יצא לי לקרוא לפני מס' ימים את כתבתו של אסף גלעד בכלכליסט "הראש הישראלי יקר מדי – ומרכזי המו"פ עוברים למזרח". מי שמעוניין מוזמן לקפוץ לקרוא את הכתבה, אך אפשר לסכם אותה במשהו כמו: אוי אוי אוי, המהנדס/מפתח הישראלי עולה לנו יותר מדי כסף, אי לכך אנחנו נעביר את מרכזי המו"פ לחו"ל, למקומות כמו סין, הודו, אוקראינה וכו'.
אישית, לי קשה שלא להתעצבן מהדברים שנכתבים בכתבה. אינני מהנדס ואינני מפתח מוכשר. אני כולה איש סיסטם לינוקס/סולאריס, אבל אני מכיר הרבה מאוד מהנדסים ומפתחים שעובדים בתחום. בחברות קודמות היינו סועדים יחד בצהרים, לעיתים מבלים בערב יחד ומפתחים קשרי חברות טובים. אני מכיר פחות או יותר כמה רובם מרוויחים ויצא לי בעבר גם לשוחח עם כמה יזמים ואנשים המחליטים מה יפתח, מה לשכור וכו', ואני חושב שנעשה כאן עוול למהנדס/מפתח ישראלי ועוול לא קטן.
נתחיל בעניין המחיר, שזו הטענה הראשית של כל המתלוננים על עלות המהנדס הישראלי. אני חושב שחלק לא קטן מהמתלוננים "שוכחים" שמדינת ישראל היא מדינה שגובה מיסים הכי הרבה מהעובדים (אם ישראל לא הכי גבוהה, היא בטח נמצאת באחד המקומות הגבוהים) ואני יכול לתת דוגמא אמיתית אישית שלי: לפני מס' שנים עבדתי בחברה מסויימת והרווחתי 18K ברוטו (בשקלים). לא ביקשתי ולא קיבלתי אוטו, לא קיבלתי כל מיני "מתנות" כמו מנוי לחדר כושר, שיחות בחינם או דברים מעין אלו. ה"הטבה" היחידה היתה ביטוח מנהלים (שחלק ממנו אני משלם וגם המעסיק משלם). יודעים כמה היה יוצא לי ב-נטו? פחות מ-12K. לאן נעלמו להם 6000 שקלים? אה, מס הכנסה מאוד אוהב אותי, ביטוח לאומי גם אוהב אותי ומס בריאות הכי אוהב אותי: שילמתי מס בריאות בחודש מה שכל הבניין שאני גר בו כרגע לא משלם למרות שלא אקבל אפילו קמצוץ של הטבה כלשהי בגלל שאני משלם יותר.
מדוע המהנדס ישראל ישראלי מבקש יותר? כי הוא מודע לעובדה שהוא הולך למכור את נשמתו למעסיק. ישראל ישראלי כבר מודע לכך שהחוזה כולל סעיפים שאומרים בעצם לשכוח מרעיוון של "שעות עבודה". המעסיק יתן לישראל ישראליל לאפטופ, חיבור VPN או SSH, טלפון סלולרי והוא מצפה מהמהנדס הנכבד שיתחבר כשהוא מחוץ למשרד "לכשיש בעיה" אבל כמו שכולנו יודעים: כשמפתחים דברים תמיד יש בעיות, אז הבוס מצפה שאדון ישראלי הנכבד יתחבר ויעבוד. אם ישראל ישראלי מפנטז להשקיע בזוגיות ובילדים שלו שעות רבות, לבלות איתם בגן הציבורי, לעזור להם בהכנת שיעורי בית וכו', הרי שמר ישראל ישראלי מוזמן לרדת ומהר מהפנטזיה הזו. המהנדס הנכבד יבין מאוד מהר שרוב השעות שהוא ער מוקדשות לעבודתו, לא לחייו האישיים, ועוד לא הזכרתי את התסכולים שסובלים מהנדסים ומפתחים בגלל כל מיני החלטות תמוהות של מנהלי פיתוח ומנהלים אחרים ואותם מהנדסים יודעים: החלטות כאלו ידפקו את המוצר, אבל איש הרי אינו שואל את המהנדס את דעתו האמיתית ובמקרים רבים הוא גם לא ינדב אותה. מדוע לו להכניס את עצמו לסטואציה בה הוא יכול להיות מפוטר בגלל החלטה מטומטמת של המנהל מעליו?
