדולה כקטנה, בעוד שלך עבודה של 1,000 ש"ח נגיד לא משתלמת לכמות האנרגיה מול המחיר, לחברה אין בעיה לקחת פרוייקט שכזה.

    העניין הוא שאני רואה המון נצלנים בשוק, בייחוד בישראל, אשר מנצלים את זה שאתה קטן, ואפילו לא תמהר לבית משפט ומתחילים לשחק איתך, ועל עבודה שעשית באפריל, למרות שבחוזה כתוב שישלמו לך במאי, אתה תראה את הכסף במקרה הטוב רק באוקטובר כי ככה הם החליטו. וזה לא מפריע להם להמשיך לבקש עבודה ממך. ואתה אומר לא לשרוף גשרים, אבל אם תגיד שאתה לא ממשיך לעשות עבודה עד לתשלום, זה בדיוק מה שאתה עושה, וזה בעצם סוג של מלכוד 22.

    עוד משהו מאוד חשוב לגבי פרילנסרים -> צריך ללמוד להגיד *לא*. זה משהו שאני עדיין מנסה ללמוד, כי זה נשמע פשוט, אבל זה לא 🙂

    רוב הסביבה שאתה נמצא בה, כולל חברים, ומניסיון גם בנות זוג, לא ממש מבינים או מוכנים לתמוך בהחלטה הזו להיות פרילאנסר ולא מבינים את המשמעויות הנלוות ואת האנרגיות שזה לוקח, ורק רואים "נו אתה יכול לבחור לעצמך את הזמן ואת הלקוחות" ואתה רואה עד כמה שהם לא מבינים, או רואים את הבעיות ומה שאתה מתמודד איתו, ולמעשה כפרילאנסר אתה באמת לבד לרוב.

    אני כיום בתהליך של התפקחות מאוד קשה אודות היותי פרילנסר. אני יותר ויותר רוצה להפסיק להיות כזה,רק לא להפסיק להיות עצמאי. וזה אחד הנושאים שמעסיקים אותי הכי הרבה.כל עוד החוקים בארץ אבל ימשיכו להיות לרעת הפרילאנסרים (מ-אי ביטוח בביטוח לאומי למרות שאתה חייב לשלם לו, דרך אי הגנה משפטית מספקת – בעצם לא משנה אם אתה מרוויח 10,000 ש"ח בחודש כעסק או 1,000,000 בשנה) – תקבל אותו יחס מבחינת החוק, ולפעמים הוא יטיב עם ה1,000,000 מאשר אתך. רק כחברה בע"מ אתה מקבל הפרדה משפטית בינך לבין העסק. כלומר כל פוץ שצריך לשלם לך כסף אבל לא רוצה יכול לקחת אותך כאדם לבין משפט ולסחוט ממך כספים (לפחוות על הגנה), בעוד שכחברה יש הפרדה בין מי שיש נגדו תביעה. כאשר כל התפיסה וההבנה הזו תשתנה בישראל לטובה, יהיה כלכלי יותר להיות פרילנאסרים.

    • כתבת תגובה ארוכה, אז אני אתייחס לפי פסקאות שכתבת:

      1. נכון ולא נכון, אני תיכף אתייחס לחלק הזה.
      2. אם אתה תרצה 1000 ש"ח לשעה (כן, גם אם אתה חושב שאתה שווה את זה) אתה תהיה מובטל להרבה זמן. הפואנטה היא שהמחיר יורד ככל שכמות השעות עולה. לכן כדאי לבדוק כמה החברים/מתחרים שלך בשוק לוקחים כדי לתאם את עצמך.
      3. תנסה ללכת הפוך. תתעלם לרגע מהמחיר המוצע, תבדוק כמה שעות יקח לך לעשות את העבודה וכמה אתה תיקח פר שעה. לפעמים שווה לרדת קצת מהמחיר הרגיל שלך אם הלקוח ישלם לך תוך 72 שעות מסיום הפרוייקט וכמות השעות שאתה צריך להקדיש – קטנה. הדגש הוא לשים לב למחירים שלך.
      4. היו, יש ויהיו נצלנים, בשביל זה יש הסכמים, ובהסכם צריך להיות כתוב במפורט מה אתה הולך לעשות (אני מדגיש: במפורט! לא בכלליות!). כל דבר מעבר לזה – תשלום נוסף. לא משלמים עד זמן מסויים? יש תוספת אחוזים.
      5. לא צריך ישירות לאמר "לא", אפשר "ללכת מסביב", אפשר להסביר ללקוח שזה כרוך בעבודה נוספת ובשעות נוספות, ואז אתה נותן לו מחיר כמה זה התוספת. הוא יבקש חינם, תסביר שוב. הוא יבקש לשלם חצי מהמחיר שהצעת, אתה תהיה מוכן "להתפשר בשבילו ורק בשבילו" על 75% מהמחיר שהצעת – והנה קיבלת כסף נוסף. קשה? לא. צריך קצת סבלנות ולא להתרגש.
      6. זה כי אתה עושה טעות שרבים עושים והטעות היא לתעדף את הלקוחות על פני החיים שלך. תקבע SLA פשוט שאתה צריך להגיב ללקוח תוך שעה. "להגיב" זה לא אומר לפתור את התקלה אלא רק שהלקוח יקבל אישור שנפתחה עבורו תקלה. תקים מערכת טיקטים ששם הפניה היא במחיר X אבל שרות טלפוני עולה מחיר Y. זמן פתרון לתקלה סטנדרטית יהיה נניח 4 שעות – והנה יש לך 4 שעות לטפל בתקלה וזמן לנשום ולשבת עם בת הזוג. מי שירצה שתגיב לו תוך 5 דקות ותטפל לו בתקלה תוך חצי שעה, תן לו הצעת מחיר מאוד גבוהה שזה ישתלם לך ולבת הזוג שלך. לי היה פעם בקשה מלקוח פוטנציאלי שרצה שאני אהיה זמין 24/7 לנסוע תוך שעה לחווה ושאחזיק שרת ספייר נוסף+דיסקים+זכרון כמו השרת שלו, אמרתי לו שזה יעלה לו 18K בשקלים פר חודש. חושב שהוא לקח את זה? 🙂

