אחד הדברים המעניינים הקורים כשמחפשים עבודה הוא שפוגשים כל מיני אנשים מעניינים עם דעות שונות, עם פרספקטיבה שונה ושניתן ללמוד מהם הרבה דברים.
אחד הדברים שלמדתי מרבים מאנשי ההיי-טק שפגשתי בשבועות האחרונים הוא שיש יותר ויותר מעבר של אנשים, במקום להיות שכירים, הם מעדיפים להיות פרילאנסרים.
היתרונות עצמם ברורים: אתה אדון לעצמך, אתה קובע כמה לעבוד ומתי (בהתחשב כמובן בסיכומים שאתה מסכם עם הלקוחות), ואתה קובע את המחיר, לטוב ולרע. החסרונות גם לא קטנים: אתה צריך לשלם בעצמך את דמי הביטוח הלאומי, מס הכנסה אוהבים לשלוח "הפתעות" כמו בקשות למקדמות, עדיין אין דמי אבטלה לעצמאי (לפי גוגל ההצעה לתת דמי אבטלה לעצמאיים עברה, אך לפי ביטוח לאומי, אין שינוי). יש גם עניין "פעוט" של "לרדוף" אחרי כספים שמגיעים לך מלקוחות, יש לקוחות שישלמו לך שוטף+30 (נדיר), שוטף + 60 (שזה הרוב), ויש גם "שוטף + נחשוב עליך", ומדובר על אלו שיקחו ממך שרותים כיום, אבל ישלמו לך מתי שהוא, תלוי במצב המזומנים שלהם, מצב הירח ומצב הצורך שלו בשירותיך. שמעתי גם על מקרים כאלו.
עם כל החסרונות האלו, יש עדיין יתרון אחד עצום שאין לשכירים: במקומות רבים יש צורך באדם שיעשה עבודה מסוימת ותו לא: תרים לנו שרת X עם שרותים Y. אותם מקומות לא מחפשים לשכור איש סיסטם כעובד מן המניין כי זה לא שווה להם מבחינה עסקית, ושכירת מישהו מבחוץ לעבודה חד פעמית יכולה לפתור את הבעיות שמולם הם ניצבים, ולאחר שהעבודה נעשית הם משלמים לאדם שהם שכרו ופה העניין נסגר. אולי יעשו איתו חוזה תמיכה עם בנק שעות.
אני אנסה לעשות כאן משהו שלא עשיתי בעבר – Crowdsourcing: אני מעוניין לשמוע את עצתכם, גם הקוראים השכירים, גם העצמאיים וגם אחרים: האם לדעתכם כדאי לי לנסות את מזלי כפרילאנסר? אם כן, מה הטיפים שהייתם נותנים? אם לא, מדוע לא כדאי?
אשמח לשמוע ממכם.
כל עוד אין לך עבודה, אתה יכול להיות פרילנסר בלי הרבה סיכונים. תוציא עוסק זעיר.
— אריק
+1
אני לא מספיק מתמצא, אבל מה כבר יש לך להפסיד?
דור.
אני נגד העוסק הזעיר,
עוסק זעיר מגביל אותך בהכנסה של 5000 שקל לחודש,
א. אם אתה לא מתכוון להכניס לפחות 7000, אין טעם להתחיל בעסק.
ב. כשאתה יוצא להיות פרילאנסר זה להיות מוכן בהתחלה לכך שלא ייכנס כסף בהתחלה,
כמעט תמיד תהליך השיווק הראשוני לוקח מעט זמן.
ג. אתה חייב להיות בטוח שתהיה לך עבודה, ולדעת את מצב השוק.
ד. צריך מאוד להזהר, בתור פרילאנסר קל ליפול לפרוייקטים שיכניסו לך מעט כסף ויעבידו אותך הרבה,
אתה צריך לדאוג כמה שיותר לחפש את הפרוייקטים שמכניסים יותר ומעבידים אותך פחות
(זאת לא אומרת שהשווי שלהם לא גבוהה, פשוט שהם לוקחים ממך כמה שפחות זמן).
ה. אם וכאשר אתה יוצא להיות פרילאנסר תמיד עדיף לך להכניס כמה פרוייקטים במקביל ולא להסתמך על פרוייקט אחד, כך שיהיה לך גיבוי במקרה ומישהו לא ישלם לך בזמן.
ו. בהתחלה אתה תכווה, אל תמשיך לעבוד עם מי שלא נותן לך כבוד, לא משלם בזמן וכו', כמעט תמיד אפשר למצוא חלופות טובות ואנשים הוגנים.
ז. אתה צריך להיות בטוח ככל האפשר שאם בכל זאת העסק לא הצליח, יש מי שייקח אותך לעבודה, ולא תפספס הזדמנות חשובה בגלל זה.
