בשעה טובה החלטתי גם אני להצטרף לגל משתמשי הטאבלט. חיפשתי בשבועות האחרונים איזה טאבלט לרכוש, לאו דווקא מתוך מטרה של שימוש ישיר במה שהיצרן נותן אלא כמכשיר ל-Hacking ברמה כזו או אחרת. לאחר שחיפשתי זמן רב משהו זול (יחסית) ועם מפרט טכני לא רע, מצאתי שה-Nook מתאים לי והזמנתי אותו.
(הערה קטנה לקוראים שאינם מתמצאים במושגים: Hacking, בניגוד לשמועה הרווחת, אינו מושג שבמקור מדבר על פריצה לשרתים, בנקים ודברים כאלו, אלא “לפרוץ” לציוד משלך או של אחרים [ברשות כמובן] על מנת להוציא יותר מאותו ציוד).
קיבלתי אותו הבוקר והתחלתי לשחק איתו, ולהלן הממצאים:
אם לא ראיתם את הטאבלט במציאות, אז אפשר לבשר לכם שהוא קטן. כמה קטן? כמו הגלאקסי TAB של סמסונג. המכשיר עצמו מעוצב בצורה נאה עם פלסטיק שנראה כמו גומי בכל החלק האחורי ומסביב למסך. המסך עצמו הוא מסך בהחלט מעולה ברזולוציה של 1024X600 והוא מסך מסוג IPS, כמו שיש במתחרה הגדול שלו, ה-IPAD.
מבחינת כפתורים, אין הרבה: כפתור הדלקה, 2 כפתורי ווליום, וכפתור פיזי של Home בצורת האות n. יש כניסה לאוזניות וכניסת כרטיס מיקרו SD שנמצאת בחלק האחורי שמכוסה ע”י פלסטיק ומחוזק ע”י 2 “גומיות”, היכן שישנה מעין “אוזן” חלולה (מה שרואים בתמונה כאן למטה משמאל). בתחתית המכשיר נמצאת כניסת מיקרו USB (לי נראה שהחיבור קנייני. ניסיתי לחבר את הכבל הזה לנוקיה E72, הוא לא נכנס). נקודה חמודה: בכבל החיבור שלו למחשב ישנו LED המסמן סטטוס כמו טעינה (נדלק בצבע צהוב) או טעון (ירוק). הכפתורים הסטנדרטיים של אנדרואים (אחורה, חיפוש, תפריט) אינם נמצאים למעט מקש ה-Home, ואפשר “לעקוף” זאת בכך שמתקינים תוכנת Soft keys שנותנת עיגול קטן שכשלוחצים עליו, מקבלים את התפריט של הרביעיה.
ה-Nook Color מבחינת “ברזל” הוא מכשיר שלא כל כך מרשים: מעבד 800 מגהרץ, עם 512 מגה זכרון RAM וזכרון פלאש פנימי של 8 ג’יגהבייט והוא מצוייד במעבד גרפי חלש של PowerVR SGX530. מי שמתכנן להשתמש בטאבלט הזה כמפלצת מדיה לצפיה בתוכן HD בפורמטים כמו DIVX כמו MKV הפופולריים, כדאי שירד מהעץ: ניסיתי לנגן פרק מסידרה שהיה מקודד עם XVID באיכות סטנדרטית (מהקבצים בגודל 350 מגהבייט) והמכשיר העיף פריימים מכאן ועד הודעה חדשה. יש לו תמיכה טבעית ב-Codecs מסויימים ועל כך (כמו שאר המפרט) תוכלו לקרוא בהרחבה כאן.
מבחינת חיבוריות לעולם: למכשיר אין Bluetooth (כלומר יש אבל הוא מבוטל בגלל דרייברים.. אמרתי שלקחתי את המכשיר הזה לשם Hacking?), והוא תומך ב-WIFI בסטנדרטים B/G/N. אין לו מקום ל-SIM ואין לו חיבור סלולרי כלשהו.
הסוללה של המכשיר עובדת יפה: B&N מצהירים על 8 שעות עבודה (עם WIFI מכובה), הגעתי בערך ל-5 שעות עם WIFI. מכובד.
