ביהדות יש מנהג (שהועתק גם לשאר הדתות) לאמר שיבחו של אדם לאחר שנפטר במהלך ה”שבעה”. המנהג הזה נמצא גם במקומות אחרים חוץ מדתות מונותאיסטיות כי זה משהו שנראה מתאים. יש כמובן אנשים “לוחמי חופש” אינפנטיליים כמו ריצ’ארד סטולמן שהחליטו לפתוח ג’ורה מפגרת מיד אחרי שג’ובס נפטר.
החלטתי גם אני לכתוב פוסט לזכרו של סטיב ג’ובס, רק פוסט שהוא יותר טכני בשיבחו של ג’ובס.
סטיב ג’ובס היה גאון לא רק בשיווק, אלא גם בחשיבה ותכנון העתיד הטכנולוגי מבחינת מחשבים (ומאוחר יותר בציודים אחרים). מבחינה טכנית, מי שפעם לדוגמא פתח אפל 2 ראה סדר מופתי אפילו בעיצוב לוח האם, עם כפתורים במיקומים הנכונים והנגישים.
כשסטיב ג’ובס הציג לעולם את ה-מק (ולפניו את ה-LISA שלא הצליח), הוא הציג לעולם לא רק משהו שכרוך באייקונים ובעכבר, אלא הציג לעולם חוויית משתמש אחרת מההתחלה ועד הסוף, וזה כולל שרות תמיכה מקיף וטוב. אייקונים ועכבר אינם כל הסיפור וזה יכול ללכת מאוד גרוע (אתם מוזמנים להיזכר ב-Windows לגרסאותיו כמה היה “יציב” וכמה תמיכה טובה קיבלתם). החוויה לוותה בעיצוב מושך עין מבחינת החומרה עצמה (בניגוד לחברות מתחרות רבות אחרות שהציגו דברים משעממים). לאחר שסטיב ג’ובס חזר הוא המשיך את המסורת של הצגת מערכות חדשות ומושכות עין ואפל עברה ממצב של כמעט חדלון לרווח ולגדילה.
סטיב ג’ובס לא היה המעצב הראשי כשהוא חזר (את התפקיד הזה עשה ג’וני אייב), אבל לו היתה המילה האחרונה והוא החליט על כל פיפס, ובמקרים רבים הוא גם זה שקבע את העתיד בחומרה. הוא זה שהכניס במק ישירות את כונן ה-3.5 אינטש (במק הראשון) והוא גם היה הראשון להעיף אותו, הוא היה גם הראשון שהחליט כסטנדרט לזרוק את הכוננים האופטיים במחשבים ניידים של אפל כי בעידן של תקשורת מהירה, אין צורך בכונן תקליטורים, כמו שהוא היה הראשון לאמץ סטנדרטים חדשים כמו USB וגם ידע לעבוד בשיתוף פעולה עם מתחרים כמו SONY כדי ליצור את סטנדרט ה-Fire Wire (סוני כמובן קראו לזה בשם הגיקי IEEE 1394b) ואחרי כמה שנים לבעוט לסוני בפרצוף (בסירוב להכניס את כונני ה-Blu Ray בגלל כל מיני תנאים שג’ובס לא אהב).
לג’ובס היה אומץ שלא היה לאף מנכ”ל, והוא שינה פלטפורמת מעבד מספר פעמים. כשהוא לא היה מרוצה מהביצועים וההתקדמות של המעבדים ממוטורולה, הוא עבר ל-IBM וכש-IBM לא סיפקו את הסחורה הוא לא היסס לעבור לאינטל. בכל פעם אפל שמה “שכבת תואמות” (שהחזיקה בין גירסה ל-2 של גרסאות מערכות הפעלה). כמה חברות אתם מכירים שיש להם את האומץ לעשות זאת? אני לא מכיר אף חברה אחרת.