ח. לא להתפתות לפרוייקטים על אחוזיםתשלום עתידי וכו', כשאתה עסק אתה פשוט לא יכול לקחת סיכונים כאלו.
ועכשיו לדעתי בנושא, לדעתי להיות פרילאנסר זו ברכה.
בתור פרילאנסר אתה יכול להתנסות במגוון רב יותר של פרוייקטים,
אתה לומד להיות יותר עסקי ולומד איך צריך לתקשר עם אנשים ואיך לעשות דברים נכון יותר,
העבודה משאירה לך זמן לחיות, אתה מחליט מתי לעבוד ומתי לא,
ולדעתי זו האפשרות הכי טובה להתפתח.
אולם, כפי שרשמתי קודם, לא לכולם זה מתאים.
אבל אם זה מתאים לך (לפי כל הקריטריונים שרשמתי), אז לך על זה.
בכל מקרה, שיהיה המון בהצלחה ואם אתה צריך קצת ייעוץ בנושא מהידע הדל שלי, אני אשמח לעזור.
לחזק את מה שרם כתב, קודם לכל זה עניין של אופי. יהיו תקופות של עומס, פריחה והכנסה, ויהיו תקופות של שפל, מיתון והוצאות. כמה נקודות נוספות:
א. אל תנסה לנהל את המיסים לבד. אני רושם את כל הפעילות ב-Calc למעקב, אבל הניהול מול המדינה נעשה על ידי רואה חשבון.
ב. תמיד תוציא הצעת מחיר בכתב או בדואל הכוללת מחיר, אבני דרך ותנאי תשלום ודאג לקבל עליה אישור.
ג. תמיד יהיה מי שיציע הצעת מחיר נמוכה משלך.
ד. על כל שעת עבודה חשב לעצמך שעה של תקורה (נסיעות, הנה"ח, לימודים, שיווק)
בהצלחה
אני אוסיף את העצה בגרוש שלי, לדברים של גיל ורם:
התשובה לשאלה האם להיות פרילאנסר היא לא חד משמעית. לאנשים שונים יתאימו תשובות שונות.
השאלה העיקרית היא האם אתה מעוניין לקחת על עצמך תחום התנהלות רחב בהרבה – לטוב ולרע?
בתור פרילאנסר עליך קודם כל לדאוג שיהיו לך לקוחות. רק בשלב ב' אתה צריך לדאוג לתשלומים (אגב, בנושא זה – ישנן דרכים רבות "לבטח" את עצמך, כך שלא תמצא את עצמך מול שוקת שבורה, בכל אופן לא שבורה לגמרי). האם יש לך את הכישורים לשווק את עצמך / המוצר או השירות שלך לאחרים? האם יש לך את היכולות לעשות זאת? האם אתה מוכן ללמידה בתחום הזה?
כפי שנאמר לפני, להיות עצמאי פותח בפניך צוהר לתחומים רבים נוספים. ניהול היא משימה רחבה מאוד, הדורשת הרבה מטלות אפורות ומעצבנות, אך גם ראיה רחבה וחזון. האם אתה מעדיף לשבת ולכתוב קוד או שמא אתה מעדיף לתצפת מלמעלה, ולראות ולנתב את התמונה הכוללת? האם אתה מעדיף עבודה מוגדרת, בעלת גבולות גזרה מסומנים, או שמא אתה מעדיף להידרש לפעמים, כחלק מפרויקט שלם, לתחומים שבכלל לא בתחומך – אף שלא תכננת זאת מראש?
אם התשובות לשאלות הנ"ל חיוביות, כולל התשובות לשאלות שלמעשה מרחיקות אותך מליבת העיסוק כמקצוען שכיר, לך על זה – תהיה פרילאנסר. אם לא, כדאי לך לוותר ולהמשיך לחפש. אתה עלול במקרה הטוב למצוא את עצמך עוסק בדברים שממש לא מעניינים אותך, ובמקרה הגרוע – להיכנס לחובות כבדים (בנוסף לעיסוקים המשעממים).
אם תבחר בנתיב של פרילאנסר, וכן כעוד מכשיר לבחירת המסלול, אני ממליץ בחום על ספרי "אבא עשיר אבא עני", שנתנו לי כיוונים רבים למחשבה בתור עצמאי, ופתחו בעיני צוהר לאפרות ההתרחבות מעבר לכך.
דבר ראשון אין דבר כזה עוסק זעיר זה נקרא עוסק פטור. עוסק פטור אומר לך שאתה פטור מתשלום מע"מ, אבל אתה סופג אותו בקנייה שלך. אתה צריך להרוויח עד משהו כמו 70,000 ש"ח בשנה (הראייה היא תמיד על הרווח ולא על העסקה הכוללת). התעודת זהות שלך היא העסק שלך,או במילים אחרות אתה העסק גם כישות משפטית בניגוד לחברה.