תוכנה: אפשר לאמר שהמכשיר הזה “מבוסס אנדרואיד” ולא “מכשיר אנדרואיד”. מה ההבדל? מכשיר אנדרואיד נותן לך את כל (או רוב) הפונקציות של אנדרואיד ואולי “שכבה ידידותית” מעליה כמו ה-Touchwiz של סמסונג או Sense של HTC. במקרה של Nook Color היצרן לקח את המינימום שבמינימום של אנדרואיד ושיכתב את הכל בצורה קניינית מלמעלה עד למטה. אין מסכי Setting סטנדרטיים, ה-Launcher קנייני וגרוע (הוא לא יודע להתעדכן אם התקנת תוכנה חדשה אלא אם תפעיל את המכשיר מחדש), וכמות האפליקציות שמגיעות עם המכשיר היא מאוד קטנה: תוכנת קריאת ספרים, תוכנת רכישת ספרים, דפדפן, משחק שח, סודוקו, גלריית תמונות, מייל וזהו בערך. אין אפשרות להתקין שום תוכנה נוספת.
ה-Nook Color עצמו מציג את הספרים בצורה לא רעה ויזואלית, אבל חסרים לקורא פונקציות רבות, כך שבהשוואה מול Kindle, ה-Kindle עוקף בקלילות רבה. גם מגוון הספרים לא כזה מרשים (ניסיתי לחפש מספר ספרים על לינוקס, PHP, וספרות פנטזיה כמו הארי פוטר. את רוב הדברים לא מצאתי). ישנה אפשרות “להציץ” בספר לפני רכישה, אבל אז תקבל את ה-10 עמודים הראשונים ותו לא. כמו שאמרתי – ה-Kindle מנצח כאן בגדול.
מבחינת Hacking: מדובר במכשיר עם אנדרואיד 2.1 עם כל הצרות והמגבלות שלו. החבר’ה ב-XDA-Developers מאוד אהבו את המכשיר וממצב שהגיעו תוך יומיים מהיציאה שלו ל-Root הגיעו למצב שאינך צריך לדעת מאומה בשביל לפרוץ לחלוטין את המכשיר: כל מה שעליך לעשות הוא לקחת קורא כרטיסים, כרטיס מיקרו SD, להתקין עליו אימג’ שנקרא Auto Nooter, להכניס את הכרטיס מיקרו SD ל-Nook Color, להפעיל אותו מחדש, להמתין בערך דקה (לא רואים כלום על המסך באותו זמן), ולאחר מכן תקבל מסך Greeting שונה עם מספר אפליקציות נוספות ובראשן ה-Market, יוטיוב, מצב Super User, ו-Busybox, יומן, מחשב כיס, ג’ימייל, מולטי טאצ’ באפליקציות מסויימות (אם כי לא בדפדפן), ועוד תופינים שאפשר לראות כאן, כלומר כל התהליך יקח בערך 5 דקות ובסופו של דבר ה-Nook Color נהפך למכשיר אנדרואיד מהשורה.
המכשיר (לאחר פריצה) תומך כמובן ב-ADB, מה שאומר שניתן לחבר את המכשיר ולהתחיל לתת לו פקודות ישירות כמו push ו-pull להעתקת קבצים מ/אל ה-Nook Color, אפשר לעשות reboot ועוד הרבה דברים שתוכנת ADB המעולה נותנת. אגב, כשאני מסתכל על ADB עם הטאבלט, אני יכול בהחלט לדמיין מצב שיכול להתאים לחברות בו ניתן לתת טאבלטים לאנשי שטח עם אפליקציות מסויימות: ה-ADB “זועק” לשימוש בסקריפטים להתקנה והסרה של דברים תוך “דחיפה” של הגדרות בקבצי XML. המכשיר הזה ספציפית יכול להתאים מכיוון שהוא מצליח “לסחוב” יום עבודה סטנדרטי עם הסוללה המובנית שלו.
