קשה למצוא מילים רעות על סדרות המחשבים הניידים של סוני. יש להם סדרות מחשבים ניידים מצויינים, שמשלבים את המילה האחרונה בטכנולוגיות, החל מטכנולוגיות מסך ועד טכנולוגיית קירור. יש להם גם עיצובים מאוד מרשימים למחשבים וגם הביצועים שלהם לא רעים. כמובן, מה שמרחיק אותם מה”עמך” מלרכוש אותם הוא תגית המחיר, גם בחו”ל שזה סימן ההיכר של סוני: המחיר כפול מהמתחרים.
בזמן האחרון יותר ויותר אנשים שמים לב למשהו שסוני עושים שמאוד מכעיס לקוחות: סוני החליטו לבטל דרך ה-BIOS את אחת הפונקציות שיש במעבדים של אינטל: תמיכת VT, שמאפשרת להריץ מחשבים וירטואליים בצורה הרבה יותר טובה מאשר בלי התמיכה הזו. המעבדים ב-3 השנים האחרונות כוללים את התמיכה הזו, אך סוני מבטלת את התמיכה עוד בשלב ה-BIOS מבלי לתת אפשרות למשתמש להפעיל מחדש את הפונקציה הזו.
כשסוני נשאלו מדוע הם מבטלים את ה-VT במחשביהם הניידים, מי שענה המציא איזה סיפור על בעיות אבטחה, קוד זדוני שיכול לרוץ ולדפוק את המחשב והמשתמש, לעשות מלחמת עולם שלישית וגם לגרום לחתולה שלי פה להתנהג כחתולה טובה. מהנדסים מאינטל, XEN, VMWARE, מיקרוסופט ועוד חברות שמעו את הטענה והרימו גבה. הם לא קיבלו מסוני שום התראת אבטחה ממוקדת על בעיות עם VT.
אז אנשים שאלו שוב את סוני לגבי ביטול ה-VT, והפעם התשובה היתה אחרת לחלוטין: “ביטלנו את זה כי לא היה לזה ביקוש”. זו תשובה מאוד הזויה. מדוע אני צריך לבקש משהו שאינטל כבר נותנים לי בתוך המעבד? מה הלאה? לבקש במיוחד שיהיה תמיכה ב-SSE אולי? או לבקש במיוחד תמיכה ב-64 ביט? מאיפה השטויות האלו?
העניין הזה המשיך והוא מופיע בפורומים ובבלוגים שונים. אנשים קנו מחשבים, לא ידעו שהם צריכים בכלל לבדוק את זה כי אף יצרן מחשבים אחר לא מבטל את זה, ואז כשהם רצו כבר להשתמש בפתרון וירטואלי כלשהו, הם נדהמו לראות שהם אינם יכולים, או יכולים בקושי (תלוי בפתרון. ב-VMWARE לדוגמא אפשר להריץ מערכות הפעלה רגילות גם בלי VT בלי לשנות כלום במערכת ההפעלה, אבל לא בפתרון מבוסס XEN לדוגמא שמצריך שתמיכת VT תהיה פעילה). חלק התעצבנו וחלק אחר התחיל למצוא פתרונות הן ברמת החומרה (לבצע Reset ל-CMOS, לנקות את ה-NVRAM ע”י ג’אמפר) והן ברמת תוכנה (עם GRUB להיכנס ולשנות דברים ב-NVRAM). חלק הצליחו, חלק לא הצליחו.
בהתחלה אנשים חשבו שזה רק בסדרה Z של המחשבים הניידים, אולם לאחר מכן התברר שזה גם בסידרת SZ ובעוד סדרות רבות.
הבעיה החלה “להרים ראש” בשבועות האחרונים כשאנשים החלו להתקין את חלונות 7 ולהתכונן להריץ את ה-XP Mode שדורש תמיכת VT, אז החלו לקוחות סוני רבים לגלות שהם לא יכולים להריץ את התמיכה הזו ואנשים החלו יותר להציף את סוני בבקשות תמיכה ותהיה ומה סוני הודיעה? ש”דגמים נבחרים בסידרה Z ימכרו בעתיד עם תמיכה ב-VT”, כלומר מי שקנה ושיש לו תמיכה ב-VT מצד המעבד אך חסום ע”י ה-BIOS יכול להמשיך לחפש פתרונות או לטפס על קירות, את סוני זה לא מעניין.
אני לא מצליח להבין את החוצפה של סוני לבטל דברים (זה מופיע באותיות מיקרוסקופיות על האריזה של המחשב הנייד) מבלי לאפשר להפעילם מחדש. חושבים שזו בעיית אבטחה? אחלה, תבטלו ב-BIOS אבל תאפשרו לי להפעיל זאת מחדש לפי שיקול דעת הצרכן, מה הבעיה עם זה?
סוני בהחלט עשתה פה שטות לעצמה שיכולה לגרום לה נזק יחצ”ני אדיר שיכול גם לגרום לה נזק לא קטן בבתי המשפט. ימים יגידו.
באמת מעצבן אבל הם לא היחידים – המנכ"ל שלנו קנה לפטופ לפני כמה חודשים (נדמה לי HP) וגם אנחנו הנחנו שאין מה לבדוק אבל בדיעבד היסתבר ש-VT מבוטל ואין דרך להפעיל אותו. מספר הסוג של המעבד מופיע כמשהו שאין בקטלוג של אינטל וגוגל מצא משהו על זה שזה מעבד מיוחד ל-OEM (אני לא זוכר פרטים כי זה היה מזמן).
לא מפריע כדי להריץ paravirtual (למשל CentOS על לינוקס) אבל אפילו VMware לא היה מספיק לצרכים של המשתמש המיועד.
במעבדי אטום מסדרת Z, המקושרים לציפ' US15, קיימת בעייה.
אם מאפשרים VT, אפשר לקבל ביצועים יותר טובים אבל אז יש בעיות עם התצוגה. הבעיות נעות בן הבהובים וקטיעות ועד לתקיעה של כמה שניות. מיסוך VT כבר ברמת ה BIOS פותר בעייה זו. אני משער שלא סוני ולא אינטל יכולים להודות בבעיה זו. אולי בעוד כמה חודשים שהבעיה תפתר, סוני יבואו וישחררו עדכון המאפשר VT (לבקשת המשתמשים..).
אם לעומת זאת המעבד זה אטום סדרה N, אז אין תירוץ – סתם חזירות.
אההמ, אבל מדובר על מחשבי סוני מסידרה Z, לא על מעבדי אטום מסדרה Z
כשלתי בקריאה. מספיק לי לראות Z ולתקוף.. סוני משתמשת באטום Z אבל רק בסדרת-P.
לדל יש דגם מחורבן במיוחד של מחשבים שולחניים, Optiplex 320, שגם הם נהנים מביטול VT ב־Bios. הם גם דפוקים בכל מיני מקומות אחרים (זכרון מקסימלי של 2G, למשל). המפגע הזה לא נמכר יותר, אבל בגלל שהם היו זולים, נאלצתי להתמודד עם אחד מהם שנקנה לפני שנתיים.