כשג’ובס הכריז על האייפון, הוא הראה מכשיר שונה שהדהים את העולם והצעיד את אפל לרווחיות מדהימה עד היום. המתחרים (כולל נוקיה, סוני-אריקסון, מוטורולה ואחרים) ידעו היטב על טכנולוגיית מולטי-מגע, על טכנולוגיה קפסיטיבית (החברה שהמציאה באופן מסחרי את ה-Multitouch נקראה Fingerworks והיא הדגימה את המוצר עוד בשנת 2000, ורק ב-2005 אפל קנתה אותה וביססה את המכשירים שלה על טכנולוגיה זו), אבל אף אחד לא חשב לאמץ את הטכנולוגיה. כולם “נתקעו” על שיטת הסטיילוס, על העתקת מסך ה-Windows (במקרה של Windows CE / Windows Mobile) מה-PC בלי לקחת בחשבון שצריך מחשבה אחרת לחלוטין למכשירי כף יד כאלו ואפל הציגו את הגישה השונה שכללה שכתוב מאסיבי של OS X עבור מכשיר טלפון חכם / נגן מדיה חכם כולל GUI שונה לחלוטין מהדסקטופ. המתחרים צחקו על אפל ולא הציגו במשך זמן רב פתרון המתחרה בצורה טובה מול אפל ומה קרה? מיקרוסופט נפלה לאחוזים בודדים בשוק, נוקיה כמעט מחוסלת ואחראים שאימצו את אנדרואיד המתחרה מצליחים לכבוש נתחים מסויימים בשוק.
ג’ובס לקח גישה שונה לחלוטין בכל המוצרים. הוא הסביר בשפה מצויינת לקהל מה אפשר לעשות עם המכשיר, כמה קל להשתמש בו, כמה הדברים זורמים וחלקים, במקום להתמקד באיזה מעבד ואיזה צ’יפ כזה וכזה יש בתוך המכשיר – וזה עבד!
אם יש אדם שידע לקלוע לטעם של המשתמש הממוצע, לתת לו את מה שהוא רוצה ולהלהיב את הלקוחות – זה היה סטיב ג’ובס עם אפל. איזו חברה נוספת מצליחה להיכנס למהדורת החדשות הרגילה כשהיא מכריזה על מכשיר חדש? אף אחת. כשמיקרוסופט מכריזה על מכשיר חדש או על מערכת הפעלה החדשה, האזרח הממוצע מפהק. כשג’ובס הכריז, כולם שמעו על כך.
העולם איבד אדם שעם כל חסרונותיו היה נביא טכנולוגי ואיש שיווק מבריק שגם אם לא אהבת את המוצרים שלו, היית מתלהב מלראות אותם ויזואלית ועבדכם הנאמן התלהב לא פעם ולא פעמיים על מוצרים של אפל. ג’ובס הוא האדם היחיד שהצליח להעמיד בשורה את כל חברות הסלולר בעולם ולהכתיב להם את כל התנאים: הפרסומות יהיו אותם פרסומות בכל העולם (למעט השפה), אף חברה לא יכולה להדביק את הלוגו שלה על המכשיר, אף חברה לא יכולה להדביק GUI זוועתי על המכשיר, אף תוכנה של היצרן לא תיקח שליטה על הטלפון ואין טריקים לגרום ללקוח ללחוץ בטעות על כפתור שיתחיל לחייב אוטומטית את הלקוח בגלישה במחיר מטורף – וזה עבד ועובד על היום, והמספרים מראים זאת: אפל היא בין החבריות הרווחיות ביותר בעולם והמלעיזים מחפשים עוגני הצלה שונים.
נוח על משכבך בשלום, סטיב ג’ובס.
שלום,
נראה לי שבאמת קשה להתווכח עם היכולת המרשימה של האיש. הבנה של הצרכים החשובים, אומץ לדבוק בקול הפנימי וראיה שכוללת את האספקט הטכנולוגי, העסקי והאנושי. כל זה יחד עם כשרון הופעה גדול ויכולת לדבר באופן מאוד אנטילגנטי אבל עדיין מאוד מובן.
כל זה יופי טופי אבל חשוב לא להתעלם מהאספקט האתי. תפיסת העולם העקבית של האיש לא כיבדה את החופש של המשתמשים במוצריו. הגישה שלו היתה תמיד פטרנליסטית. המשתמש במוצריו תמיד יהיה תחת שלטון עריץ שידאג לצרכיו באופן יעיל מאוד.
אולי אפשר להשוות אתו לשלטון סנגפורי לעומת דמוקרטיה כמו שיש בישראל. בסינגפור יש הרבה פחות בלגן, הדברים זורמים ביעילות אבל אין *חופש*.