עברית: כאן אפשר לאמר שדי נתקעתי.. את קבצי הפונטים בעברית שיש ברשת לאנדרואיד התקנתי (adb push, איזה נחמד!), אבל כשזה מגיע למקלדת עברית.. פה מתחילות הבעיות: מסתבר שיש ב-Nook Color קובץ שנקרא LatinIME.apk והגדרות המקלדת מתייחסות אליו. בשביל לשנות, צריך להעיף את הקובץ מתוך מחיצת system/app/ ולהחליף בקובץ עם השפה שלך, רק מה, לא מצאתי שום hebrew.apk להכניס במערכת ולשנות לו שם ל-LatinIME.apk. אין את האפשרות הסטנדרטית ללכת ל-Locale and Keyboard כי התפריטים הסטנדרטיים פשוט לא קיימים. ניסיתי להתקין את המקלדות של BetterKeyboard ושל Anysoft (כן, כולל התוספים של העברית), אך לצערי זה בינתיים לא מרשים את ה-Nook Color שלי שמסרב להיכנע, רק שהוא שוכח שאני טיפוס יותר עקשן. אם יש למישהו טיפים – אשמח לשמוע.
משהו חיובי מאוד שאפשר לאמר על Barnes & Noble, זה שהם בהחלט מקשיבים לקהילה: ואנדרואיד 2.2 (Froyo) יצא בינואר ל-Nook Color, כך שבעיות רבות (ובכללן העברית) יפתרו והטאבלט יקבל תאוצה בביצועים, כך שאלו חדשות בהחלט טובות.
לסיכום: האם הייתי ממליץ את המכשיר לכולם? לא. למי שמחפש לו טאבלט מולטימדיה חזק, הייתי ממליץ לחכות לטאבלטים כמו ה-XOOM של מוטורולה שיצא לשוק בסביבות מרץ-אפריל כשבתוכו מעבד עצבני וצ’יפ גרפי מאוד חזק (Tegra-2 של nVidia) עם אנדרואיד 3.0 (שיצא כנראה בחודש מרץ הקרוב) ולשאר המתחרים (אייסר, סמסונג שבונים גם דברים מאוד חזקים שיוצגו ב-CES הקרוב, וכמובן LG ו-Sony שהחליטו לאחרונה לאמץ בחום את אנדרואיד לכל מכשיר אפשרי. הנה טיפ קטן לאלו ששוקלים ללמוד פיתוח: JAVA JAVA JAVA ושוב JAVA). לעומת זאת, אם מחפשים מכשיר עם מסך מעולה, קל (יחסית) במשקל, סוללה טובה, עם WIFI למטרות שימוש כמו גלישה, SSH (כן, עכשיו אפשר להצדיק רכישת טאבלט על חשבון החברה: בוס, צריך קונסולת SSH בשביל לתחזק את השרתים כשאתה לא בעבודה ) והוא מעולה למטרות Hacking וגם זול (249$) וגם כמכונת לינוקס מזדמנת – אז Nook Color מצוין בשביל זה.
מברוק, תתחדש!
אני הולך לקבל ביום שני סמסונג גלקסי S שמריץ אנדרואיד 2.2, אני ממש מתרגש.
אתה תאבד הרבה חברים אם תמשיך לקרוא להארי פוטר מד"ב.
הארי פוטר זה פנטזיה.
צודק. זו היתה טעות עריכה שלי (כתבתי משפט ארוך ובסוף קיצרתי)
מעבר למקלדת, מה המצב של תצוגת טקסט בעברית (אינטרנט ו-epub)?
תצוגת אינטרנט בדפדפן עצמה היא טובה (ניסיתי אתרים כמו וואלה ו-YNET). לגבי קבצי e-pub – לא ניסיתי לבדוק.
סליחה ידידי אולי לא הבנת. זה קורא ספרים לא טאבלט אז הם לא באותה הקטגוריה כדי להשוות.
סלח לי בועז, אבל בניגוד לקינדל לדוגמא, פה מדובר בטאבלט לכל דבר ועניין, רק שהיצרן פשוט חסם הרבה מאוד דברים מבחינת תוכנה, משהו שלוקח בדיוק 2 דקות לפתוח ולהחזיר אותו למצב טאבלט אמיתי.
