לפני מס’ חודשים הוציאה חברת RIM (יצרנית הבלאקברי) את ה-Playbook, התשובה של RIM ל-iPad של אפל. מה היצרנית לא הבטיחה לגבי ה-Playbook: שהוא זריז כ-שד, הוא פועל על מערכת הפעלה מתקדמת QNX, הוא תומך ב-Flash ו-Air, הוא קל משקל, ובקיצור הוא ה-דבר הבא..
הדגמות המכשיר נראו מבטיחות. הוא הודגם בכנס של All things D והקהל אהב את המוצר, עד שהתחילו להגיע הסקירות על המכשיר (כאן, וכאן) והחלו לחשוף מציאות לא נעימה במיוחד: בעיות ניהול זכרון (שתוקנו בעדכוני תוכנה חלקית), כפתור Power שקשה למצוא וקשה להפעיל, ועוד כל מיני בעיות, אך מה שהפתיע את רוב הסוקרים זה שלמכשיר לא רק שאין חיבור 3G (בשביל לגלוש אתה צריך להתחבר ל-wifi או לשדך את המכשיר לטלפון הסלולרי שלך) אלא משהו אחר ומפתיע לחלוטין…
אין תוכנת אימייל ואין תוכנה ליומן. הסיבה (התמוהה מאוד) שאין? כי ב-RIM חשבו שזה שיש לך יומן ומייל בטלפון ה-Blackberry שלך, זה יספיק, ואם יש לך את הטלפון שלהם, אתה יכול לחבר אותו ל-Playbook ולקבל מסך של היומן והדוא”ל. מה אם למישהו יש בכלל טלפון אנדרואיד או אייפון? בעיה.. שמישהו יארגן לך איזה ממשק וובי או תיקח שרות GMAIL או משהו..
מבחינת שווי כספי של המכשיר, ב-RIM גם טעו והחליטו לתמחר אותו כאילו היה iPad או גלקסי TAB, כאשר המחיר הוא $500 ל-16 ג’יגה, $600 ל-32 ג’יגה ו-$700 ל-64 ג’יגהבייט. לא חשוב ש-iPad עוקף בסיבוב כל מה ש-Playbook יכול להציע, שלא לדבר על מסך יותר גדול וכמות אפליקציות מאוד מרשימה. את צמד המנכלי”ם זה לא שכנע.
ועכשיו נודע כי RIM בצרות גדולות עם ה-Playbook. הם תקועים עם 800,000 חתיכות שעדיין לא מכרו אותם לשום ספק, ו-700,000 שכן מכרו לספקים, הולכים לחזור ברובם ל-RIM מהספקים כי אף אחד לא מספיק אידיוט לקנות Playbook במחיר שווה למתחרים, בשעה שהמתחרים עוקפים בכל דבר את ה-Playbook. צמד המנכלי”ם יאלץ לחשוב איך למכור את המלאי הענק הזה. הממ.. הם רוצים להעתיק את השיטה ש-HP עשתה עם ה-Touchpad אולי?
לו צמד המנכל”ים היה קצת לומד מטעויות העבר של אחרים, אולי הוא היה מפיק לקחים ולא מוציא מוצר כזה כושל. לדוגמא: ב-2007 חברת Plam הוציאה את ה-Foleo שהיה בעצם מחשב נייד “טיפש” שהיה מתחבר למכשיר PALM שלך והיא מציג לך אפליקציות בצורה מוגדלת ודפדפן אופרה, ואת זה היה הצרכן צריך לסחוב אם הוא היה רוצה לגלוש. כמובן שאף אחד לא קנה את זה ואחרי 3 חודשים PALM עצרה את היצור של הגרוטאה.
דוגמא נוספת היא התמחור: אתה לא מוכר מוצר מתחרה למוצר המוביל אם המוצר שלך נותן פחות מהמוביל (גודל מסך, כמות אפליקציות וכו’). אם אתה רוצה להתחרות, אתה צריך לבקש פחות מהמוביל, והנקודה הכי חשובה: אם יש לך כמות ענקית של לקוחות נאמנים למוצרים שלך, אתה לא דופק אותם עם השטות של חוסר אפליקציות מייל ויומן! אבל אחרי הכל מדובר ב-RIM, חברה שמשחררת מוצרים ועוברת מגירסה אחת של מערכת הפעלה לגירסה שניה ולעזאזל התאימות. אז לא תהיה תאימות וכל האפליקציות שלקוח ותיק קנה לא יפעלו על המכשיר החדש.. אז מה?
בקיצור חברים, אני מאמין שבקרוב שוב נראה מבצע חיסול כמו שקרה עם Touchpad. טכנית המכשיר לא רע, כך שאם ימכרו אותו ב-100$ נראה לי שששווה לרכוש אותו. אני מאמין שגם שם תוך זמן קצר יהיה אנדרואיד.
זה בעיקר חבל וכואב לראות איך התחירות הולכת ומתמעטת בעקבות טעויות פטאליות של אנשים שאמורים להיות מובילים בתעשיה.
קודם נוקיה בסדרה איומה של טעויות אסטרטגיות שנובעות למרבה הפלא מחוסר היכולת להבין לאן השוק הולך (וזאת חברה שעשתה פעם נעליים, כן?) ועכשיו RIM שהדהירה אל עבר הטרנד הטפשי הנוכחי גרמה לה לסטות מה-CORE BUSINESS שלה -מכשירים עסקיים.
אז מה אפשר ללמוד מזה? כולם רוצים להיות אפל וחבל שכך כי לא חייבים. לא רע להיות מוביל בתחומך גם אם אתה מוצר נישתי.
ומה עוד אפשר ללמוד? שכנראה המנהלים הבכירים ביותר, שמקבלים משכורות עתק ועושים MBA בפ*קינג הרווארד עושים בסוף טעויות מביכות הנגועות בחוסר הבנה טוטאלי של השוק והתעשייה.
הפוסט מצויין!
מה שמצחיק בעובדה שלא היה ישום למייל,
זה שבלקברי פשוט לא חשבו מה הם מוכרים לצרכן עד הסוף.
תחליף לבלקברי? אביזר משלים? מסגרת דיגיטלית? עב"ם?
חוסר יישום מייל מוכיח שהם כולה העתיקו את הרעיום של האייפד בלי להפנים מה הם רוצים למכור לי.
והם כ"כ טעו.
כי אפילו האייפד לא מקבל דוא"ל כמו שצריך בפוש.
ואם הם היו מנצלים את הייתרון שלהם בזה, אז נכון שבהתחלה לא היה להם אפליקציות טובות והכל,
אבל מי שהיה קונה את המוצר היה מקבל מוצר טוב שעושה את מה שהיצרן התחייב!
נקודה למחשבה: כשהאייפוד טאץ יצא, האפסטור לא הייתה קיימת!
אפל מכרו אייפוד טאץ בתור מוצר עם חווית שימוש יוצאת דופן.
רק אח"כ הם הקימו את החנות אפליקציות…
והמכירות היו בעננים מייד בהשקה.
ההבדל ברור.