לחוסר החופש יש השלכות מרחיקות לכת. זה לא מקרי שהתרומות הגדולות ביותר לאנושות, השגשוג, הצמיחה התרבותית, הגילויים המדעיים צומחים בחברות חופשיות. אולי צפון קוראה ודרום קוראה זו דוגמה יותר טובה..
חבל שלא למדתי יותר הסטוריה..
למרות שאני רואה את עצמי כפעיל תכנה חופשית, לא לכל אחד זה מתאים. המשתמש הממוצע לא צריך או רוצה בחירה לרוב. להשוות מכשיר טלפון לממשל דיקטטורי זה דבילי ולא תואם את המציאות.
קל להאשים חברה מצליחה בכך שהיא פועלת לא נכון, אבל תראה לי חברה אחת שנותנת חופש למשתמשים שלה ומצליחה בזכות זה.
אם אתה רוצה דוגמאות קצת יותר קרובות אלינו, קח את אובונטו מול פדורה.
דור.
שכחתי לציין שסטיב ג'ובס היה גאון ויחיד במינו ומסקרן מאוד לראות לאן מועדות פניה של החברה עכשיו, בינתיים העתיד נראה שחור.
דור.
פוסט מעולה. כתבת שהוא טכני, אבל בתור בנאדם שלא מתמצא כל כך בארכיטקטורה של חומרה מודרנית , הרגשתי שהוא ממש זורם וקל להבנה.
אני רק לא ממש מסכים לגבי אנדרואיד, הבנתי שמבחינת נתח שוק הוא נמצא בערך באותו מקום של iOS ואפילו יותר, אבל אם מדברים רק על יצרנית מכשירים אחת, נדמה לי שאתה צודק.
אני יודע דבר אחד.
ברגע שראיתי לראשונה בחיי את האייפון ושיחקתי בו דקה וחצי- ידעתי שיום יבוא וארכוש אותו…
וזה מה שקרה לכל המיליונים שרכשו אותו.
ואני בטוח שאם היה גישה לכל אחד לשחק במק שעה (לי עוד לא יצא) אז ווינדוס הייתה עפה לכל הרוחות כבר מזמן.
לגבי המק – אצלי זה לא עבד. מערכת הפעלה מעצבנת לטעמי. פחות נוחה אפילו מחלונות XP ומ-KDE 🙂
ונדמה לי שאפשר להיכנס לכל אפל-סטור ולהשתמש במקים שבתצוגה בלי הגבלת זמן.
מאוד מעניין. יש טענה רווחת ברחוב שאף אחד לא עובר ממק לווינדוס.
ולמה היא מעצבנת?
חץ: אני לא מבין, איך אדם שמתפרנס בסביבה של תוכנה חופשית, יכול לקרוא לסטולמן "אינפנטילי".
כמובן שהאדם אינו מושלם, ואולי יש לך בעיה עם זה שהוא בחר לא להלל את סטיב רק בגלל שזה עתה נפתר, אבל מפה ועד "אינפנטילי" הדרך רחוקה מאוד.
גם אם אתה לא מסכים לחלוטין עם הגישה של התוכנה החופשית, אתה חייב להודות שלינוקס, Apache וכלים רבים אחרים חייבים את קיומם לא פחות לעבודה האידאולוגית של ריצ'רד מאשר לעבודה הטכנית של המפתחים שלהם.
כן, אני יודע ש-Apache אינו חלק מפרויקט GNU, ואפילו לא מכוסה ברישיון GPL, אבל הוא עדיין תוכנה חופשית, וישנו ספק רב אם הוא היה קיים אם לא היה איש שמקדם את רעיון התוכנה החופשית בצורה כה רצינית וזמן רב כ"כ.
דור: להיות פעיל תוכנה חופשית לא מתאים לכל אחד.
אבל שימוש בתוכנה חופשית, אין פירושו להיות אדם טכנולוגי או בעל עקרונות. להפך, תוכנה חופשית מתאימה לכל אחד ורק בזכות הבחירה.
אני אתן לך דוגמה אישית, אבל פשוטה: אמא שלי היא אדם שלא מסתדר עם טכנולוגיה.
לתפעל מחשב שמריץ Windows היא פעולה מסובכת עבורה, אבל היא עדיין רוצה לגלוש ברשת, להתכתב במייל ועוד.