האם המהנדס הישראלי שווה יותר מעמיתיו בגרמניה, בריטניה ושאר מקומות? בהחלט. מהנדסים ומפתחים ישראליים רבים ניחנו בחשיבה "מחוץ לקופסא". במקרים רבים הם מכירים טכנולוגיות חדשות ופיתוחים חדשים הרבה לפני המפתחים בחו"ל שעסוקים בחשיבה "בתוך הקופסא" ולראייה ניתן למנות את כמות הסטארט-אפים שנפתחים בישראל והמספרים לא משקרים: בישראל קיימות יותר חברות סטארט-אפ מאשר באירופה (ארה"ב עוקפת אותנו, מצד שני הגודל שלהם..). המהנדסים והמפתחים הישראליים לא מפחדים מאתגרים ולא בוחלים בשום פתרון "לא שגרתי" כדי לפתור את הבעיות. אם נשווה אותם למפתחים הודיים או אוקראינים או מפתחים במזרח אירופה לדוגמא, ניתן יהיה לראות בבירור כיצד המפתח הישראלי יותר יצירתי מעמיתיו, יודע להתמודד עם אתגרים ומפעיל במקרים רבות "ראש גדול".
אני רוצה לתת דוגמא פשוטה ל"ראש קטן" שבו ניחנו הרבה מאוד מפתחים הודיים לדוגמא: לפני מס' שבועות התבקשתי בשמה של חברה מסויימת לשכור חברת אינטגרציה מסויימת כדי להטמיע מוצר מסוים באותה חברה. יצרתי קשר עם אותה חברה הודית, שוחחתי איתם, וידאתי כי הכל ברור (כמובן שרוב השיחה איתם התשובות שלהם היו "Yes") ושלחתי אימייל לאותה חברה שוכרת, וחברת האינטגרציה עם 10 סעיפים פשוטים ביותר המבהירים מה יש צורך לעשות ומתי. הפרוייקט היה פרוייקט התחלתי שבהמשכו היתה אמורה להתבצע מיגרציה משרת אחד לשרת אחר. שלחתי את המייל, וידאתי כי הם קיבלו והכל מובן ועקבתי מקרוב אחר השרת לראות אם הם נכנסים ומה הם עושים.
מסתבר כי ההודים התחברו לשרת רק ביום האחרון שהם היו אמורים להתחבר (כלומר ב-דד ליין), והריצו סקריפט של שורה אחת. שתקתי והחלטתי להמתין לאימייל החוזר שלהם לראות שהם ביצעו את כל הדברים ואמנם כשעה לאחר שהריצו את הסקריפט (אני בינתיים התנתקתי מהמכונה והפסקתי לעקוב) הם שלחו אימייל והודיעו שהם ביצעו את הכל והם מקווים שאנחנו מרוצים.
נכנסתי למכונה ונהיה לי שחור בעיניים: ה-firewall למטה, התוכנה שסוכמה שתהיה בגירסה 64 ביט היא 32 ביט והם שינו את סיסמת ה-root ל…. password. (אני לא צוחק). 9 מתוך 10 הסעיפים שההודים הסכימו לגביהם לא בוצעו כלל וכלל. מכיוון שהמכונה היתה בעלת כתובת IP חיצונית, החלטתי לפרמט מיידית את המכונה או שהיא היתה נפרצת בשניות מבחוץ. הודעתי לאותה חברה הודית כי יחסינו תמו ושילכו לחפש את החברים שלהם.
במצב הנוכחי כרגע בשוק ישנם מספיק מהנדסים ומפתחים שישמחו לקבל שני שליש מהמשכורת ה"סטנדרטית" שמקבלים מהנדסים. לא חסרים כאלו, אבל אפשר גם לעשות משהו אחר: אם חברות יתחילו להתייחס כמו שמתייחסים באירופה לשעות עבודה, יהיה אפשר לתת משכורות קצת יותר נמוכות ובמקביל לעבוד בשעות נורמליות, כך שכל העובדים יוצאים ב-5 או 6 הביתה ואם יש תקלות, הן ממתינות למחר. כך גם העובד ירוויח יותר שעות לעצמו, הוא לא יחפש לרעות בשדות זרים והוא יהיה נאמן לאותו מקום מבלי לשלוח בלילה קו"ח למקומות אחרים/מתחרים.