יש גם "עסקה חד פעמית" (אולי זה נקרא בשם אחר), בו אתה עושה עסקאות בצורה לא קבועה ואתה מדווח עליהם.
עוסק מורשה משלם יותר מיסים ויש יותר השקעה של מנהלי חשבונות (אלא אם אתה חברה, אל תיכנס ככה סתם לעבוד עם רואי חשבון, זה בד"כ יותר יקר, כי רואה חשבון עושה עוד כמה דברים).
בכלל תבדוק ב20 עיניים את כל מה שמנהל החשבונות/רואה חשבון יעשה – תשמור לך העתקים של כל דבר ותמיד תתכנן לך תקציב (תזרים מזומנים) ותבין מה ההוצאות מול ההכנסות שלך לאורך זמן, ותבין את המחזוריות של השוק שלך.
אל תנסה כמו שאמרו לך בתגובות לבד את הדברים, תשאיר לבעלי מקצוע את העבודה. לפעמים טעות קטנה שלך יכולה לגרור אותך למצבים בעייתיים שאתה לא תדע איך לצאת מהם.
כשאתה קובע את המחיר שלך אתה צריך לקחת כמה דברים בחשבון:
1. תמיד יהיו לך תקופות שפל ותקופות שאתה מרוויח. אתה חייב לקחת את זה בחשבון בכמות כסף שאתה גובה !
2. מחיר השוק. אם השוק לוקח 50 שקל לשעה אתה לא יכול לקחת ככה סתם 100 שקל, אתה פשוט תמצא את עצמך נאבק.
3. חלק מהסכום שלך זה המיתוג והמיצוב שלך.
4. קח מחיר שאתה יודע שמראש אתה יכול להוריד ממנו קצת בשביל הנחה
5. אל תעבוד במחיר הפסד, אתה פיזית מפסיד
6. קח בחשבון הוצאות כחלק מהמחיר שלך
קח בחשבון שאם מראש אתה לא יכול להתמודד עם להיות בלי עבודה למספר מסויים של חודשים, להיות פרילנסר לא יעזור לך להתקדם לשום מקום.
בקשר לשוטף +…. אל תסכים ליותר משוטף +30 במקרה הרע. תיצור חוזה מסודר עם כל מי שאתה עובד איתו שמסדיר את נושא התשלום. לקוח גדול שמספק לך המון עבודה, תתן לו קצת יותר הנחה, אבל כאלו שלא מספקים לך הרבה עבודה זה לא משתלם לספק להם הנחות ככה סתם, הם תמיד ירצו עוד.
כל מה שכתבתי כאן נכתב "בדם" שלי מהיותי פרילנסר.
כמו כן, יש למט"י (מרכז טיפוח יזמים) קורסים שילמדו אותך לעשות דברים. הם מסובסדים על ידי המדינה ולכן יחסית זולים מקורסים זהים במכללות. לך אליהם לפני שאתה מחליט סופית. בכלל תתיעץ עם אנשי מקצוע לגבי כל התוכניות שלך לפני שאתה עושה אותם – זה שווה את זה.
ולסיום, כמו שמפקד שהיה לי בצבא הסביר לי את נושא הקצונה (כשהציעו לי ללכת לקורס קצינים): "אתה צריך לדעת שאתה אוכל מהיד לפה ורק כאשר אתה יכול להרשות לעצמך".
כשאתה הופך להיות פרילנסר, אתה מתחלק בכסף שלך עם כל העולם ואחותו, ובד"כ הגישה של מרבית העסקים בישראל זה "למה לעזאזל צריך לשלם לך על זה כשילד בן 6 יכול לעשות את זה". קח בחשבון את זה.
ולא משנה כמה אני או אחרים נגיד וננסה לעזור לך, המציאות שלך והמציאות של רובינו שונה, ההחלטות הן שלך בלבד ואני מקווה שתצליח בבחירה שלך.
הטיפ על מט"י מעולה 🙂
אולי אני גם אקח שם קורס או שניים
באמת מחירים טובים
1. האם יש לך כבר לקוח ראשון? כשהתחלתי בדרכי כפרילאנסר, עדיין הייתי שכיר (ולא מאושר). פניתי לחברות שעבדתי עבורן בעבר כדי לדעת אם יסכימו להמליץ עליי, ויצא שאחת מהן היתה צריכה פרילאנסר וכך ישר נכנסתי לסיפור הזה.
2. אני ממליץ ללכת ישר על עוסק מורשה – גם תוכל לנכות מס תשומות (מע"מ ששילמת על הוצאותיך) וגם לא תוגבל בהכנסותיך.