ניתן להתקין מקלדת עברית
צאיך להעתיק את ה APK של התוכנה והשפות (עם adb push) ל /system/app
לוודא שההרשאות עליהם 644 עם chmod
ואז להתקין אותם (קודם תוכנה ואז קבצי שפה) עם root explorer
רק ככה זה עובד (גם איזה BOOT או שניים לא יזיקו)
אל תחליף את LatinIME
אה – ודבר אחרון – להשתמש כמובן ב Keyboard Manager כדי להחליף מקלדות
אני התקנתי את Smart Keyboard עם עברית. זה היה קשה אבל זה עובד. גישה ל SETTINGS רק דרך לחיצה ארוכה על 123…
אלכס, איזה APK? יש מרקט אז אני יכול כבר להתקין דרך המרקט אבל אני לא יודע איזה APK להעתיק לתוך system/app
עוד כמה דברים לשאר התגובות:
EPUB בעברית – מיושר לימין אבל כתוב הפוך (האות הראשונה בשורה מפיעה אחרונה וכו' ככה ש "זאת השורה הראשונה" יופיע כ "הנושארה הרושה תאז") ככה שהקורא הפנימי לא שווה – אבל – Moon Reader קורא EPUB בעברית מצויין ולדעתי יותר טוב מהקורא הפנימי (בדקתי עם ספרים ממנדליי)
הי חץ, שאלה: איך לבסוף קנית את המכשיר? ראיתי בפוסט קודם ששאלת באיזו דרך ניתן להשיג אותו.
קניתי את זה בבארנז&נובל ברשת ומשם דרך MUSTOP לארץ.
תודה. המחיר שציינת אינו כולל את המשלוח, תוכל בבקשה לומר גם מה מחיר המשלוח?
לגבי התקנת מקלדת עברית:
1. להוריד את התוכנה וקבצי השפה של AnySoftKeyboard מפה:
http://code.google.com/p/softkeyboard/downloads/list
הקבצים שצריך זה:
AnySoftKeyboard_20100815.apk
AnySoftKeyboardLanguagePackHebrew_20100629.apk
2. לא! להתקין את ה APKs אלא להעתיק את שניהם ל /system/app עם adb push
3. להכנס עם adb shell ולעשות לשניהם chmod 644
4. להריץ את root explorer למצוא את ה APKs ב system/app ולהתקין אותם איתו – קודם את ה apk של התוכנה ואז של העברית
5. לעשות BOOT
6. להריץ את keyboard manager ולבחור את המקלדת הרגילה ל portrait ואת AnySoftKeyboard ל Landscape (ככה עבד לי פעם ראשונה אבל זה כנראה וודו)
7. לבדוק שהמקלדת עדיין עובדת ב portrait ואז לסגור את המקלדת, להפוך ל landscape ולראות אם היא עובדת שוב (הפעם זאת צריכה להיות ה AnySoftKeybaord)
8. במידה והמקלדת עבדה, אפשר לבטל את Keboard manager ולבחור את המקלדת כ default עם nookcolor tools
אותו תהליך גם ל SmartKeyboard Pro רק שהAPKs לא זמינים בחופשיות.
יש גם את ה GingerBread keyboard ב xda-developers אבל אין לי מושג איך להשיג לה עברית עדיין (היא באה רק עם אנגלית, ספרדית, צרפתית ופורטוגזית…)
הסוד החשוב הוא קודם להעתיק את כל ה APKs של תוכנת המקלדת שאתה רוצה להשתמש בה ל /system/app- כולל קבצי השפה – ואז להתקין אותם עם root explorer ולא בהתקנה רגילה – ואז BOOT
ודבר אחרון – להסיר את ההתקנה הקודמת של תוכנת המקלדת אם התקנת אותה רגיל עם uninstall לפני כל התהליך הזה (בכלל, רצוי להתחיל כשהמקלדת היחידה שקיימת ומותקנת זה ה LatinIME המקורי מה autonooter)
אלכס, ראשית תודה על הטיפים.
לצערי גם כשניסיתי להעתיק את הקבצים ל-system/app ושיניתי וגם כשהתקנתי את זה דרך המרקט, התוצאה בסופו של דבר אחרי מאבק אותה תוצאה: אני בוחר את המקלדת של anysoft, לוחץ בהגדרות על אפשרות התנסות עם המקלדת, רואה את המקלדת החדשה וברגע שאני לוחץ על כל מקש, זה עף דף אחורה.
מאד מוזר
ניסיתי עם smartkeyboard pro?
התופעה שלך אגב שונה ממה שהיה לי – אצלי המקלדת פשוט לא הופיעה בכלל…
סקירה מעולה ורעיון מבריק. רב תודות לך. אוסיף קישור אליך בשאלות נפוצות אצלינו לכל מי ששואל על קריאת עברית בנוק…
למי שרוצה לנסות מכשיר אחר, יש קורא מבוסס אנדרואיד 2.0 שנקרא PocketBook IQ 701. נראה לי שאפילו לא צריך לפרוץ אותו והוא עולה בין 140$ ל 170$ בארה"ב. זו חברה מכובדת ביותר שמכשירים אחרים שלה גם מיובאים לארץ כך שהמכשיר נופל בקטגוריה דומה לנוק. מאד אשמח לראות סקירה עליו.
