אנדרואיד, Mameo, אייפון, חלונות מובייל: מי ינצח?

בשבוע וחצי האחרונים היו הכרזות מכל מיני חברות המייצרות טלפונים על טלפונים חדשים ועל מערכות ההפעלה שהן משתמשות, וכל מיני כתבים טכניים כבר התחילו לשער מי מערכת ההפעלה שתנצח. דידי חנוך, לדוגמא, כתב כי לדעתו אנדרואיד תנצח. אחרים הימרו על מערכות הפעלה אחרות.

בשביל לנסות לחזות את העתיד, אולי כדאי שנחזור לעבר. לא לעבר הרחוק, לזמן שיצא אייפון לשוק. אחד הדברים הראשונים שאפל הבינה בזמן שהם בנו ותכננו את המכשיר, היה עניין של תוכנות צד ג’. לשם כך אפל תכננה את ה-App Store המאפשר לרכוש תוכנות הן מהמחשב והן ישירות מהטלפון. אפל בהתחלה רצתה שהכל יהיה אפליקציות ווביות, אולם לאחר לחץ של מפתחים אפל החליטה לשחרר SDK יותר מקובל.

באותו זמן המתחרות כלל לא חשבו על מקום מרכזי לרכישת תוכנות, ותהליך ההתקנה לא היה כל כך קליל למשתמשים הפשוטים. כל יצרן תוכנה היה צריך לבנות אתר להורדה ולוודא שהאתר בכלל נראה בטלפון הסלולרי, להסביר למשתמש איך להוריד ואיך להתקין, לוודא שיש למשתמש את כל הספריות כדי להריץ את האפליקציה, את ה-Firmware הנכון ועוד, הכל כדי שהצרכן יוכל להריץ את האפליקציה של היצרן. המצב היה גרוע אצל כל יצרני הטלפונים עד שאפל הגיע. היו יוזמות כאלו ואחרות של כל מיני אתרים לרכז אפליקציות ולמכור / לתת הורדה של גירסת התנסות, אך הבעיה היתה שהאתרים נראו מאוד גרוע בטלפונים הסלולריים, כך שחוויית המשתמש היתה גרועה במקרים רבים, והלקוח לא היה תמיד יכול להוריד ולהתקין את התוכנה.

לאחר שאפל יצאה על האייפון, המצב השתנה. גוגל הקימה את Android Market, נוקיה את OVI ומיקרוסופט כרגיל לוקח להם זמן להבין: בינתיים הם מציעים קטלוג מסובך לתפארת ואם חשקה נפשך באפליקציה, אתה מופנה בכלל ל-2 אתרים אחרים כדי לרכוש/להוריד. מיקרוסופט הודיעו שהם “עובדים” על איזה רעיון כמו של נוקיה וגוגל, ויפרסמו כשיהיה משהו. תמתינו..

כיום, מבחינת מכירת תוכנה ע”י מפתחים, שלושת המערכות המתחרות (אני מדבר על 3 שאחת מהם היא מאמאו שבקרוב תכלול בתוכה את סימביאן, כך שאפליקציות ישנות יותר יצטרכו שינויים מינוריים כדי לרוץ) שונות לחלוטין אחת מהשניה. אצל אפל אתה צריך מק כדי לפתח אפליקציות, ולאחר שפיתחת והגשת את זה ל”ועדת הבדיקה” של אפל, תצטרך סידור תפילה ולהתחיל להתפלל שאפל יאשרו את האפליקציה שלך ומהר, כי אפל לוקחים את הזמן חופשי כדי לבדוק והם דוחים אפליקציות בקלילות עקב כל מיני סיבות שטותיות. תצטרך לוודא שאינך “עוקף” כל מיני דברים שכבר יש באייפון, לוודא שחוויית המשתמש היא בדיוק מה שאפל מאשרת ופסיק לא יותר מזה, ושאינך משתמש בטריקים שאינם מתועדים רשמית ב-SDK. מתי האפליקציה תופיע ב-App Store? לאלוהים ואפל הפתרונים, אז תתפלל. על כל מכירה של אפליקציה, אפל ואתה תתחלקו כך שאפל לוקחת 30% ואתה מקבל 70%. מתי תקבל את הכסף? שאלה מצויינת: רבים כבר התלוננו שעברו חודשים ואפל לא העבירה אליהם סנט אחד.

עם אנדרואיד המצב יותר קל: תתקין SDK וכתוב את האפליקציה ב-JAVA, היא תרוץ על “מכונה וירטואלית” שנקראת Dalvik. בגירסה 1.5 של אנדרואיד, אתה יכול לכתוב חלקים לאפליקציה שלך ב-C או ++C בעזרת ה-NDK שגוגל שחררה, אם כי ההמלצה החמה של גוגל היא לכתוב את האפליקציה ב-JAVA ורק את החלקים שצריכים ביצועים אופטימליים לכתוב ב-C או ++C. האפליקציה מוכנה? גש לכאן, שלם 25$ דמי חבר שנתיים ופרסם את האפליקציה שלך. הרווח ממכירת האפליקציה יתחלק כך: 70% לך, 30% גוגל. הזיכוי עובר דרך כרטיס האשראי שלך.

בנוקיה עם Maemo המצב שונה וכרגע די בעייתי. אם אתה מכיר לינוקס טוב ואתה כותב אפליקציות קוד פתוח, אז כל מה שאתה צריך לעשות זה להוריד את ה-SDK (שמשום מה עדיין BETA) כאן ולהתקין אותו על הלינוקס שלך, ומשם אפשר לפתח בדיוק כמו שאתה מפתח אפליקציה על כל הפצת לינוקס, שזה אחד היתרונות הגדולים עם N900: אתה לא “כבול” עם שפת הפיתוח או כל מיני דברים אחרים, אתה יכול לקחת תוכנה שפיתחת לדסקטופ, להתאים אותה לרזולוציית המסך ושאר מגבלות הטלפון, לקמפל, להכין חבילה ולהעלות אותה ל-Extras אם האפליקציה שלך היא קוד פתוח. אם לעומת זאת אתה רוצה לשחרר משהו כבינארי בלבד ללא שחרור קוד, כאן תצטרך להמתין. לחנות OVI של נוקיה אין עדיין תמיכה ל-N900 להעלות ולמכור אפליקציות.