הפתרון: EEE PC שמריץ לינוקס, אך שם מעליו ממשק מופשט ביותר (של Asus).
אם לינוקס לא היית תוכנה חופשית, ממשק כזה לא היה אפשרי, וגם אם היו מנסים ליישם אותו על גבי Windows זו היית חצי עבודה כי את הממשק המובנה של Windows אי אפשר להוריד (גם אם אתה חברה רצינית כמו Asus).
בנוסף, אל תחשוב שהכל פשוט ב-iPhone. החלפת צלצול היא סיפור. פתיחת חשבון iTunes ללא כרטיס אשראי היא סיפור.
העברת תוכן מיותר ממחשב אחד כמעת בלתי אפשרית.
אבל, חשוב להבין שחוסר החופש ב-iPhone הולך הרבה מעבר ל-"אי אפשר להחליף rom" או "אי אפשר לקבל root".
הוא הולך לדבר הכי בסיסי: מה מותר למשתמש להריץ, ומה מותר למפתח לכתוב.
בתור מפתח, אני רואה בזה פגיע עקרונית בחופש העיסוק שלי. עצם הרעיון שאני יכול לרכוש חומרה במיטב כספי ולא אוכל להריץ עליה תוכנה שכתבתי בלי להתחנן בפני גוף חיצוני כלשהו מחליא אותי.
אבל, בעוד שאפשר לפסול אותי כמיעוט, הפגיעה הזו היא לא רק במפתחים.
היא גם במשתמשים הכי "פשוטים": ב-Apple לא רצו לאשר Google Voice לקוחות לא קיבלו Google Voice.
ב-Apple לא רצו לאשר Flash לקוחות לא קיבלו Flash.
כמה פעמים אנחנו אומרים שהמשתמש הפשוט לא יהיה מוכן לוותר על דברים שימושיים שהוא אוהב רק כדי להשתמש במערכת הפעלה חופשית?
אז למה זה הגיוני לחלוטין שמשתמשים יוותרו על זה תמורת צעצועה נוצץ?
אין ספק, שלסטיב מגיע כבוד על מה שעשה, אבל לא כל מה שהוא עשה צריך להלל.
2 דברים:
1. אני דיברתי על ריצ'ארד סטולמן כאדם פרטי שכותב באתר שלו. לא לצד הציבורי שלו כמוביל ה-GNU.
2. הפוסט היה מעין "פוסט הספד". מי שקורא את הבלוג שלי יודע שיש לי המון דברים לאמר נגד אפל, אבל בפוסט שמספידים עוזבים לרגע את הצדדים השליליים.
בגדול אחרי 5 דקות שימוש בווינדוס אתה מבין אינטואיטיבית את החסרונות שלה…
אבל באייפון, רק אחרי שאתה מתפעל מהכל וקונה, אז תכלס אתה מתחיל לקלל. למה כ"כ קשה להעביר שירים? תמונות? מסמכים? (אני מקליד עליו מידי פעם ותמיד מתקשה להעביר את הטקסט המוקלד בצורה נוחה וללא האימייל) ואיך בכלל רואים עליו סרטים???….
מה לגבי אף אחד לא עובר מלינוקס לווינדוס ?
טענה דומות סיבות שונות
ריצ'רד סטולמן נקט עמדה שאינה נעימה לרוב הישראלים, ומאז כל אנשי ה"חופש" (למשתמשים מהמוצא הנכון) לא מחמיצים שום הזדמנות לזרוק לכיוונו השמצות ילדותיות.
מישהו אמר אינפנטילים ?
יורם, דיברת על הפוסט או על תגובה של אחד המגיבים כאן?
על הפוסט
אני מסכים עם התיאור של ג'ובס כמנהל, אבל כמעט כל רעיונות המחשוב נוצרו ע"י אחרים.
אפילו ה Apple II ( וגם Apple I) תוכננו בשלמות ע"י איש Apple אחר בשם Steve Vozniak.
תיארתי את הגאונים האמיתיים כאן:
http://routing.co.il/blog/2011/11/14/%D7%9E%D7%99-%D7%91%D7%90%D7%9E%D7%AA-%D7%94%D7%9E%D7%A6%D7%99%D7%90-%D7%90%D7%AA-%D7%94%D7%A2%D7%9B%D7%91%D7%A8/
יובל