קראתי בעיון את מאמרו של דורון אופק ידידי על מנהל הרכש הממשלתי והתעקשותם לרכוש תוכנות קנייניות שונות (של מיקרוסופט ואחרות). אני בהחלט מסכים עם דורון, אך לעניות דעתי, אחד הדברים שהכי חסרים כיום הוא דבר פשוט: מודעוּת.
אתחיל ברמה האינדיבידואלית: איש סיסטם לינוקס. אם מחר אתקבל למקום עבודה חדש, אבקש איזו "מפה" של השרתים/תחנות עבודה בארגון. אבדוק מה המערכת הפעלה שלהם והגירסה שהם משתמשים. גם אם זו הפצת לינוקס שלא נגעתי בה בעבר, יקח לי כמה שעות להכיר אותה ברמת המאקרו: היכן קבצי ההגדרות, מה מותקן, מה צריך לרוץ וכו'. עבורי אין מדובר בעניין מסובך יתר על המידה.
עד פה הכל טוב ויפה, אך על מנת שישכירו אותי לעבודה, עליי "להתפרסם" במגוון דרכים: שליחת קורות חיים, השתלבות בכל מיני אתרים כמו LinkedIn, אולי פייסבוק, השתתפות בפורומים ו/או ברשומות תפוצה, כתיבת פוסטים שיפורסמו על דברים הקשורים בלינוקס בהם אני משקף ידע מסוים וכיו', ו-וודאי יש דרכים ושיטות נוספות. רק בדרך זו סיכויי למציאת עבודה מכובדת כאיש לינוקס גבוהים יותר מ"הפצצה" של קורות החיים שלי (ואגב, כן, אני עדיין מחפש).
כעת נעבור מרמה אינדיבידואלית לרמה ארצית: על מנת שיכירו יותר את הלינוקס, יש לגרום להרבה יותר אנשים להבין מהו אותו לינוקס, מה ניתן לעשות איתו ומה שיותר חשוב: לעורר מודעוּת ש-לינוקס יכול לתת פתרונות לא פחות טובים מהפתרונות הקנייניים ומה שיותר חשוב: שיש חברות רציניות בארץ שמוכנות ויכולות לתת את הפתרונות הללו.
כיצד עושים זאת? התשובה פשוטה: פרסום.
אם חברת XYZ שהיא חברה שמתמחה בפתרונות מבוססי לינוקס, ואותה חברה בדיוק סיימה פרויקט גדול לחברה ABC, אז XYZ צריכים ליצור מודעות בשוק למה שהם עשו ואיך הם עשו. איך עושים זאת? אפשר לעשות זאת עם פוסט בבלוג של החברה, או לפרסם את זה באתר החברה במקום בולט, אפשר ליצור וידאו קליפ שבו ההנהלה מתראיינת, כולל כמה חלקיקי ראיון מנציג בכיר של חברת ABC שמתאר מה העניין שלשמו נשכרה החברה. נציג XYZ יוכל לספר (בקצרה) מה הטכנולוגיות שהם השתמשו, איזה בעיות היה צריך להתמודד מולם ואיך הם התמודדו, איזה כלים הם השתמשו בכדי לפתור את הבעיה, והכי חשוב לציין שכלים מבוססי קוד פתוח עזרו ללקוח לחסוך סכומים רציניים שהיה משלם אם היה בוחר לעבוד עם כלים קנייניים. אלו המעוניינים להשקיע יותר בפרסום, יכולים לקחת יחצ"ן לשם כך ש"ידחוף" את זה לעיתונות.
נקודה אחרת שאפשר לעשות (ואת זה יכולים לעשות אנשים בקהילה) היא בעצם לפרסם "פתרונות מתחרים" מבוססים קוד פתוח. חברה מפרסמת שהיא הרימה פרוייקט מבוסס מוצרים קניינים? מישהו (שמבין, או עמותה, או ארגון ששם לו למטרה לקדם לינוקס וקוד פתוח) יכול לפרסם איך היה אפשר לבנות פתרון עם כלים מבוססים קוד פתוח שהיו חוסכים רבות לאותו חברה אם היא היתה נמנעת מלאמץ פתרון מבוסס כלים סגורים.
בשביל שלינוקס יצליח יותר ויותר בישראל, חייבים יותר מודעות, יותר פרסום, יותר "להכיר" בין לינוקס וקוד פתוח למקבלי החלטות, אך הנקודה הכי חשובה שחייבים להדגיש אותה היא שיש פה מספיק חברות שמוכנות לתת לך פתרון מבוסס קוד פתוח שיעלה פחות לאותה חברה מהפתרון הקנייני.
אני ממש מסכים, אבל רוצה לחדד את הנקודה אף יותר.
הצורך בפרסום הוא לא כדי שהלקוח "יבין" רציונלית שיש כאן פיתרון יותר טוב וזול. אין דרך לעשות זאת ע"י פרסום. הדרך היחידה לעשות זאת היא פא"פ.
המטרה של הפרסום היא בכך שמעלים לפחות את השאלה: אולי נבדוק גם פיתרון בכיוון הזה? לאחר שהשאלה נשאלת, חברה רצינית תיצור פגישה עם גורם כזה או אחר שיעשה כבר את שאר העבודה.
במצב ללא פרסום – גם אם יווצר קשר כזה איכשהו (קשרים בהנהלה וכד') – בסופו של דבר זה יפול כי "אף אחד לא מכיר את זה" או "בסופו של דבר אתה נתקע ואין עם מי לדבר, ובסוף זה הרבה יותר יקר", או "אבל האיכות של המוצרים הקנייניים בודאי יותר טובה – בשביל זה משלמים להם" וכן הלאה תירוצים שכל מי שקשור בתוכנה חושית שומע ומתאמץ מאוד להזים.
מסכים. תראו מה שקרה עם גוגל כרום. היום משתמשים בו 10% מהגולשים בארץ.
כשלפני שנתיים המספר היה 0.
יש לזה שתי סיבות: מהירות ויותר חשוב – פרסום.
אם כבר פרסום: http://www.youtube.com/user/UbuntuAds