שוב תודה לך.
ירון
תודה רבה על הביקורת המצוינת, אבל רק שאלה אחת, כמה עלה לך הכל כולל הכל (משלוח, עמלות, מכס וכיוצא בזה) ?
אני בטוח שזה יעזור להרבה …. תודה מראש
זה יצא המחיר של הנוק + 30 דולר משלוח + מע"מ 16%
ראית שיש כבר אנדוריאד 3 לנוק-קולר ?
תהנה : http://www.engadget.com/2011/02/01/honeycomb-for-nook-color-released-for-download/
ואם אתה מחליט להתקין אותו אז שתף אותנו
ואחלה בלוג
כן, בהחלט ראיתי וגם ניסיתי. נחמד, אבל זו לא הגירסה 3 הסופית.
אבל בהחלט אחלה של דבר!
תודה על הביקורת. הזמנתי גם אני Nook.
האם ב3.0 יש תמיכה טובה בעברית או שאין התקדמות לעומת 2.3.? בעיקר אני מדבר על מקלדת עברית ויישור לימין…
מכיוון שאני משתמש ב-NOOK אצלי יומיומית, ניסיתי לשחק עם ה-3.0 והסרתי כי לא היה לי את הזמן/כח לשחק עם כל ההגדרות, ובנוסף זה הרבה יותר איטי (היה חסר דרייברים למסך).
הי
קניתי את המכשיר, וגם פתחתי את האנדרואיד
אבל אני לא מצליח להוסיף עברית
האם תוכל לכתוב מהיכן מורידים את הפונטים ואת תוכנת ה PUSH
תודה
עפר
הי חץ,
האם יש איזו שהיא התקדמות אם מקלדת עברית מאז ?
תודה, מיכאל.
כן, אני עברתי לשימוש ב-Cyanogenmod שזה גירסת אנדרואיד 2.3 קוד פתוח + שינויים של אותם חבר'ה ותרומות אחרות ע"י צד ג'. בגירסה הזו יש עברית מובנת כולל מקלדת בעברית וזה עובד טוב. עדיין הגירסה שיש אינה גירסה מספיק יציבה לחלוטין אבל אני משתמש בה ונהנה.
אני גם התקנתי אותה לכמה ימים, אבל בסוף חזרתי ל-stock 1.1 בגלל זמן סוללה. הסוללה היתה מתקרוקנת בערך תוך יום.
גם אצלך זה ככה ?
איך אתה מתמודד אם זה ?
כמדומני שה-Nightly האחרון פותר חלק מהבעיה, אתה מוזמן לעקוב בפורום XDA אחרי זה.
רק כדי לשתף מידע: הצחלתי להתקין מקלדת עברית על rooted stock 1.1:
המקור כאן: http://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=207680
זה פורום ברוסית לכן את הקובץ הרלבנתי אפשר להוריד כאן:
http://www.mediafire.com/?8h7d277587cfk26
מה יש בתוך הקובץ זה למעשה Gingerbread Keyboard המקומפל.
הוראות התקנה דומות למה שאלכס כתב לפני זה.
מעתיקים, משנים permissions ומתקינים בעזרת root explorer.
אם למשהוא יש שאילות נוספות – אשמך לענות…
כאשר פורצים אותו ניתן להוריד ספרים מ b&n? השאלה היא בגלל שהמיקום שלי בארץ כרגע אני לא יכולה להוריד ספרים משם עשיתי ip פרטית אין לי מושג איך לעשות את זה שאני כיביכול יהיה בארה"ב מבחינת מיקום מישהו יודע כאן? או שהפיטרון הוא פשוט לפרוץ ?
אין ממש מה לפרוץ. רכישת ספרים לא ניתנת אלא אם אתה נמצא בכתובת IP אמריקאית.
הבנתי אבל ה ip שלי היא חסומה איך אני הופכת אותה לאמריקאית? אבנתי שיש אפשרות כזאת על מנת להוריד ספרים.