יוצא לי באחרונה לראות יותר ויותר חברות המציעות שרותים כמו VPS או שרתים יעודיים אשר משרבבים את המושג "מחשוב ענן" לתוך הפרסומים שלהם, בין אם זה ברושורים, פרסומות וידאו, אימיילים פרסומיים ועוד, ולצערי מדובר פה במשהו הגובל בהטעיית הצרכן/הלקוח הפוטנציאלי.
כדי להבין מהו מחשוב ענן נסתכל על משהו שיש לכולם בבתים: החשמל בביתכם. ברגע שמכשיר חשמלי שמחובר לשקע מתחיל לפעול, מונה החשמל שלכם מתחיל להסתובב ואתם תשלמו לחברת החשמל לפי קוט"ש שצרכתם ותו לא (בתוספת מסים כמובן). כיביתם את כל המכשירים? המונה מפסיק להסתובב והחיוב נפסק.
ניקח דוגמא אחרת מחברה מאוד מוכרת: Amazon ושרת ה-AWS. אמזון מציעה מחשבים וירטואלים, אחסון, איזון עומסים, CDN ושאר שרותים, כאשר כל השרותים מבוססים על עקרון פשוט: אתה משתמש בהם לפי שעה, ואתה מרים אותם בסקריפט פשוט. רוצה 2 טרה אחסון? עוד 40 מכונות וירטואליות גדולות? 20 בינוניות ו-50 קטנות? כמה שורות בסקריפט קטן ותוך רגעים ספורים אותם מוצרים שביקשת עומדים לרשותך. רוצה "להרוג" מכונות שהיית צריך בשביל עומס ולחזור למצב של 2 שרתים? מס' פקודות בסקריפט וכל מה שהיה מקודם "מת". צריך שרתים ומשאבים אחרים באירופה, אסיה, ארה"ב וכו'? כמה שורות ונגמר. לא צריך להתעסק ברכישת רשיונות, התקנות, איזה מעבדים יש בשרת וכל הקונפיגורציות למערכות הפעלה – הכל מוכן, הפעל והשתמש. הגביה תהיה פר שעה, ולפי צריכת הנתונים שהכנסת/הוצאת מהאחסון/שרתים וירטואליים. בסוף החודש (או בתאריך אחר) תחוייב בכרטיס האשראי וחוזר חלילה.
ספק גדול שמספק שרותי ענן מוריד ממך את הצורך לבדוק כמה רוחב פס יש לו (ג'יגות על ג'יגות ממספר ספקים), איזה פירמה של שרתים יש לו (בד"כ זה Custom לפי דרישות שלו), איזה סוג אחסון יש לו (שוב, ברוב המקרים מדובר במשהו שנבנה In House), איזה מעבדים יש (אמזון עובדים עם AMD לדוגמא), איזה וירטואליזציה הם משתמשים (שוב, אמזון משתמשים ב-Xen גירסה שלהם), והכל כבר נמצא עם רשיונות בצורה חוקית. אתה לא צריך לדאוג לכלום, רק תתקין את האפליקציות שלך, תקנפג אותם ותשתמש.
בוא נשווה את זה לכל ספק רגיל אחר, בין אם זה מהגדולים (012, נטויז'ן, בזק בינלאומי) ועד הבינוניים: רוצה עכשיו 50 שרתים וירטואליים ו-2 טרה? נראה אם בכלל יש להם במלאי דבר כזה. אין? תחכה, מנהל התיק שלך יפנה בקשה למחלקת הרכש, מחלקת הרכש תוציא בקשת הצעות מחיר למפיצים השונים (שבעוד כמה ימים יחזירו תשובה למחלקת הרכש), אחרי שחוזרים ההצעות מחלקת הרכש תוסיף את הנתח שלה, תכפיל ב"דולרים" (4.1 שקל לדולר, זה השער שכל הספקים גובים, 012 גובים לפי מחיר של 4.12 שקל לדולר) ואז ישלחו לך את ההצעה באימייל ואם ההצעה תיראה בעיניך תצטרך להחתים את המנכ"ל/סמנכ"ל/איש-כספים, תמתין לפחות 14 ימי עסקים, תשרוף עוד שבוע-3 שבועות לכוונן את כל העסק – ו… יש לך את מה שרצית. עבר שבוע ואתה לא צריך את זה? לא נורא, תשלם לפחות מחיר חודש ואם קנו במיוחד עבורך ציוד, תשלם את מלוא ההתחייבות ואז נחשוב הלאה.
יש ספקים בארץ שהחליטו לעשות טריק ולהעתיק פחות או יותר את הממשק של VPS.Net, רק שהשרות של VPS.Net הוא יומי, וה"ענן" שלהם הוא די קטן (בהשוואה לאמזון ואחרים), והוא יותר מבוסס על שימוש יומי ותעבורה יומית/חודשית, בהשוואה לישראל שהדברים כאן הם אך ורק חודשיים, כך שמה שיש כיום בארץ לספקים גדולים ובינוניים הוא לא ענן ולא נעליים, ומי שמפרסם את עצמו כ"מחשוב ענן" הוא לא יותר מאשר זורה חול בעיניהם של לקוחותיו ולקוחות פוטנציאליים.
לעניות דעתי, מחשוב ענן הוא דבר פנטסטי מהסיבות שתיארתי לעיל. אם מישהו רוצה לרכוש לעצמו VPS בארה"ב או אירופה, אני הייתי ממליץ בהחלט לקחת את הפתרון של אמזון, לדוגמא, מהסיבה הפשוטה שזה הפתרון הכי מהיר, הכי זמין, והוא יחסית די קל לשימוש: נרשמים באמזון, בוחרים AMI, מקנפגים למכונה מה שצריך מבחינת אחסון וכו', ומתחילים להתקין את התוכנות שלך ולהשתמש. פעם ראשונה לוקח קצת זמן להתרגל לרעיון, אבל אח"כ זה הרבה יותר קל להתממשק ולהשתמש, ובל נשכח שהמחירים של אמזון תחרותיים בטירוף מול כל ספק אחר. יש להם גם שרותים כמו איזוני עומסים וגם אם תצטרך עכשיו הרגע עוד 100 שרתים בגלל שיש לך פרסום שמושך אליך מאות אלפי מבקרים יחודיים, לאמזון זה לא יזיז.
אז אם אתם באמת רוצים מחשוב ענן, תבדקו שהספק באמת נותן מחשוב ענן ולא VPS עם שם המכיל את המילה "ענן" ומחירים שמגיעים לעננים.