גוגל הכריזו שהם מוציאים מערכת הפעלה שתהיה מבוססת כולה על הדפדפן שלהם, וכל העולם כבר נכנס לאקסטזות, ובארץ כבר התחילו כותבי הטורים לכתוב דברים שחלקם רק מדוייקים.
אז נתחיל מהבסיס: האם יכולה להיות מערכת הפעלה שהיא רק ליבת לינוקס + דפדפן? כן, אבל עם המון הגבלות.
את כל החלקים הטכניים של הפעלת שרותים, הגדרות, תמיד אפשר להחביא מאחורי דף פנימי עם ממשק יפה, וזה גם די קל לפתח, וסביר להניח שגם גוגל תעשה כך.
אבל הבעיות מתחילות בכך שלא הכל אפשר לעשות בדפדפן. רוצים לראות סרטים? תשכחו מדפדפן. סקייפ? נאדא. מה לגבי אפליקציות לינוקס רגילות? גם נאדה כי גוגל לא הולכת להשתמש ב-X אלא הולכים להשתמש במשהו משלהם.
מצד שני, גוגל בשנתיים האחרונות שחררו כמה תוספים מעניינים כמו Native Client, ו-O3D, שלא לדבר על Gears, וכל התוספות האלו נותנים משהו יחודי: את האפשרות לפתח דברים שיכולים להשתמש בחומרה שלך בתצורה מלאה, כמו ש-Flash יכול להשתמש במלוא הכח של הכרטיס הגרפי. אפליקציות ווביות כאלו ירוצו במהירות המלאה של הנטבוק.
מערכת הפעלה מבוססת דפדפן יכולה להריץ דברים בצורה טובה ומהירה, אבל ישנם הרבה דברים שדפדפן זה לא מספיק, וצריך אפליקציות “טבעיות”, אבל גוגל רוצה לדרבן את המפתחים לפתח רק אפליקציות ווביות, מה שיכול להיות מאוד בעייתי ואם גוגל רוצים, הם יכולים לשאול את אפל מה קרה שאפל הרשו למפתחים לפתח רק אפליקציות ווביות…
רבים מתארים זאת כתחרות בין מיקרוסופט לגוגל בתחום מערכות הפעלה, רק שאין פה ממש תחרות: מיקרוסופט לא מציעה שום מערכת מבוססת WEB לנטבוקים, בוודאי לא נטבוקים של ARM, אלא היא מציעה מערכת הפעלה מלאה לחלוטין שכלל לא מתחרה במערכת של גוגל. המערכת של גוגל לא תוכל לעשות אפילו עשירית מהדברים שמערכת כמו Windows 7 יודעת לעשות, המערכת של גוגל כלל לא תהיה תואמת למערכת של מיקרוסופט ולהיפך. האם מיקרוסופט תפסיד מכירות בגלל המערכת של גוגל? לא ממש. אם תהיה ממש דרישה היסטרית בשוק, כל מה שמיקרוסופט יצטרכו לעשות זה לשחרר גירסה מותאמת של Windows Mobile שרצה על אינטל ו-ARM עם הדפדפן החדש שלהם, לא משהו שמיקרוסופט יצטרכו קשה לעמול על כך הואיל וכל החלקים כבר מוכנים, צריך רק “לתפור” אותם כמוצר OEM למכירה.
ישנה דווקא תחרות, לאו דווקא מצד מיקרוסופט, אלא מצד חברות אחרות שהכינו פתרון שעובד מאוד מהר על נטבוקים, והוא מיושם בחלק מהנטבוקים כיום בשוק (במיוחד אצל Lenovo ובחלק מהדגמים של ASUS): אחד הפתרונות הוא ExpressGate או כפי שהוא מוכר לאחרים: Splashtop שברגע שהוא מותקן, נותן תוך מס’ שניות גישה לאינטרנט, פיירפוקס, סקייפ, עריכת תמונות ועוד. פתרון אחר של חברת Xandros נקרא Presto וכמו Splashtop הוא מאפשר תוך שניות מהפעלת המחשב גישה לאינטרנט, גלישה, צ’אט ועוד ועוד.
לסיכום: גוגל עדיין לא הראתה מהו Chrome OS, מה יהיה בפנים ועוד פרטים טכניים, אבל ממה שכבר ידוע, זה לא הולך להיות חידוש ברמה טכנולוגית ענקית שמיקרוסופט תיבהל מזה. זה יהיה עם ליבה של לינוקס, עם סביבה חלונאית חדשה ודפדפן כמרכז הבמה. מה שלא ידוע הוא מה יקרה לשאר התוכנות שצריך ושאין להם פתרון וובי, מה עם אפליקציות צד ג’ שאינם יכולים להיות פתרון וובי, מהו הרשיון ועוד שאלות שגוגל יענו בבוא הזמן על כך.
תהיה בטוח שיהיו מספיק סקרנים שירצו להתנסות… אני יודע שאני אחד, ויש לי הרגשה שגם אתה 🙂
א. גוגל מכריזים שתהיה תוכנה חופשית. אבל לא מראים שום קוד. לא גישה בריאה. הם רוצים לשמור את הקלפים קרוב לחזה ולשמור על שליטה.
ב. אין שום יתרון טכנולוגי משמעותי מאי־שימוש בלינוקס (שאר מערכת ההפעלה, חוץ מהליבה). ראינו כבר שאפשר לעשות איתה כמעט מה שרוצים. מה שמפריע להם הוא, כנראה, הרשיון. והם עדיין ממציאים מחדש ולא מתאימים מערכת BSD קיימת. המסקנה, שוב: רוצים לשלוט על הפרוייקט.
ג. על ההצהרה הזו חתום גם לינוס.