3. כל עוד אתה קטן, אתה יכול לנסות להעזר ביועץ מיסים, שאמור להיות יותר זול מרואה חשבון.
4. אינני יודע מה הנסיון של אחרים עם מקדמות למס הכנסה, אבל הנסיון שלי היה שבהתחלה הלקוחות שלך נדרשים לנכות ניכוי במקור ולאחר שנה או שנתיים מס הכנסה פוטר אותך מניכוי במקור ומחייב אותך במקדמות שמחושבות כאחוז מהמחזור שלך כלומר שאם ההכנסה שלך בחודש מסוים היתה קטנה, גם המקדמות יהיו קטנות.
5. קורות החיים שלך בפורמט DOC. אני ממליץ שיהיו ב-HTML עם קישורים לאתרים של החברות שעבדת עבורן. תעשה חיים קלים למי שצריך לבדוק עליך!
1. תוכל להוזיל מאד את רואה החשבון אם תגיע איתו להסכם שהוא עושה עבורך את הדוח השנתי ואתה דואג לשוטף. זה עשר דקות בחודש לשלם את המיסים דרך שרת התשלומים הממשלתי.
2. תשתמש בתוכנת הנהלת חשבונות מוכרת על ידי מס הכנסה. לדעתי המוצלחת ביותר היא עסקית. ראה iskit.biz . היא זולה, מוכרת ועושה את העבודה למרות שהיא די מכוערת ופשוטה מבחינת הממשק.
3. הכי חשוב – עדיף כל יום אצל לקוח אחר ולא חמישה ימים אצל אותו לקוח. נסה לקבוע בחוזה שכל פעם אתה מגיע לכל הפחות לחמש שעות. אחרת י…נו לך את המוח שתבוא לכל מיני פגישות של חצי שעה או שעה והתקורה תהיה מעל לכוחותיך. גם הוצאות הרכב תהיינה גבוהות.
4. שמור על הוצאות נמוכות. אם אין לך תשתית מחשוב מפותחת אל תתפתה להוציא הרבה כסף על אחת. אם תהיינה הרבה הכנסות לאורך זמן – אז תרשה לעצמך לפתח תשתיות.
5. תדאג לתבניות מסמך עם לוגו שלך. זה הפרסומת שלך והמיתוג שלך. אם אין לך כישרון גרפי – יש כל מיני אנשי מיקור חוץ בהודו שמבצעים דברים כאלה כמו תיכנון לוגו בפרוטות (20-40 דולר לכל היותר).
6. הימנע מבזבוזי זמן כגון אתרי נטוורקינג. הדרך הטובה ביותר לקבל עבודה זה "חבר מביא חבר". באתרים האלה אתה אחד ממיליונים והתוצאות בהתאם.
7. בהצלחה
בקיצור עדיף להיות עשיר, בריא וחכם!
טוב להיות פרי לאנסר בגלל
שאתה עובד בכך שאתה מפצל את העבודה שלך על פני כמה פרויקטים וחברות שרוצים את השירותים
שלך , והיה ומישהו מפסיק לעבוד איתך אתה ממשיך הלאה לחפש את הלקוח הבא.
לעומת זאת כשאתה שכיר אתה עובד במקום אחד , וכשמפטרים אותך לך חפש עבודה עוד הפעם
קו"ח ,ראיונות , טוב נחזיר לך תשובה ,כל מיני מבחנים אניפנטילים שלטעמי צריך להוציאם מחוץ לחוק
מצד שני אם יש חצי משרה כשכיר זה מעולה כי בחצי השני אתה עושה פיתוח עסקי
ואין הרבה סיכונים
בהצלחה
להיות שכיר שווה בטחון כלכלי אך עם זאת להיות סגור בתוך שבלונה לעומת זאת פרילנסר עצמאי מבחינה רעיונאית אך בצער גדול ברוב המקרים חי על הקצה. אני חושבת שאין רע בלשלב את השניים. בנושא הכספי בפרט פרילנסר בהחלט תלוי במתי הלקוחות ישלמו את הכסף עבור "הסחורה" שנשלחה ללקוח כלומר הבעיה בפן הכלכלי היא כפולה גם חודש של עבודה וחודש לא או מעט וגם התלות הגדולה בלקוחות במתי אקבל את הכסף שמגיע לי. פרילנסר הופך אותך במקום מסויים לסוג של "נואש" וזה מובן בהחלט. בעיה שניה שהיא תשלום מס הכנסה באופן עצמאי הופכת את החלום לטרחה ולכן חשוב להתנהל מול רואה חשבון שיפתור בעיות אלו.
בתור פרילנסרית מזה שנים ממליצה על רואה החשבון שלי שמשרת אותי נאמנה בכל היבט שהוא!
רואה חשבון
יועצי מס