גם נובל הלכה?

הבשורות לגבי מכירת Novell לא היו מעודדות. נובל הסכימה "להימכר" לחברת Attachmate. השמועות מדברות על מחיר של 2.2 מיליארד דולר, כאשר הזכויות על ה-Unix נשמרות ולא נמכרות למיקרוסופט.

המכירה עצמה לא היתה ממש סוד. במשך זמן רב הנהלת נובל חיפשה למי להימכר, ואחת המועמדות הבולטות היתה דווקא VMWare, אך כנראה היא לא היתה מוכנה לשלם את המחיר שנובל ביקשה והיא ירדה מעניין הרכישה, מה שהשאיר את Attachmate כמועמדת היחידה לרכוש, והרכישה נעשתה.

נובל היתה באמת חברה שהבינה מה זה קוד פתוח, איך להתייחס למפתחי קוד פתוח, אבל לנובל לא היה אומץ לפרוץ את השוק ולחפש שווקים חדשים ודברים חדשים. רד האט הוציאו את פדורה? נובל הגיבה ב-Open SuSe. השוק רוצה פתרונות וירטואליזציה? נובל לוקחת את XEN ומייצרת רבע ממה ש-Citrix המתחרים מציעים. רד-האט לשם השוואה – רצו להיכנס לשוק הוירטואליזציה ברצינות, אז הם ראו את קומרהנט, וקנו אותם ב-120 מיליון דולר (לפי השמועות), ומאותו רגע רד-האט התחילו להשקיע ב-KVM הרבה יותר מאשר ב-Xen מבחינת שיווק ו"המלצות" ללקוחות שלהם (נחשו על מה מבוסס ה-RHEV של רד-האט). רד האט עשתה צעדים אחרים כדי להיכנס לשוק ה-Middleware כמו רכישת JBoss כדי ליצור דריסת רגל בשוק, והדו"חות הכספיים של רד-האט מראים שהם גודלים לא רע. הם כמובן לא מיקרוסופט או גוגל, אבל יחסית לחברה שמוצר הדגל שלה (RHEL) נמצא חינם בשוק עם תואם (CentOS), המספרים בהחלט יפים.

בשביל לנהל חברה עם אג'נדה של קוד פתוח (כמו SuSE), צריך הרבה יותר מהנהלה שמבינה במספרים. צריך "להרגיש" את קהילת הקוד הפתוח, מה קורה, איזה דברים נכנסים, מה הקהילה חושבת על כל מיני מוצרים, אפליקציות, פרוטוקולים חדשים וכו', ורק כש"מרגישים" אפשר לדעת אם ללכת להשקיע בכיוון הזה או לא. נובל, כמו שכתבתי מקודם, תמיד הגיבה באיחור ובשכפול, לא בפריצת דרך.

נובל המשיכו להתעסק במוצרים שכבר נהפכו ל-Legacy ולא השכילו להבין שאותם מוצרים "מתים" מבחינת השוק: די, כבר לא רוצים יותר Netware, לא רוצים יותר Zenworks ושאר המוצרים הישנים. המספרים לא משקרים: נובל ראתה בכל רבעון איך המספרים יורדים בקצב של מספר דו-ספרתי.

אם לנובל היה נסיון עם קוד פתוח שהגיע עם רכישת SuSE, ל-Attachmate אין שום נסיון, כלום, ומעניין איך זה ישפיע על גרסאות SuSE (שכמובן הובטח למפתחים וללקוחות ש"שום דבר לא ישתנה", את זה תמיד מבטיחים). בינתיים עיתונאים כבר מתחילים לכחכח בגרונם תוך ציון שמיקרוסופט מקבלת איזה חלק מזה, וכשמיקרוסופט בשטח הזה, זה אף פעם לא נגמר טוב. כולם הזהירו את נובל שלא לעשות עיסקה עם מיקרוסופט, נובל לא הקשיבו וחתמו עיסקה שעזרה כמה רבעונים בשנה הראשונה אחרי החתימה לשורה התחתונה של נובל, אבל אח"כ? בחזרה להפסדים. העיתונות, אגב, לא מחכה לגירסה הבאה של SuSE, הם כבר עסוקים בהספדים  על נובל.

מה באמת יהיה? את זה אף אחד לא יודע. נובל כמובן אומרים שהכל בסדר והלקוחות יכולים להיות רגועים, אבל לקוחות גדולים הם לקוחות מנוסים שחטפו איזה סנוקרת בעבר מחברות כאלו ואחרות. במובן הקרוב אני לא חושב שיהיה איזה שינוי, אבל במובן הרחוק, מי שירצה תמיכה מסחרית ישירה מהמפיץ לינוקס, האופציות שלו עכשיו יצטמצמו ל-2 (רד-האט, Canonical) אלא אם הוא יאמין ל-Attachmate, ועוד לא התחלתי להזכיר את עניין הפטנטים שאם חלקם עוברים למיקרוסופט, יכול להיות שנשמע גם מהם.

כמו שאמרתי בהתחלה – עצוב.

Print Friendly, PDF & Email

2 תגובות בנושא “גם נובל הלכה?

  1. לגבי נובל: נראה שאכן הלכה. השאלה המעניינת היא סוזה[1]. לפי התכנית של הרוכשים, סוזה תפוצל מנובל. סוזה היא כיום אחד החלקים המוצלחים ביותר של נובל. היא רווחית ומתרחבת (להבדיל מכל ה־Zen שהוא אמנם רווחי, אך מתכווץ). אמנם סוזה נהנית כיום מהגב של נובל. אבל נראה לי שזו חברה שיכולה לעמוד ברשות עצמה ולהמשיך להיות רווחית.

    לכן אני די פסימי: לא נראה לי שהם יפסיקו את הפיתוח של מונו בקרוב 😉 .

    אגב, אם אתה רוצים לדעת יותר על המשמעות של הרכישה מנקודת מבט של עו"ד שמכיר שמכיר מיזוגים דומים (מיזוגני?):
    http://www.consortiuminfo.org/standardsblog/article.php?story=20101124103213556
    המון פרטים טכניים קטנים אבל יכול להיות מעניין.

    [1] אתם מעדיפים "סוסה" או "סוזי"?

  2. אלו דברים שקורים רחוק מאיתנו, וקשה לדעת מה כל שחקן אומר בדיוק.
    אבל אני מאמין שsuse בכל מקרה לא תיפול, ואם יהיו איתה בעיות, תמיד תהיה לה קהילה אוהדת שתתחיל לעבוד על FORK במרץ 🙂

סגור לתגובות.