לאחרונה נושא ה-MVNO (מפעיל וירטואלי) נהפך לנושא לוהט. בימים אלו אפשר לראות בחדשות איך חברות שונות פונות למשרד התקשורת לבקש רשיונות MVNO: רשות הדואר, המשביר לצרכן (שהקימו אפילו חברת בת לשם כך: טלקום 365), איתוראן, 012, בינת, נטויז'ן (שעקפו את משרד התקשורת בכך שסיכמו על שת"פ עם פרי טלקום), פז, אקספון, וישנם עוד כמה ששכחתי. כולם מבקשים רשיון כדי להציע ללקוחות שיחות מוזלות ושאר שרותים: הקצאת מספר, תא קולי, SMS וכו' וכו'.
יש רק בעיה אחת: גם אם מחר כל החברות האלו יקבלו רשיון, אני אישית לא הייתי ממליץ לאף אחד להתחבר אליהם עד שתיפתר בעיה מסוימת.
הסיבה? השהיה, או בלעז: LAG.
לפני זמן מה היו לי מחלוקות עם בזק ובתגובה בזק ניתקו את הטלפון הקווי שלי (לכל ה"נשמות הטובות" – זה היה עניין של סיב אופטי, ללא קשר לכסף). את הסכסוך עצמו סיימנו תוך מס' ימים, אך החלטתי לנצל את אותם ימים כדי לבדוק את השרות של פרי טלקום וכתבתי עליו בעבר, אך הבעיה המרכזית שלא הזכרתי ונוכחתי בה בבירור בימים האחרונים, היא עניין התעדוף: חברות כמו סלקום ואורנג' כיום לא חוסמים VOIP, אך מצד שני, לא בדיוק מתעדפים אותו, מה שאומר שישנה השהיה שהולכת וגודלת תוך כדי כך שהשיחה מתארכת עד שנוצרת השהיה של מס' שניות עד שהצד השני שומע אותך. מזכיר מאוד את השיחות הבינלאומיות כשבזק עדיין היתה המונופול היחיד בארץ שאיפשר שיחות בינלאומיות.
כדי להוכיח את הבעיה, אפשר לעשות משהו פשוט: פתחו חשבון ב-Free Telecom ונסו לחייג מהמספר הוירטואלי למכשיר סלולרי אחר (אם אין לכם חשבון כזה, נסו דרך SKYPE). שוחחו בטלפון מס' דקות ואז תראו איך מצטברים יותר ויותר השהיות. (כשמנסים כמובן להשוות זאת לשיחה רגילה, רואים כמעט 0 השהיות). מה צריך לעשות כדי שיהיו כמה פחות השהיות? מס' דברים:
- שרתי ה-VOIP צריכים לשבת כאן בארץ כדי שיהיה כמה שפחות Latency ועם רוחב פס רציני. סביר להניח שזו לא תהיה בעיה לאף מגישת בקשה לעמוד בכך.
- חברות הסלולר יצטרכו לתעדף מחדש VOIP ו"להרים" אותו לרמת עדיפות כמו שיש כיום ל-HTTP. בקטע הזה, אני מאמין שסלקום, פלאפון, אורנג' ילחמו בשיניים שלא לבצע זאת ואני מאמין שזה יגיע עד בג"צ. במילים אחרות, חברות הסלולר יצטרכו להפסיק עם משחקי ה-QoS שהם עושים היום (והן לא מודות בכך שהן עושות זאת, אגב).
עוד בעיות שסביר להניח שיצוצו הם דרישותיהם של חברות הסלולר לפיצוי. היום הן מוכנות לתת לך לשוחח, אם יש לך סבלנות לאותה השהיה. תרצה מצב ששיחות VOIP יעברו בצורה חלקה כמו שיחות רגילות? פה החברות כבר תעלינה דרישות משלהן לפיצוי, וסביר להניח שהם גם ירצו "פיצוי" מאותם צרכנים בדמות העלאת מחירי הגלישה הסלולרית, ואולי גם ינתנו הנחיות למוקדני השרות להזכיר ללקוחות היקרים כי שיחות VOIP אינן נחשבות כחלק מחבילות השיחות שלהם, כך שהלקוחות לא יקבלו שום זיכוי תמורת הצעצוע היקר שהם רכשו מחברות הסלולר או בעברית פשוטה: אותם 100 ש"ח שהיית אמור לקבל כזיכוי חודשי על המכשיר? תשכח מזה. לקוחות שבויים? מ'פתאום. חס וכרפס.
נקודה חשובה שבינתיים לא משוחחים עליה היא עניין המחיר: פרי טלקום מבקשים כיום 30 אג' לדקה לכל היעדים. אורנג' וסלקום מוכנים לתת מחיר כזה למי שיודע איך ללחוץ ואני מאמין שחברות אלו ממש לא מפסידות על כך גם אם הן נותנות מחירים כאלו. דו"ח חדש של חברת NERA (באנגלית, קובץ PDF) שהושכרה ע"י משרד התקשורת ממליץ להוריד את דמי הקישוריות מ-25 אגורות לדקה ל-5 אגורות לדקה, מה שאומר שמחירי השיחות דרך MVNO אמורים להיות זולים משמעותית מ-30 אגורות לדקה (ובמקביל חברות הסלולר חישבו ומצאו כי הם יעלו ללקוחות את המחירים ב-10 ש"ח לחודש, אם משרד התקשורת יוריד להם את דמי הקישוריות כמו שהוא מתכנן) ואם הכל ילך כצפוי, אולי נראה מחירי שיחות סלולריות שנעות בסביבות ה-10-15 אגורות לדקה.
אין ספק, הולך להיות כאן חם…
צר לי, אבל אתה טועה, כנראה מחוסר ידע – מפעילים וירטואליים אינם מפעילי VOB. מפעיל וירטואלי משתמש ברשת הקול וה-data של חברת הסלולר, אבל לא מפעיל שירות של VOIP עליה. מפעיל VOB מריץ VOIP על רשת ה-data של חברת הסלולר, ולכן מתעוררת הבעיה שציינת.
פרי טלקום היא מפעילת VOB, אבל פעילות ה-MVNO שלה תהיה על רשת הקול של הסלולריות, לא על רשת ה-data.
כל שאר החברות (הדואר, המשביר, איתוראן וכו') לא יפעילו VOIP אלא יפעלו על רשת הקול.
מכאן שאין קשר לבעית lag
תודה דניאל על ההסבר.