כשנוקיה שחררו בשבוע שעבר את MAEMO-5 והציגו את מפת הדרכים לסימביאן ואת השילוב בין השניים שיקרה מאוחר יותר, נוקיה הציגה בעצם משהו פשוט: אנחנו מוכנים שגם אחרים ישתמשו בתוכנה שלנו על מכשירים מתחרים, בדיוק כמו השכנים (גוגל, אנדרואיד). לנוקיה לא יפריע אם מחר יצרן סיני יחליט לשחרר טלפונים עם MAEMO שישוחרר כקוד פתוח, נוקיה בעסק של מכירת ברזלים, מזה הם עושים את עיקר הכסף. אנדרואיד משך מס’ יצרנים כמו סמסנוג, LG, מוטורולה ואחרים שישחררו מוצרים מבוססי אנדרואיד בהמשך השנה, אבל אל תתפלאו אם בשנה הבאה יצאו גם מכשירים מבוססי MAEMO שלא כתוב עליהם “NOKIA”.

לעניות דעתי, פיתוח ל-MAEMO הוא הרבה יותר קל וזריז מאשר פיתוח לכל פלטפורמה אחרת, אם יש לך ידע בלינוקס. מי שכתב פעם אפליקציה ל-GTK או QT או KDE או GNOME יכול תוך דקות להרגיש “בבית” ולכתוב אפליקציה עם העורך החביב עליו ו
הכלים החביבים עליו. אין (כמעט) צורך להתחיל ללמוד ספריות וקוד חדש, אלו הספריות שיש היום בכל הפצת לינוקס ויש לך בטלפון גם מסך Xorg שאותו אתה יכול “לייבא” בין אם הוא בסימולטור או מה”ברזל” עצמו בעזרת פקודת SSH פשוטה, אותו Xorg שיש לך בלינוקס הרגיל אצלך, אותן ספריות GTK ו-QT, אותו קומפיילר (אם כי תצטרך לקמפל ל-Target אחר בתוך ה-SDK), כך שאפליקציה שכבר נכתבה לדסקטופ לינוקס תצטרך שינוי GUI להתאמה לרזולוציית המסך ולשאר הגבלות. באנדרואיד אתה צריך לכתוב ב-JAVA ולהשתמש בספריות שונות לחלוטין לתצוגה ולשאר דברים ואין לך גישה ישירה ל”ברזל” כי הכל רץ בסביבה וירטואלית (לטוב ולרע) ובאייפון.. המגבלות רבות מאין ספור ואם אין לך מק, תצטרך לקנות מק בשביל לפתח “Hello World” פשוט!

אז מי בעצם יתפוס את השוק? לדעתי התחרות תהיה צמודה בין אנדרואיד ל-Mameo ואייפון. מיקרוסופט שוב תידחק אחורה עקב אסטרטגיית פיצול בין חלונות מובייל 6.5 לשוק ה”נמוך” לחלונות מובייל 7 לשוק ה”גבוה” והיוקרתי, מה שכמובן אומר השקעה כפולה של המפתח עם 2 מערכות שתאימות בינארית אינה מובטחת, טסטים כפולים, שחרור כפול ותמיכה כפולה. מי אמר שזה לא FUN לפתח לחלונות מובייל?

בשלב זה הכל פתוח, יש תחרות רצינית בשוק ושני המתמודדים מבוססי הלינוקס נותנים פתרונות נאים (חבל שאין ביניהם תאימות..), כך שלחזות בוודאות עתידות זה קשה עד בלתי אפשרי, אבל יהיה בהחלט מעניין בשנה שנתיים הקרובות..

Print Friendly, PDF & Email

3 תגובות בנושא “אנדרואיד, Mameo, אייפון, חלונות מובייל: מי ינצח?

  1. עוד שלוש "נקודות אור" קטנות באשר למכירת אפליקציות ל-iPhone:
    1. בדומה ל-Android לפני שבכלל מגישים אפליקציות לחנות צריך להירשם כמפתח ולשלם 100$ לשנה. גם כאן יש תהליך אישור מסוים.
    2. אתה לא יכול בכלל לבדוק את התוכנה שלך על מכשיר שלך לפני שהעברתה את מספר זיהוי החומרה שלו ל-Apple וקיבלת מהם חתימה מיוחדת. דבר שאינו קיים ב-Android כמובן.
    3. וזה הכי "יפה": Apple מאפשרת ללקוח "להחזיר" את התוכנה תוך 90 יום ולקבל את כל הכסף חזרה.
    רק מה – את ה-30% שהיא לקחה היא שומרת לעצמה והמפתח הוא זה שחייב להשלים אותם מכיסו.
    כלומר אם חלילה יש החזרה מסיבית של התוכנה שלך אתה עלול למצוא את עצמך בחובות של ממש.
    כך קרה לבחור שפיתח תוכנת גישה ל-Google Voice. כש-Apple הורידה אותה מהחנות, הלקוחות נבהלו שלא תהיה תמיכה ולא יוכלו להתקין שוב אם המכשיר יעבור איפוס והתחילו לדרוש החזרים. זאת לאומרות שהתוכנה עצמה הייתה תקינה לחלוטין.

סגור לתגובות.