הגיע הזמן שמנהלי חברות / שלוחות מו"פ יבינו מדוע השכר הדרוש כל כך גבוה ויחליטו גם מה לעשות בנידון. פיטורים ו"רה-אורגניזציה" כדי לקצץ בעלויות במקרים רבים מפספסים לחלוטין את המטרה. כשמפטרים 5 מתוך 10 מפתחים, אפשר להיות בטוחים שאותם 5 "יקטינו ראש" כדי לא להיות הבאים בתור להיות מפוטרים. רוצים לראות את היצירתיות שלהם? תסתכלו דרך החלון.. לא ראיתם? אה, הרגע היא עפה החוצה. במקום לפטר, אפשר לקצץ סכום קטן יחסית מהשכר כולל אצל המנהל (דוגמא אישית, זוכרים את המושג?) ובמקביל לעבור לשעות עבודה אנושיות, כך הפגיעה לא תהיה כה קשה בעובד ומצד שני לעובד יהיה הרבה יותר זמן פנוי לצרכיו האישיים, לאישתו, לילדיו וכו'.
אתה הבנת את זה ברוך??
העובד הישראלי משלם מס על ארוחות הצהריים שלו כהטבה בנוסף לעצם התשלום על ארוחת צהריים. הוא משלם על הרכב שלפעמים הוא חייב לביצוע עבודתו כעובד בשר ודם במיסים שהוא משלם.
במידה והעובד צריך לעבוד בחו"ל תקופה הוא ישלם 2 מסים, אחד למדינה בה הוא נמצא והשני למדינת ישראל.
כאשר התחלתי את העסק שלי הקצבתי 2 סעיפים בנושא שאני לא מוכן שישתנו, וחלק מהחוזה שלי עם הלקוחות מדבר על זה:
יש לי שעות עבודה ברורת ובימים ברורים
אם רוצים אהיה זמין מחוץ לשעות האלו, כל שעה שלי מתייקרת בצורה כזו (פי 4 או 5 משעה רגילה, וגם 10 דקות נכללים כשעה שלמה שכזו) שפתאום למעלה מ99% מהבעיות כבר לא כאלו דחופות ורק בעיות אמיתיות מגיעות מחוץ לשעות העבודה.
יש לי כמה קולגות שעבדו עם חברות שעשו מיקור חוץ, וכל חברה שלא התעוררה בזמן נסגרה, ואלו שהתעוררו בזמן חזרו לפתח בארץ ומסתבר פתאום ש"המפתח הישראלי" לא כזה יקר אם רוצים משהו איכותי.
מסכים עם כל מילה, חץ.
עבדתי מול לקוחות בכל העולם כמעט – גם עם אירופה, גם עם ארה"ב, גם עם הרוסים ובעיקר – מול האסייתים, קרי: סינים, סינגפורים והודים.
פרוייקט שניהלתי באיטליה, היה מול נציגים של חברת FastWeb הידועה, וזו היתה קטסטרופה לא נורמלית – עזוב את העובדה שכל השרתים שלהם היו Win2K, שקרסו על בסיסי יומי, זה עוד מילא. אבל כשיום אחד איזה וירוס השתלט על אחד מהם, והתברר שהחבר'ה לא הורידו Security Updates במשך 3 שנים(!!) ולא דאגו לבדוק את מצב אבטחת הרשת והשרתים (שהיתה באחריוותם), כמעט התפלצתי. ואלה היו אנשי סיסטם, לעזאזל! אה, ותאר לך מתי כל הבלאגן הזה התחיל: ב-3 לפנות בוקר כמובן, שעון ישראל. ומי לדעתך "נקרא למשימה"? עבדך הנאמן.
בסינגפור בכלל היה מעניין – אצלם העט/העבר נופל/ת ב-5 אחרי הצהריים. בדיוק. לא שניה אחרי.