      אני מבין שאתה בתהליך התפכחות, אבל יחד עם זאת, מספר שינויים יכולים להקל עליך את החיים. נכון, המצב מבחינת ביטוח לאומי הוא מצב בטטה אבל אני מאמין שזה ישתנה. אם אתה חושב / יש לך מידע שמישהו הוא טיפוס חמקמק מתשלום, אז תבנה את ההסכם לפי אבני דרך – הגעת לאבן דרך מסויימת, הוא צריך לשלם ועד שהוא לא משלם, אין המשך, וכך הוא תוקע את עצמו ולא אותך וההפסד שלך מזערי. לא חסרים פתרונות.

    • אני מאוד מבין אותך.
      לסביבה שאינה מבינה את התחום יש ראיה לא נכונה על חיי הפרילנסרים, וזה משהו שמאוד קשה להסביר ולהתמודד איתו.

      בנוגע לעניינים המשפטיים – יש פתרון מאוד טוב וברור – חוזה. תחתים לקוחות (בעיקר לקוחות חדשים ולקוחות שהגיעו אלייך לא דרך מכרים או לקוחות אחרים) וזה יפתור לך את מרבית הבעיות.

      ברגע שיש לך חוזה, העו"ד יכול להוציא מכתב מאיים שמזרז תהליכים, ואם זה לא עובד – הבית משפט יהיה לטובתך.

      • מהנסיון שלי, חוזים לא מעלים ולא מורידים כל כך הרבה.
        אמנם לא באתי בשערי בית משפט, אבל הרושם שלי הוא, שזו דרך גרועה מאוד לגבות חובות. הרבה בזבוז זמן, הרבה בלבול מוח, הרבה כאב ראש, הרבה עצבים, לחץ דם גבוה.
        ומצד שני הרווחתי לא רע מהסכמים שנחתמו בתקיעת כף.
        היה לי לקוח שפשט את הרגל ולא שילם לי את חובו, אבל היה לי ציוד שלו, שהיה שווה יותר מהחוב הכספי, והציוד נשאר אצלי ושימש אותי.

        המפתח הוא לעשות עסקים עם הגורמים הנכונים. אם יש לך הרגשה שמישהו לא ישלם לך תוך זמן סביר, אל תעשה איתו עסקים.

        • זה הפתרון האולטמטיבי, אבל לא כולם יכולים לזהות לקוחות בעיתיים.

          ודווקא מהניסיון שלי כשיש חוזה, יש מינימום בעיות. במקרה הכי גרוע אתה פונה לעו"ד והוא מטפל בשאר הדברים.

  3. פטנט שעבד לאחי
    נתן ל+30 מחיר מסוים, ל+60 מחיר קצת יותר גבוה ול+90 מחיר קצת קצת יותר גבוה וכו'
    עברת את היום האחרון של ה+30 ולא קיבלת כסף? אין בעיה, המחיר קפץ עברת הרגע ל+60
    וכן הלאה וכן הלאה.

    • זה יעבוד אם יש לך כסף לחיות ממנו כל התקופה הזאת.

      אני דווקא מציע לעשות סעיף בחוזה – במידה ויש איחור של X ימים יש ריבית מסויימת על התשלום. דברו על זה עם עו"ד – יש נוסח קבוע לזה ובד"כ עושה את העבודה.

  4. לפרסם עבודות גרפיקה ב40 ש"ח לשעה, זה לא הגיוני , אני קורא מכאן לכל הגרפיקאים לא לחשוב פעמיים על מחירים כאלו,

    ואני לא נוטה להסכים עם בום בולונט לגבי שוטף+

  5. שלום
    יש לי שאלה
    ביצעתי מיתוג לתערוכה עבור לקוח והטעות שעשיתי שלא סיכמתי איתו מחיר
    עכשיו שלחתי לו גמר חשבון והוא לא מוכן לשלם לי את הסכום שדרשתי ממנו.
    מה עלי לעשות????

    • לנסח לו מכתב יפה שהכל נעשה ברוח טובה ואתה מעדיף לעבוד איתו בעתיד, ותנסה להתייחס אל טענותיו מדוע הוא לא חושב שהמחיר הוגן.
      לא יעזור – פנה לעו"ד שינסח מכתב.

  6. אני עובד כפרילאנס בתחום ואני חווה את רוב הדברים שדיברת עליהם, כאן, תוך כדי גם מצחקק משום שמבין בדיוק איזה תהליך גם אתה עברת.

סגור לתגובות.