אצל ההודים – הם יגידו, כמו שכבר כתבת בעצמך – YES על הכל, ולא יבינו מה אתה באמת רוצה מהם. העברתי לא מעט הדרכות שם וכאן לחבר'ה הודים. YES היא מילת המתפח. 5 דקות אחרי זה, אתה בודק מה הם הבינו באמת ע"י תרגול – ואתה מגלה שלא YES ולא כבלים.
אהבתי את הכתבה.
רק רציתי להעיר הערה אחת: אני מסכים עם זה שפיטורים אקראיים "לא משיגים את המטרה". אבל בד"כ, באמת אין להם מטרה…
כלומר, הם נועדו לרצות משקיעים / בעלי מניות וכד' בתצוגה של "קיצוץ בהוצאות" (שמושג מיידית), גם אם מי שמפטר מבין שבעתיד זה יעלה לו ביוקר! עכשיו דורשים תשובות, ולכן נותנים תשובות של עכשיו. עצוב, אבל זה לפעמים התמונה מאחורי הקלעים. אין למנהל יותר מדי מה לעשות (גם אם הוא יגיד שהוא לא מוכן לעבוד בתנאים כאלו, יראו לו את הדלת החוצה, יפטרו את העובדים שהיו אמורים להיות מפוטרים, ויביאו מנהל אחר, שידרש להתחיל מאפס עם צוות שבור. מה עדיף?).
אני עובד עם הודים כחלק ממיקור חוץ,
מלבד העובדה שקצת קשה לדבר איתם(כל כך מנומסים, כל דבר מתחיל ונגמר ב-"Yes, sure, OK, How are you",
בעבודות קטנות הם עושים עבודה מעולה, ובפרוייקטים לחוצים, אנו מוציאים חלקים מהעבודה להמשך עבודה בשעות שאנו לא עובדים(חגים, שישבת, לילות),
בכתבה הבאה ( http://yui.co.il/sy42z ), מדברים על "החיסכון",
החיסכון הזה יעלה בעוד כמה שנים הרבה הרבה יותר, קחו לדוגמא את ענף היהלומים(שיבוץ וכו') שדיי התרסק מאחר ואנחנו לימדנו את ההודים איך לעשות את זה זול יותר(ואכלנו אותה שהם המשיכו בלעדינו)
ההתיחסות שלך למיסים לא נכונה – תכל'ס, מבחינת המעסיק שמשלם את השכר, הוא צריך להוציא מהכיס 18,000 ש"ח בשביל להעסיק אותך. זה לא הופך את העובד ליותר זול אם ההוצאות מופנות לטובת תשלום מיסים במקום לחשבון הבנק של העובד. את אותו הדבר ניתן להגיד על מיסי ארנונה ומחירי שכירות מופרזים שצריך לממן בישראל לעומת מקומות אחרים.
יש עוד בעיה והיא שער הדולר מול השקל – המשקיעים הזרים מודדים את המשכורות בדולרים ואם השקל מתחזק אז השכר נהיה גבוה יותר בדולרים.
בכל זאת, המזל הוא שאם משווים את המהנדסים הישראלים למהנדסים אחרים בעולם המערבי, ההשואה היא בעיקר לארה"ב ושם השכר עדיין גבוה כך שישראל לא נראית עד כדי כך יקרה.
אני לא מסכים שהראש הישראלי פחות טוב או יותר טוב מבכל מקום אחר בעולם.
יש ויש, ולדעתי לא ניתן להכליל.
מה שכן, הסיפור שלך עם ה-6K שהלכו למס הכנסה כואב לי באופן אישי.
אני מכיר את העניין הזה טוב מאוד.
ברגע שהמסים במדינה הזאת ירדו אפשר יהיה לתת משכורות "נמוכות" יותר לעובדים ועדיין לתת להם להתפרנס בכבוד.
המהנדס הישראלי אכן יקר. דא עקא:
עלות המהנדס אינה יחסית לעלות המחיה של המהנדס (בהשוואה לעמיתו במדינות בעלות מיסוי יותר נמוך – כמו ארה"ב או הודו)
התמורה למיסוי אותו משלם המהנדס נמוכה יותר (בהשוואה למדינות עם מיסוי גבוהה – כמו אירופה)